Powoli dojrzewam do kulinarnych eksperymentów z udziałem owoców morza. Zaczełam ostrożnie - od krewetek, chociaż nie na tyle ostrożnie by posiłkować się jakimiś podpatrzonymi przepisami - intuicyjnie podałam je w wersji sałatkowej według własnego "widzi mi się" - i gdyby tylko moja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;)) Sałatka z krewetkami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się na blogu nowych wpisów.Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalitrowe wiadereczko i dzięki towarzyszącej mi dzielnej brygadzie, uzbieraliśmy i na ciasto i na pyszne dżemiki a nawet na naleweczkę, która się robi i ma uświetnić Bożonarodzeniowe świętowanie:) Przepisem na dżem specjlanie nie zabłysnę - ot, zakręciłam te jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe!Mmmm, już mi się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapyszny smak pamiętam z dzieciństwa. Mam nadzieję, że wyszła mi równie smaczna - ale o tym przekonamy się w odpowiednim czasie:)Poki co dzielę się z Wami przepisem: Sałatka z zielonych pomidorów Składniki: 1,5 kg zielonych pomidorów 3 cebule 1 łyżeczka gorczycy pieprz 1 łyżeczka soli i na zalewę: 2 szklanki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakolejne wyzwanie na ten miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:) A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym numerem jeden w moich rodzinnych stronach!Receptury na ten sycący i pachnący ziemniaczany przysmak różnią się między sobą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z chili Maślaki w marynacie Składniki: 1,5 kg małych maślaków 1 duża cebula 4-5 listków laurowych 10 ziaren ziela
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPoniższą propozycję trudno chyba zakwalifikować w kategorii przepisu kulinarnego - ot, z nagłej potrzeby podniesienia cukru w organiźmie zapakowałam żurawinę do jabłek i wstawiłam do piekarnika. Gdyby do tych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek (od strony
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWeekend za pasem więc podzielę się zdobytym od siostry męża przepisem na pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPomysł na lekką ale i pożywną, bezmięsną propozycję obiadową: Kotlety sojowe z warzywami i kaszą Tu chyba nawet nie ma potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylkowrzucić gotowe kotlety sojowe na 5 minut do wrzątku (u mnie bulion, może być woda z dodatkiem przypraw), warzywa zaś (np. por, marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę pekińską) pokrojone w mniejsze części poddusić na patelni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławrzucić marchewkę , dusić ok 10-15 minut. Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę, jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła. Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać razem z kuskusem lub podać osobno
Monia miesza i gotujepuszka brzoskwiń w puszce1 galaretka brzoskwiniowa2 łyżki dżemu porzeczkowegoPrzygotować wcześniej składniki i pozostawić w temperaturze pokojowej, dzięki temu w masie nie będzie grudek. Galaretkę brzoskwiniową przygotować według przepisu i odstawić do wystudzenia. Spód dużej tortownicy wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać (ale nie gotować) i rozpuścić w nim żelatynę. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierać i dodawać
Monia miesza i gotujeŚwiadome Odżywianie a w niej mnóstwo pysznych bakalii Back Mit i Kresto, kandyzowane owoce Gold Pack oraz olej Rapso. W związku z czym na blogu pojawią się przepisy z użyciem tych pyszności. Produkty Back Mit oraz olej Rapso są już mi znane natomiast reszta jeszcze nie gościła w mojej kuchni. Poniżej fotka wszystkich produktów, karton przyszedł
Monia miesza i gotujeJamar. Jakiś czas temu wypełniłam formularz http://marynujemy.pl/ambasadorzy/zostan-ambasadorem/ na stronie marynujemy.pl a dziś produkty są już u mnie. Zgłoszenie wysłałam zanim powstał blog ale chętnie zaprezentuję przepisy z udziałem tych octów. Niektóre produkty Jamar są już mi znane szczególnie marmolady i warzywa konserwowe natomiast octów jeszcze nie miałam okazji używać. Produkty na pewno sie przydadzą do przygotowywania
Monia miesza i gotujecukru pudru4 łyżki żelatyny2 łyżki kakao1 galaretka o dowolnym smaku100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Monia miesza i gotuje