Przepyszny maślany biszkopt genueński, o którym marzyłam od kilku miesięcy. Którego bardzo długo nie miałam odwagi zrobić. Bałam się, że nie ubiję dobrze jajek. Zdecydowanie wolę
Słodki PomysłDziś będzie kolorowo i smacznie;) Tort m&m's wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być kolorowy, elegancki no i przede wszystkim smaczny;) Moja mała klientka wybrała owocowo- czekoladowy smak ze śmietankowym wykończeniem. Z jej późniejszych relacji jej siostry wiem, że smakował- polecam więc i Wam. To wypiek typowy na przyjęcia urodzinowe(...)masa truskawkowa blat biszkoptowy+ nasączenie+masa czekoladowa blat biszkoptowy+ nasączenie+masa śmietankowa boki masa śmietankowa + biszkopty+ ściągamy gumką recepturką na wierzch wysypujemy cukierki tort przewiązujemy wstążką Smacznego
Domowe ciastaŚwiąteczne przygotowania zaczynam co roku już na początku grudnia, starannie komponując menu, a następnie wraz z Mamą ustalając, co każda z nas przygotuje 🌲❄ Moim popisowym, świątecznym tortem jest niewątpliwie Bezowa Choinka, przełożona śmietankowo - kokosowym kremem, nadziana świeżymi malinami i udekorowana kokosowymi pralinkami... Ten bezowy tort prezentuje się niezwykle elegancko i okazale, i znika ze stołu jako pierwszy. Smak jest niebiański(...)kokosową nutą, lekko kwaśnych malin dla złamania słodyczy i chrupiących kokosowych pralinek... Bezową choinkę przygotujecie bez najmniejszych problemów - choć wygląda dostojnie, jest prosta i przyjemna do zrobienia. Aby tort był jeszcze efektowniejszy serwuję go na eleganckiej, śnieżnobiałej zastawie z porcelanowej kolekcji KUBIKO marki Ambition. Tak dostojny tort musi mieć idealna oprawę, a na eleganckim talerzu całość prezentuje się doskonale ❤👌 SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonykiedy na dworze biały puch przykrywa ulice i drzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku więc na stole gości u nas prosty ale wspaniały tort zimowy. Tort to biszkopt przekładany delikatnym jak chmurka i puszystym jak śnieg kremem kokosowym. Szklanka Ambition Latte Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru(...)serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych Szklanka Ambition Latte DODATKOWO: 1 tabliczka białej czekolady 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka likieru amaretto Przygotowujemy choinki na tort: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do szprycy i wylać białą czekoladą na paluszki lub drewniany patyczki tworząc choinki. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać
Kuchnia w oparachCiasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką. Rodzaje biszkoptów Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Okazja do zrobienia tego tortu była podwójna- Dzień Kobiet a co ważniejsze urodziny mojego brata. Dlatego w środku znalazł się mus czekoladowy, który on uwielbia. Wierzch wykończyłam dripem i żywymi kwiatami. Wstyd się przyznać ale było to mój pierwszy drip i do tego robiony bardzo na szybko ale myślę, że wyszło nie najgorzej. A tort był pyszny:) *tortownica(...)wrzątkiem (tak, żeby miska nie dotykała wody). Mieszając powoli rozpuścić. kremówkę ubić, połączyć z czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim biszkoptem. Pozostały budyń utrzeć z masłem i otynkować tort z zewnątrz. Wstawić do lodówki- przed nałożeniem dripu krem musi być mocno zimny, żeby się nie rozpuścił. Drip: czekoladę połamać. Śmietankę wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort dla osób lubiących Włoskie smaki i dla tych, którzy nie przepadają za cistami słodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki. SKŁADNIKI (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku(...)kawą. Wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również nasączamy następnie kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą czekoladą i np. orzechami rrarossa@gmail.com
RAROSSAWitajcie, z okazji 300.000 wyświetleń mojego bloga , za które bardzo dziękuję postanowiłam przygotować coś specjalnego. A jakie jest najlepsze ciasto, którym można uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru . Krem powstał na bazie serka mascarpone oraz jogurtu greckiego(...)oraz jogurt i przez chwilę miksujemy . Dosypujemy słodzik i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masą Smarujemy jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Można odrobinę kremu pozostawić by delikatnie posmarować wierzch tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Następnie smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. Tort jest bardzo delikatny w smaku. Idealny na podwieczorek
Health-Fit-LifeTo moje pierwsze czekoladowe ciasto z cukinią, które zrobiłam ubiegłego lata. Nie liczyłam na to, że wyjdzie za pierwszym razem
Słodki PomysłCiasto z mąką ryżową to najpyszniejsze ciasto ucierane jakie kiedykolwiek jadłam! Nieskromnie przyznam, że jest lepsze od Babki z szampanem, którą do
Słodki Pomysłroku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka(...)odrobina lekko kwaśnego dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona dodaje całości niesamowitego uroku. Tort nie tylko wygląda cudownie, ale i tak samo smakuje! Jest moim pomysłem na konkurs KULINARNY BLOG ROKU – mam nadzieję, że podbije Wasze serca! Jeśli chcecie na mnie zagłosować – zapraszam tutaj: http://gotujmy.pl/kulinarny-blog-roku-2016-zgloszenia.html?offset=15 Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK! Nic więcej
Ostra na Słodkomożna po nazwie się spodziewać inspiracją do zrobienia tego tortu były cukierki Michałki, w dwóch smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest bardzo smaczny ale dość słodki, dlatego całość przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ciacho smakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość. A żeby tort ładnie się(...)zachowają dłużej świeżość a na stole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier. Wszystko ubijamy mikserem przez ok. 3 minuty. Masę można zabarwić na dowolny kolor. Jest ona dość płynna i raczej nie da się z niej formować dekoracji, ale tort możecie ozdobić owocami lub posypką czekoladową. Dodatki: kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców) sok z cytryny 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 2 banany Gdy ciasto wystygnie zdejmujemy(...)łyżkami konfitury. Na niej układamy pokrojone w plastry banany. Następnie wylewamy ok. połowę masy twarogowej na owoce, na górze układamy brzoskwinie. Przykrywamy całość odciętą wcześniej częścią ciasta. Górę tortu także skrapiamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy resztą masy twarogowej. Górę ozdabiamy wg własnego uznania - układamy owoce, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub ozdabiamy literkami. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia
Cooking Monsterburaczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra i od tej pory często ją przyrządzam. Kolejne przepisy z łososiem, z których często korzystam to przepisy na torty kanapkowe . To bardzo elegancka zimna przekąska, u mnie bardzo często pojawiająca się na rodzinnych i przyjacielskich przyjęciach. Moja rodzina przepada za kanapkowymi tortami. Tort kanapkowy można przełożyć wcześniej, a dopiero
codojedzenia