przepis na tort - 2500 przepisów (strona:43/167)

Malinowo gryczany tort wegański 143

jest pierwszy w życiu tort jaki upiekłam i do tego wegański. Dotychczas nie przepadałam za tym rodzajem wypieków, ze względu na kremy, których po prostu w ciastach nie lubiłam, a od dłuższego już czasu z oczywistych powodów nie jem gotowych ciast ani ciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort(...)wykombinowałam takie oto cudo, które celowo ma klimat „swojski”, tj. nie oklejałam go całego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego tortu jest fakt, że Miśka stwierdziła, że robię najlepsze tory na świecie #dumnamama Składniki na ciasto: 500 g suchej kaszy gryczanej (należy ją zmielić na mąkę i przesiać) lub po prostu

greenscarf
Tort jagodowy z roladkami 170

Tort zrobił wrażenie na gościach. Jest połączeniem lekkiego biszkoptu z masą jagodową i śmietanową. Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)mieszamy na wolnych obrotach. Odkładamy 1/3 śmietany do osobnej miski. Wlewamy 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny.  Do pozostałej części dodajemy jagody oraz resztę żelatyny , miksujemy do połączenia składników. Złożenie tortu: Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru

VioletoweKucharzenie
Tort orzechowy 135

funkcjonowaniu bloga, jak i w samych wpisach - dajcie znać (w komentarzach lub na psgotujemy@gmail.com), na pewno przemyślę każdą sugestię :D No, a z racji pierwszej rocznicy mam pyszny tort orzechowy , smacznego! BISZKOPT ORZECHOWY I (na formę o średnicy 25 cm): Składniki: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku(...)ogniu jeszcze ok. 5 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło i stopniowo do masła dodajemy masę orzechową i spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka mocnej, gorzkiej herbaty + łyżka soku z cytryny PRZEŁOŻENIE: Biszkopt

psgotujemy
Tort nutellowo-truskawkowy 162

Tort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie wyrasta i nie opada. Muszę przyznać, że masa z nutellą jest dla mnie bardzo pozytywnym odkryciem, jest przepyszna. Polecam! Składniki na tortownicę 21 cm: Biszkopt: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 4 jajka(...)drugą warstwę biszkopta. Dekoracja: 150 g mascarpone 90 ml śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Tort czekoladowy Crispello 433

Tort o smaku zbliżonym do popularnych pralinek Crispello. Trzy blaty biszkoptu czekoladowego przełożone kremem Crispello- poezja! Zrobiłam go na specjalną okazję- Dzień Mamy. Wszystkim bardzo smakował i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Serdecznie polecam! Składniki: Biszkopt czekoladowy:  3 jajka w temperaturze pokojowej  1/2 szkl cukru  1/2 szkl mąki pszennej  2 kopiaste łyżki naturalnego kakao(...)kremem i przykryć okrągłym waflem. Ponownie wysmarować kremem czekoladowym i posypać posiekanymi pralinkami Crispello. Przykryć II blatem biszkoptu i powtórzyć czynność. Na wierzch umieścić ostatni biszkopt. Boki i górę tortu wysmarować resztą kremu. Tort schłodzić kilka minut w lodówce. W międzyczasie, gdy tort się chłodzi, ostrym nożem przyciąć rurki do wysokości tortu. Następnie przykleić je do boków. Górę udekorować pralinkami

Nastoletnie Wypiekanie
Tort czekoladowy z truskawkami 199

Tort czekoladowy z truskawkami to tort bardzo męski (nie wiem czemu, ale tak właśnie mi się kojarzy). Również forma podania jest prosto i nie wymaga talentu do dekorowania, co pewnie niejedną osobę ucieszy. Moim zdaniem piękne są torty “naturalne”. Nie jestem zwolennikiem masy cukrowej czy marcepanowej. Nie powala mnie ani smak ani wygląd. Tort czekoladowy z truskawkami powstał z myślą(...)moim tacie (z okazji jego urodzin … powiedzmy 50-tych :)), który jest jednym z moich najwierniejszych fanów. Również dzielnie próbuje wszystkich potraw i wypieków. Nowy post Tort czekoladowy z truskawkami pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Tort tęczowy 326

Tort tęczowy chodził za mną baaardzio długo. Mimo, iż nigdy nie przygotowywałam masy cukrowej i miałam pietra, żeby do niech podchodzić, postanowiłam go zrobić na urodziny córki. Czasu pochłonął masę ale mina dzieciaków (i dorosłych) po rozkrojeniu jest bezcenna. Tort jest pyszny lekki i niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję(...)nakładamy kremu z mascarpone! Przygotowanie krem maślany: Masło ubijamy na puszysta masę z dodatkiem cukru pudru. Możemy również dodać dwie krople ulubionego aromatu. Krem maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 2h aby była bardziej stabilny przed nakładaniem masy cukrowej. Przygotowanie masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić

Pyry na Gaz
Tort jeżynowo - jagodowy 180

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Bardzo często robię torty dla swoich bliskich, wprawdzie nie jestem specjalistką od przybierania tortów, niemniej jednak cieszą się nieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-) Dzisiaj pierwszy z tortów jaki ostatnio piekłam. Bardzo łatwy do wykonania(...)krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy 136

mnóstwo zdjęć z moich wypieków i nie tylko, mam nadzieję, że nie zapomnę jak to się robi ;-) Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 220 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru(...)ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić. Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort. Po udekorowaniu tort przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tort mocno czekoladowy 276

czekolady, to nie czytaj dalej tego wpisu. Bo dziś przygotowałam coś specjalnego dla wszystkich czokoholików. Sama należę do tej grupy, więc wiem, że Wam się to spodoba. A mianowicie Tort Czekoladowy, przygotowany z okazji urodzin mojego brata. Facet, jak to facet zjeść lubi, to oczywiste, ale sądzę, że i nie jedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie. Tort bowiem przygotowany(...)jest z 9 tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta.Składniki:6 żółtek6 białek180 g cukru85 g mąki pszennej70 g mąki ziemnaiczanej4 łyżki kakaododatkowo9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao)500 ml śmietanki 30 %80 g cukru pudru1/3 szklanki zimnej kawy + 1/4 wodySposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy

Słodkie Przyjemności
Truskawkowy tort bezowy 198

Już bardziej klasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na co dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się(...)niecałej godzinie (już z pieczeniem). Tort powstał jak zwykle pod wpływem chwili i wielkiej potrzeby przygotowania tortu dla Mamy z okazji  jej urodzin. Wyszedł lepiej niż się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie?Składniki:Ciasto:3 jajka3 żółtka100 g cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100

Słodkie Przyjemności
Tort z M&Msami 173

słodki początek będzie tort. Zrobiłam go kilka dni temu na urodziny mojej córki. Była zachwycona! Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka.Biszkopt:7 jajek1 szklanka mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki(...)Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła a następnie dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna.Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort i wyrównujemy nożem. Znowu czekamy chwile żeby masa trochę zgestniała i przyklejamy wafelki naokoło tortu. Do środka wrzucamy M&Msy.Najlepiej żeby całość postała w lodówce kilka godzin, wówczas wafelki

Kulinarna rozmowa
Torcik gruszkowy z kajmakiem 217

urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy(...)godzin. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać je na wierzchu tortu jak na zdjęciu (fot.4), zostawiając

Świat Ciasta
Happy birthday to You! 160

szczególnie, kiedy mnie nie ma. To Wy trzymacie ją przy życiu, pomagacie się jej rozwijać, sprawiacie, że jest coraz lepsza, dojrzalsza.Że ja lubię ją coraz bardziej.Rok temu obiecałam tort - i jest. Moja wielka niespodzianka - zrobiony specjalnie z myślą o tych urodzinach. Zabójczo słodki, niesamowicie pyszny. Niezbyt trudny w przygotowaniu, choć dość czasochłonny. No i wygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona(...)lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik lekko kokosowy 171

nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada  Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt(...)wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno mikserem, w trakcie dodając cukier puder. Do tak przygotowanego kremu dodajemy połowę startej czekolady i mieszamy łyżką. Resztę czekolady zostawiamy do przyozdobienia tortu. Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe czas stworzyć Tort. Na biszkopt nakładamy masę, równo ją rozsmarowując. Następnie smarujemy kremem (nie żałujemy kremu, na pewno starczy). Następnie kolejny biszkopt

Kolizje Smaków