przepis na tort - 2500 przepisów (strona:54/167)

Tort z malinami i bitą śmietaną 449

delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki:Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą trzy warstwy, ale dosyć cienkie. Radzę przekroić go na pół i jeszcze dodatkowo upiec pół porcji. Tort będzie idealny Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa z bitej śmietany:800g śmietanki 30%500g świeżych malin3 łyżeczki żelatyny4 łyżki cukru(...)tężejącej bitej śmietany i układamy na niej maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy go i układamy resztę malin (kilka zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy kolejną warstwą, ponownie go nasączamy, cały tort obsmarowujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki mniej więcej na dwie godziny, aż krem całkowicie stężeje.Gotowy tort dekorujemy malinami i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.Smacznego

Oryginalny smak
ŚWINKI W BŁOTKU 193

blatem biszkoptowym. Na drugi blat nakładamy warstwę dżemu malinowego i przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian tortu doklejamy przystawione rurki waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację naszego tortu: dookoła naszego płotu z rurek od wewnętrznej części tortu wysypujemy trawę z zielonej posypki

Mentor Smaku
Torcik orzechowy z masą kawową 159

Anioły witają Nowy Rok pysznym orzechowym tortem z masą kawową. Życzymy Wam  słodkości..... Składniki na ciasto: 8 jajek 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej 30 dag orzechów włoskich zmielonych Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut(...)przestygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów. Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy.Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą bombą

Anioły w kuchni
Torcik śmietankowo- orzechowy 140

śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU biszkopt  krem śmietanowo-orzechowy  biszkopt  reszta kremu  ostatni krążek biszkoptu.  Wierzch tortu i boki, posmarować kremem śmietanowym, udekorować śmietaną za pomocą szprycy do tortu , obsypać

Kuchnia Danusi
Torcik cappuccino 220

Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty. Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów. Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino (lub kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę serka, mieszamy.    Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno(...)dodajemy cukier puder. Do masy z serka ricotta dodajemy lekko ostudzoną żelatynę, mieszamy. Calosc dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy. Nasączamy drugi krążek i kładziemy na wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem torcik wyjmujemy z formy. Ubijamy 250 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem, rozsmarowujemy

Mia Cucina Sofieta
Brak tytułu 121

Zapomniałam się pochwalić moim ostatnim tortem - a przecież to o tortach miał być blog :) Tort na 30-stą rocznicę ślubu rodziców koleżanki. Smak: śmietankowo - porzeczkowo - czekoladowy Dekoracja: wiórki opłatkowe, owoce, bita śmietana

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 112

Tort z Monster High Wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ta chwila i będę robić  upiorny tort. Czy Wasze dzieci też szaleją na tym punkcie? Torcik dla pewnej dziewczynki Tort o smaku śmietankowo- czekoladowo-porzeczkowym Dekoracja - opłatek z nadrukiem Korzystałam z motylków małych i perełek srebrnych Dr Oetkera Nie raz je opisywałam, więc nie będę się juz powtarzać

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 135

Weekendowe torty W weekend robiłam 2 torty. Pierwszy dekorowany masą plastyczną, drugi tradycyjny śmietanowy. I co stwierdzam - satnowczo wolę "pracowac" ze śmietaną ! Lukier tylko na boki tortu, nigdy więcej całego w masie plastycznej   Jakoś nie bardzo mi to idzie ;) Oto efekty: I drugi: A Wy co wolcie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 109

TORT 18-stkowyObiecany tort na 18-naste urodziny.Robiłam w piątek... fotkę daję dopiero dziś..Weekend mocno zajęty... Warsztaty kulinarne z Alpro i zwiedzanie Warszawy :)Z warsztatów fotki wkrótce... niestety bateria mi padłą w aparacie i muszę poczekać aż dostanę jakieś foteczki :)Tort ozdabiany masą cukrową.Przekładany śmietaną i truskawkami

kolorowotorcikowo
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 171

atmosferze. Tym samym, był to pretekst, by w końcu się przełamać i upiecczerwoną królową. No, a do tego świeże truskawki, które solenizantka uwielbia.Nie zabrakło też przygód! Taszczyłam owy tort do miejscowości 45 km dalej, pociągiem, gdzietemperatura sięgała chyba ze czterdzieści stopni! Jechałam cała zestrachana, by dostarczyć dow całości. Szybka reanimacja w lodówce po dotarciu do celu i nikt już(...)spód wykładam jeden blat, nakładam krem i przyciskam drugim Zostawiam na jakiś czas, aby masa zaczęła delikatnie gęstnieć, a spody się połączyły. Następnie wyjmuję z tortownicy. Pokrywam kremem tort dookoła,  a resztę, grubą warstwą, rozsmarowuję na szczycie. Boki, dodatkowo, okładam cienkimi plasterkami świeżych truskawek,  dociskając je delikatnie, by się przykleiły.  Na górze układam połówki truskawek oraz małe

W kuchni Karmel-itki
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy 275

były zadowolone! Testowałam ciasto na trójce dzieci i smakowało :) Mój wybredny syn powiedział, że w życiu nie jadł tak pysznego kremu i poprosił, żebym z tym kremem zrobiła mu tort na urodziny:) Wczoraj u mnie był Dzień Czekoladocholików i ten torcik idealnie pasował na tą okazję. Jeśli chodzi o trudność tego torcika, to jak dla mnie proste. Bałam się kremu(...)może mi nie wyjść, bo nigdy nie robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu!Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże

Blondynka Gotuje
BRUSCHETTA Z TRUFLAMI 151

czarnej trufli. Bruschetta to rodzaj grzanki wywodzącej się z Włoch, która świetnie się sprawdza przy każdej okazji. Jak kuchnia włoska to i mozzarella musi być obowiązkowo, a "wisienką na torcie" jest carpaccio z czarnej trufli, które wprowadza odrobinę luksusu do zwykłych grzanek. To właśnie czarne trufle nadają charakter całemu daniu, gdyż są wyraziste i doskonale komponuje się z delikatną mozzarellą

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 112

glikemiczny IG = 30 gruszki nadają się do zamrożenia ze względu na "kobiecy" kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce Przepisy z gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO

Kuchnia MagdaLeny
Jak upiec ciasto? 155

częścią ciasta składającego się z wielu warstw jak przy biszkopcie z kremem , jest głównym składnikiem rolad jak w roladzie z jabłkami . Ale chyba najczęściej jest po prostu najważniejszym składnikiem tortów, tak jak np. w torcie tiramisu. Najważniejsze w biszkoptach to: ubijanie oraz przesiana mąka. Są dwie metody ubijania jajek: w jednej białka i żółtka ubijamy osobno, w drugiej ubijamy całe(...)raczej suszenia ciasta. Polega to na długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Bezę można przygotować jako samodzielne ciasto np. bezę Pavlową wypełnioną bitą śmietaną, blaty bezowe mogą służyć do złożenia tortu bezowego lub mogą być częścią innego ciasta. I w końcu masę bezową można w małych ilościach poukładać na blaszce tworząc beziki. Przyznaję szczerze, że nie mam jeszcze sprawdzonego patentu

Relaxtime