Tort naleśnikowy to idealna propozycja na uroczysty, świąteczny obiad w gronie rodzinnym; nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie ozdabia stół. Tort, którym chciałam się dziś z Wami podzielić, skomponowałam z kilku warstw naleśników przełożonych mięsnym ragù z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Proste w wykonaniu danie, przypominające smak włoskiej lasagne z sosem bolońskim. A wegetarianom przypominam o moim wcześniejszym(...)przepisie na tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami . Polecam serdecznie ;):) **** Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per il pranzo della domenica. Trattasi nello specifico di uno sfizioso piatto unico a forma di torta, realizzato con tanti strati di crepes e farcito con ragù di carne, arricchito con dei funghi champignon e pomodori secchi
La grande e la piccola cuocamakiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino
królestwo garówniezaprzeczalnie wiosenny miesiąc komunijny, i związane z nią przyjęcia na których, nie może zabraknąć tortu. Po okresie bogato zdobionych, obecnie powraca się do tych bardziej subtelnych, które mają swój niepowtarzalny urok, a równie pięknie ozdabiają, przyjęcie komunijne. Mam nadziej że tort przygotowany przeze mnie przypadnie do gustu, podczas uroczystości komunijnej. Tort to: biszkopt idealny , bita śmietana, dla przełamania(...)żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej i odstawić do przestygnięcia. ( Śmietanę najlepiej, podzielić na dwie części czyli przygotowywać ją w dwóch etapach , pierwszą części 0,5 litra na przełożenie, gdy tort będzie już gotowy do obłożenia, wtedy ubić pozostałą śmietanę. Na pól litra śmietany dajemy dwie łyżeczki żelatyny) Śmietanę wraz z cukrami ubić na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania, dodać
RAROSSATort z musem czekoladowym i gruszkami jest idealny na przegonienie jesiennej chandry. Kremowy, intensywnie czekoladowy i wykwintny w smaku. Do jego przygotowania użyłam gruszek z maminego ogrodu, a do ozdoby – rajskich jabłuszek. Wyjątkowe ciasto – prawdziwa rozkosz. Do musu dodajemy surowe jajka, dlatego zaopatrzcie się w te ekologiczne – najlepiej ze sprawdzonego źródła. Tort z musem czekoladowym i gruszkami(...)biszkopt: 4 duże jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 gorzkiego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Tort z musem czekoladowym i gruszkami – mus: 4-5 słodkich gruszek 5 łyżek drobnego cukru do wypieków 6 dużych jajek (będzie potrzebne 6 żółtek i 3 białka) 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Poezja smakuCiasto jasne, ciasto ciemne i masa maślano-budyniowa – ot, cały tort czarno-biały! Prosty, minimalistyczny w wyglądzie, ale wyjątkowo smaczny i delikatny. Ze składników, które być może macie w szafce. Ostatnio robiłam torty śmietanowe – przyznam, że chciało mi się takiego maślanego jak za dawnych lat. Tort idealnie sprawdzi się na świętowanie ważnych okazji. Ja świętuje nim dzisiejsze(...)czwarte urodziny bloga. To już cztery lata jestem z Wami. Tort czarno-biały – ciasto jasne: 3 duże jajka + 1 białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju + 50 ml wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – ciasto ciemne: 3 duże jajka + 1 białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl
Poezja smakuprzepis na pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy do naszej zakładki(...)Torty’- tam znajdziecie wiele pysznych pomysłów! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao szklanka cukru 1 łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu
Domowe TortyTort marchewkowy przygotowałam wyłącznie z myślą o sobie (w końcu!). Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, podobnie smak kokosa w deserach jest dla mnie najlepszy z możliwych. Dogodziłam tak sobie z okazji 28 urodzin, które obchodzę właściwie dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem , jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy(...)Wyszedł na prawdę pyszny! Jeśli lubicie podobne smaki to zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki) 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki
Poezja smakuklimacie iście ‚princeskowym’. I choć dziewczynki, kobietki przez całe życie są księżniczkami, tak te najmłodsze marzą o tym najbardziej. Myślę, że udało nam się stworzyć taki właśnie klimat tortu i oddać jego przesłanie. Jedynie nad czym ubolewam to to, że nie mogę pokazać go Wam w przekroju, ale postaram się zrobić nowy, specjalnie dla Was. Tymczasem, niech ten tort bedzie(...)przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną, z tym, że torcik będzie wtedy słodszy. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj dużych
Made By Mom And SonNajczęściej na rodzinne spotkania robię tort czekoladowy, bo jest smaczny i szybko się go robi. Ale jako że miałam do wybrania w pracy dzień wolny za 1 listopada, to postanowiłam zaszaleć i zrobić zmyślny tort. Jak się miesza za wiele dodatków, to efekt może być różny, ale jak się okazało tort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam(...)się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru pudru
Passions hobbies lifeZnacie cukierki Schoko Bons?;) Pycha są.A może dołożyć je do tortu? No PEWNIE!:)Zapraszam Was na mój drugi w życiu, samodzielnie przygotowany tort.Przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę cierpliwości- jak chyba każdy tort.Ale zachęcam Was do spróbowania bo świetnie wygląda, a co ważniejsze smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;)Przepis pochodzi ze strony Pokochaj gotowanie, z moimi niewielkimi(...)pokrojone w kostkę ananasy i galaretkę. Trzeci blat, od strony, która będzie stykała się z galaretką i ananasem smarujemy 1/4 kremu karmelowego i kładziemy go, lekko dociskając.Wierzch tortu smarujemy resztą kremu kajmakowego i dekorujemy uprażonymi orzechami i cukierkami Schoko Bons.Boki tortu smarujemy białym kremem i posypujemy startą czekoladą.Tort chłodzimy kilka godziny przed podaniem- najlepiej całą noc.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaBounty robiłam kilkakrotnie i niestety nie udało mi się uzyskać stabilnego kremu bez dodatku żelatyny. Raz byłam bliska sukcesu. Niestety nie miałam jeszcze okazji, aby ponownie przetestować krem w torcie. Dlatego na przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych(...)ciast i kremów, które użyjecie w torcie. Składniki: 160 g batoników Bounty, pokrojonych 80 ml śmietanki kremówki 36% 7 g żelatyny (1 i 3/4 łyżeczki)+ 2 łyżki zimnej wody 150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika
Słodki PomysłTorty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenywystudzoną. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części (część którą będziemy przekładać i łączyć elementy tortu i część do obłożenia i dekoracji) wykonanie tortu: Na paterze układamy blat kakaowy (kwadratowy) nasączamy go i smarujemy go kremem. Do jego dwóch przyległych ramion przekładamy dwa półkola biszkoptu jasnego(...)niego krem. Na półkola układamy półkola kakaowe, nasączamy je i smarujemy kremem. Ostatnią warstwą jest blat orzechy i półkola biszkoptu jasnego, które nasączamy i całość pokrywamy kremem. Dowolnie dekorujemy. Tort schładzamy w lodówce i podajemy Tort serduszko krok po kroku etykietki wyszperane z internetu
Domowy Smak JedzeniaKolejny tort! Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszny świąteczny tort z kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, oraz kwaśną frużeliną żurawinową. Przygotowanie tortu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno każdego zachwyci. Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikKiedy zapytała mnie koleżanka, czy zrobię tort dla Patryka w temacie minecraft ,od razu chciałam powiedzieć nie nie nie... Nie lubię masy cukrowej i masa cukrowa mnie nie lubi. O minecraft wiem tylko tyle, ile dociera do mnie z pokoju chłopców okrzyków, i komentarzy jak grają. Nie znam się na grach komputerowych, nigdy mnie to nie pociągało(...)masie cukrowej zrobiła mi niezawodna Iwonka (jeśli lepienie figurek z masy cukrowej nie jest waszą mocną stroną, zażyjcie tu do niej koniecznie) Tak o to powstał tort na 8 urodziny. Z masy cukrowej zrobione są tylko ozdoby. Pokryty z wierzchu jest czekoladowym ganache. W środku jest frużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam(...)polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA Składniki: Beza: 8 białek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) Krem: 400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej) 1/3 szklanki cukru
Mała CukierenkaDługo się zastanawiałam czy dzisiejszy post powinien się ukazać. Wiadomo, człowiek zawsze chciałby się pokazywać od tej najlepszej strony, a tu klops;) Jeśli chodzi o mnie i torty, to cóż… słowa są zbędne, wystarczy spojrzeć na zdjęcie:) Tak się jakoś składa, że choć w kuchni lubię piec i gotować, tak z tortami od zawsze miałam problem. Z tortami(...)raczej z ich upiększaniem;) bo spod mojej ręki piękne to one nie wychodzą;) Rozprowadzanie wszelakich mas po bokach tortu zawsze było moją zmorą. Ludzie, jak Wy to robicie tak równo?!;) Ten jest jednak wyjątkowy. Wyjątkowo smaczny i aż żal byłoby nie podzielić się przepisem dalej. Recepturę znalazłam na blogu Candy Company i tak mnie zachwyciło umieszczone tam zdjęcie, że postanowiłam
Smaki Na Talerzutego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłTort Kinder jest idealny dla dzieci, mleczny, lekko słodki, z dużą ilością śmietany, po prostu pyszny. Udekorowany jajeczkami i batonikami Kinder. Dekorację można wykonać dowolną, ja zrobiłam ją z tego o miałam w domu, możemy jeszcze udekorować tort ozdobnie bitą śmietaną. Polecam ciasto na urodziny dla dzieci(...)dzielimy na pół, do jednej dodajemy nutellę i mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy zimną herbatą, smarujemy dżemem i wykładamy porcję białej śmietany, czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Na tort wykładamy śmietanę czekoladową i równo ja rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort chłodzimy około 1 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, kiedy ostygnie wylewamy ją na wierzch ciasta i rozsmarowujemy
Kulinarne Fantazje MarioliBezglutenowy tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową… Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: Biszkopt z tego przepisu Masa czereśniowa: 200 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi(...)ogniu około 4-5 minut. Posłodź. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 1/3 szklanki wody – dokładnie wymieszaj i wlej do kompotu. Mieszaj aż do zgęstnienia (jak kisiel). Odstaw do wystygnięcia. Dekoracja tortu: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni. Czekoladę posiekaj na wiórki. Wykonanie tortu: Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe blaty
Kuchnia bezglutenowaTort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce ;) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie, że wpadłam na nie tylko dlatego, że szukałam idealnego przepisu na czekoladowy tort z Krainy Lodu :) Tort miał być prezentem urodzinowym dla Weroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy(...)dolne warstwy mogą za bardzo zgnieść się pod ciężarem górnych i kremu. Potrzebowałam zatem czegoś bardziej stabilnego i tu właśnie idealnie sprawdził się przepis na ciasto czekoladowe :) Do przygotowania tortu wykorzystałam dwie tortownice o średnicy 20 i 16 cm, lalkę Elsę (nada się też Barbie blondynka jeśli ją odpowiednio uczeszemy), podwójną porcję ciasta czekoladowego i podwójną porcję kremu budyniowego. Składniki
CiastkozercyUbijamy na sztywną masę. Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z papieru do pieczenia wycinamy pasek. Pasek ten musi być wysoki i szeroki(...)nasz tort ( może być też wyższy). Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do rękawa do dekoracji tortów. Pasek papieru rozkładamy na stole i zaczynamy tworzenie wzorów. ;-) Następnie odkładamy pasek, aby czekolada zastygła. Jeżeli mamy bardzo gorąco w domu możemy włożyć go na chwilę do lodówki. Tylko musimy uważać, aby czekolada nie zastygła za bardzo. Musi być plastyczna. Trzeba wyczuć odpowiedni
Passion of CookingPierwsze moje wielkie wyzwanie. Siostra poprosiła mnie o zrobienie tortu w kształcie klocka lego. Tort miał być niespodzianką dla (mojego i męża) chrześniaka. Z wielką radością podjęłam się tego zadania. Jeszcze nigdy nie pracowałam z masą cukrową. Zakupiłam niezbędne składniki do ciasta między innymi: sylikonową matę, która okazała się bardzo przydatna podczas wałkowania. Trochę poczytałam w internecie i się dowiedziałam(...)mogę nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ masa się rozpuści przy bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Trzeba przygotować tak zwany podkład z kremu maślanego. Wykonanie tortu jest dość pracochłonne. Jednak największą nagrodą był uśmiech i wielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy pozostawia wiele do życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu
Pan i Pani Smith w kuchniPuszysty, czekoladowy tort przełożony masą jogurtową, udekorowany musem czekoladowym i jagodami, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu wyjątkowego smaku. Za bazę posłużył mi biszkopt kakaowy-najlepszy (rzucany) , natomiast masę przygotowałam według przepisu Halinki z bloga MOJE GOTOWANIE na Niebiański tort truskawkowy , nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też(...)najlepiej przygotować dzień przed). Tort jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach, smaki idealnie się ze sobą łączą, tworząc spójna całość. Jeśli macie ochotę na kawałek czekoladowego nieba, polecam ten tort!!! Składniki na tort czekoladowy z jagodami na tortownicę o średnicy 28 cm MUS CZEKOLADOWY: 250 ml śmietany 30% 170 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej
Rozpustne gotowaniePrzepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)miło, że sprostałam temu zadaniu! To idealny tort na urodziny lub inną ważną uroczystość. Polecam :-) Ciasto (składniki na 2 duże biszkopty): 12 jajek 360 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Normal
maniapieczeniaTuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach(...)wciąż szukam), na rzecz słodkiego wina oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Tort przyrządziłam na pewną uroczystość rodzinną i wiecie co? Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek na wynos. Moja mama zjadłam dwa kawałki, podobnie tata, który jest znawcą ciasta drożdżowego. Jedynym zarzutem było, że nie zrobiłam ciasta panettone sama, ale uważam
Wypieki i Rumieńcespełnić trzy największe pragnienia każdego czekoladoholika? Upiec trójwarstwowy tort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i posmarowany powidłami śliwkowymi. Później delikatny jak chmurka mus z mlecznej czekolady z gruszkami gotowanymi w syropie ze szczyptą cynamonu. A na koniec delikatny i łagodny mus karmelowy, który wprost rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem tortu(...)czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy. Na zastygnięty mus z mlecznej czekolady nakładamy mus karmelowy. Dokładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni tortu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie. Przed podaniem przygotowujemy karmelową dekorację. Karmel: 200 g cukru (na dekorację z karmelu) 1 łyżka wody Cukier rozpuszczamy
Food Squarerazem sięgnęłam po przepyszną książkę "Historia smaku" , autorstwa Bryana Bruce'a . To właśnie w niej znalazłam recepturę na Tort Sachera oraz to, w jaki sposób powstał. Tak działają na mnie książki o historii jedzenia, w których nagle pojawia się jakaś sztampowa, kulinarna wizytówka danego kraju. Czytam o niej, zastanawiam się, analizuję recepturę... I biorę się do dzieła! Choruję ostatnimi czasy(...)jedzenia oraz takie, które przygotują mnie i pozwolą douczyć się do ewentualnej przyszłości pod gastronomicznym kątem. Są niezwykle interesujące, można dowiedzieć się z nich tyle fantastycznych informacji! Tort Sachera zna każdy, jest bowiem najpopularniejszym ciastem czekoladowym, które powstało w 1832 roku w Wiedniu. Wymyślił go i wykonał pierwszy raz młody, szesnastoletni Franz Sacher, czeladnik w kuchni ówczesnego księcia
W kuchni Karmel-itkipotrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko. Zwykle są to bardzo ważne okazje, a jedną z nich - Święta Bożego Narodzenia.Nawiązując do tego okresu, postanowiłam upiec tort piernikowy, który podpowiedziała mi moja mama. Od zawsze interesowała się kuchnią; odziedziczyłam po niej (gdyż(...)zeszyty, które prowadziła jako dziewczynka i panna. I to po niej mam zamiłowanie do gotowania. Oraz po babci - obydwie to świetne kucharki, teraz więc czas na mnie.Biszkopt z tego tortu to tzw. biszkopt"rzucany". Upuszczenie blachy z gorącym ciastem, zaraz po upieczeniu ma na celu sprawić, aby nasz biszkopt był gładki, równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM/wg pomysłu
W kuchni Karmel-itkiTakim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Biszkopt makowy, krem budyniowy i do tego dekoracja z orzeźwiających i pachnących cytrusów. Tort jest łatwy do przygotowania a prezentuje się i smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam go na konkurs z przepisu KASI.Składniki: Biszkopt50 g margaryny Kasia160 g cukru pudru5 jajek130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szkl suchego maku1(...)utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Krem podzielić na trzy części.Pierwszy krążek posmarować krem, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem, przykryć trzecim krążkiem, boki i górę tortu posmarować i udekorować kremem. Tort odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Tort przed podaniem udekorować filetami z pomarańczy
Ala piecze i gotujeosoby które śledzą mój blog wiedzą, że nie przepadam za tortami. Nie lubię ciast z kremem, są zbyt ciężkie. Jeżeli chodzi o uroczystości, to lubię podawać ciasta, które są moim eksperymentem, tak było z Tortem Ptysiowym, pamiętacie? Albo jego wariacją. Oba mi bardzo smakowały. Na tegoroczne Walentynki przyszykowałam dla Was kolejny nietypowy tort. Tego dnia, każdy - czy w związku(...)każdy kogoś kocha, ma przyjaciela na którego może liczyć, bratnią duszę, której może się zwierzyć. Dlatego uważam, że dla takiej osoby warto przyszykować coś specjalnego, a uważam, że ten tort taki właśnie jest. Zapraszam na Walentynkowy Tort Migdałowy."Składniki:200 g masła250 g mąki80 g płatków migdałowych50 g otrębów owsianych160 g cukru450 ml śmietanki 30%łyżka cukru waniliowego60 g białej
Słodkie Przyjemności