smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikTort cytrynowy, który upiekłam na życzenie syna z okazji Jego urodzin. Mój szesnastolatek uwielbia takie smaki.. Może i Wam spodoba się przepis na ten prosty, ale bardzo smaczny tort cytrynowy. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie. Tort jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy i wilgotny. Nie jestem mistrzem dekoracji i tutaj(...)minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Podzielić ciasto dwa blaty. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę. Pokruszyć ją palcami na drobno. Posłuży do dekoracji boków tortu. cytrynowy krem sok wyciśnięty z 3 cytryn 2 żółtka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać
O kuchni z uczuciemFrużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Frużelina z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe
Słodki Pomysłowocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym
Słodki Pomysłpewnych składników w diecie, wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. Właśnie jednym z takich przepisów chciałabym się […] Artykuł Bezglutenowe, wegańskie ciasto Marchewkowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortywyjątkowo smaczne. Idealne na specjalne okazje oraz jako pyszny dodatek do niedzielnej kawy. Poniżej przepis w formie krok po kroku […] Artykuł Łabędzi puch pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyowoców z puszki, ale tak samo można zrobić ją ze świeżych owoców. W identyczny sposób robimy frużelinę ananasową, którą znajdziecie w torcie cynamonowym z ananasem. Polecam :). Składniki: 4 połówki brzoskwiń w puszce (ok 270 g) lub świeżych 150 ml soku z brzoskwiń + 50 ml zimnej wody
Słodki PomysłZapraszam na smaczny tort naleśnikowy z dwóch rodzajów mąki od BioBabalscy oraz ze słodkim kremem. Taki tort będzie idealny na słodkie śniadanie, obiad czy kolację. Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szkl mleka 1 szkl mąki z samopszy od BioBabalscy 1 szkl mąki gryczanej od BioBabalscy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem: 200 ml śmietanki(...)mleko. Wkładamy słoiczek do mikrofalówki i podgrzewamy przez 30 sekund. Następnie mieszamy,aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy polewę do lekkiego przestygnięcia na kilka minut a następnie polewamy nią tort naleśnikowy. Na jeszcze nie zastygniętą polewę posypujemy kolorową posypkę. Wstawiamy tort naleśnikowy do lodówki na kilka godzin. Mój tort wyszedł nie wysoki bo smażyłam naleśniki na dużej patelni
słodkie i nie tylko historie kulinarnecałkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. dodatkowo: opakowanie cukierków lentilek (ok. 230 g) 2 opakowanie rurek z kremem wstążka wykonanie tortu Jeden biszkopt jasny układamy na paterze, nasączamy go, smarujemy 1/2 cz. dżemu. Spód ciemnego biszkopta smarujemy 1/3 cz. masy i układamy masą na dżemie. Wierzch ciemnego biszkopta nasączmy, smarujemy pozostałą(...)częścią dżemu. Spód jasnego biszkopta smarujemy 2 częścią masy i układamy masą na dżemie. wierzch delikatnie nasączamy. Cały tort pokrywamy pozostałą częścią masy. Przycinamy rurki (wg uznania) i przyklejamy je do toru. Na wierzch wysypujemy lentilki
Domowy Smak Jedzeniaokazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze(...)Zdziwienie. Lekka panika. Co ja teraz zrobię??? Cały wierzch mi się spalił! Chwila słabości, a potem sięgnięcie do lodówki po kolejną partię jajek. Robię jeszcze raz, a co! Obiecałam tort, więc tort będzie. Musi być. Więc znowu oddzielałam białka od żółtek, ubijałam pianę(tym razem z cukrem trzcinowym) i uformowałam piękny blat. Jako że było już późno, a beza musiała
Kuchnia EllieOstatnio były urodziny mojego męża :-) postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przygotowałam tort w jego ulubionym smaku - tiramisu :-) ale tym, co w torcie zdobyło serce gości i samego jubilata była dekoracja :-) No dobra, nie wymyśliłam jej sama, ale podpatrzyłam na facebooku ;-) No w każdym razie pomysł jak najbardziej trafiony :-) z powodzeniem możecie go wykorzystać też(...)kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich sączymy 1/3 przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, sączymy, a następnie wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy dość ciasno wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch wkładamy
Czary - gary w kuchnilutym byłam na słodkich targach Expo Sweet w Warszawie (powyżej tort z galerii konkursowej). To podobno największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, było rewelacyjnie. Pełno stoisk największych marek-firm oferujących maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, ale też właścicieli kawiarni, restauracji oraz wszelkich innych obiektów, które zajmują się słodką produkcją. Wszędzie kusiły piękne desery(...)wizyty na targach przygotowałam krótki FILM . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka W pierwszym dniu targów odbył się konkurs tortów artystycznych. Startowało 13 cukierni. Na pierwszym zdjęciu w poście jeden z tortów, który najbardziej mi się spodobał, z czerwonym kapturkiem :). Był jeszcze świetny tort z motywem „Alicji w krainie czarów
Mała Cukierenkamój najnowszy projekt – Różowy Tort Koronkowy. Wygląda bardzo uroczo i romantycznie. Praca przy nim to była sama przyjemność. Przygotowałam go dzięki silikonowej formie do koronek marki Kitchen Craft . Koronki są delikatne i mają mój ulubiony wzór – róże. Bardzo mi się podobają takie torty i ostatnio są w modzie. Odzwierciedlają koronki na sukniach ślubnych, dodają lekkości i wyglądają elegancko(...)suszymy w piekarniku lub odkładamy do wyschnięcia na kilka godzin. Następnie delikatnie ją ścigamy ( patrz FILM ). Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody lub klejem spożywczym ( patrz FILM ). Koronki jak wyschną są kruche i delikatne, więc proszę się nie obawiać o krojenie toru. Pozdrawiam serdecznie :) Różowy
Mała CukierenkaNajpierw potrzebujesz Biszkopt czekoladowy , zajdziesz jak zrobić klikając tutaj . Gdy już ostygnie podziel go na trzy części. Do zrobienia tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. - od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół(...)Podczas ubijania dodaj cukier oraz śmietan fixy. Bądź ostrożny, nie zostawiaj śmietany bez nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać masła. Dolną część ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą, po czym posmaruj marmoladą z wiśniami. Śmietanę podziel na 3 części i troszkę zostaw na ozdobienie tortu. Jedną z tych 3 części
Pasje Jolkiwszystkie składniki ‘przegryzły’ się ze sobą. Jest wtedy o wiele smaczniejsza! Smacznego!!! Masa makowa Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortysię i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt cytrynowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyczekoladowym, pomarańczowym lub tym z białej czekolady [ przepisy w zakładce kremy ]. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z drobinkami białej czekolady pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyubiegłą sobotę świętowaliśmy kolejne urodziny mojej mamy. Z tej okazji powstał też tort. Ponieważ mama jest wielbicielką chałwy nie mogło być inaczej jak tylko, iż krem do tortu będzie o smaku chałwy. Powiem szczerze, że bałam się, że krem wyjdzie za słodki i mdły dlatego też postanowiłam do kremu dodać czekowiśnię z dodatkiem rumu. Gwarantuję, że całość komponowała się(...)pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać do masy. Na sam koniec dodać rum, wymieszać i schłodzić masę przez chwilę w lodówce(tak aby masa miała bardziej zwartą konsystencję). Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy blat nasączyć rumem a na to wyłożyć połowę przygotowanej czekowiśni, przykryć masą chałwową. Ułożyć drugi blat znowu nasączyć, posmarować czekowiśnią i wyłożyć masę. Całość
Krakowskie smaki AniUpiekłam ten tort z okazji 20tych urodzin mojego brata. Pierwszy tort upieczony przeze mnie, jakoś wcześniej bałam się upiec jakikolwiek tort ale spróbowałam i nie żałuję ;) jak tylko jeszcze będę miała jakąś okazję to upiekę i następny tort :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)przełożyłam 1/3 kremu, na krem położyłam pokrojony w plasterki banan i na banany położyłam znów krem, przykryłam biszkoptem. Zeskrobałam wierzch biszkoptu odkładając do miseczki, wysmarowałam wierzch i boki tortu pozostałym kremem, udekorowałam bananami i zeskrobanym wierzchem biszkoptu
Motylkowa KuchniaJednak nie chciałam do tego robić kremu jaglanego i zaczęłam poszukiwania inspiracji na krem. Z pomocą przyszedł mi kolejny blog: Feed Me Better . W wyniku tych poszukiwań powstał świetny tort, maksymalnie wypełniony truskawkami, w którym idealnie komponuje się słodycz z lekkim kwaskiem limonki. Tort z kaszy jaglanej z kremem limonkowo-kokosowym z truskawkami Biszkopt ( źródło !): - 5 jajek - 100 g cukru(...)truskawki, zalej połową kremu. Ułóż na to drugi spód, połóż znowu truskawki, zalej resztą kremu. Włóż do lodówki na całą noc. Następnego dnia ozdabiam kolejną porcją świeżych truskawek, żeby tort mógł dłużej poleżeć. Można to oczywiście zrobić przed włożeniem do lodówki, wtedy truskawki będą lepiej 'przyklejone' do kremu. * Ja wkładam takie kremy do zamrażarki i sprawdzam stan
Corner With RecipesDzisiaj pomysł na prosty ale pyszny tort, który każdy będzie potrafił zrobić w domu. Całą pracę zaczynamy od upieczenia spodów biszkoptowych. Większość uważa że pieczenie biszkoptu jest równie trudne jak układanie kostki Rubika ;) Ja mam wypróbowany przepis 1:1:1 - jajko : mąka : cukier Białko ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i na koniec delikatnie mieszamy z mąką. Biszkopt(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni. Mój tort składał się z sześciu spodów. Masa tortowa : 600 ml. śmietany 36 % 200 g. białej czekolady Śmietanę ubijamy na sztywno, a czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest aby spód naczynia bezpośrednio nie dotykał wody, a woda się nie gotowała ale była gorąca. Gdy czekolada jest rozpuszczona należy ją dodać powoli do ubitej śmietany
Full Smakuchcę tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka
głodny alergikbezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze nie przygotowywałam. Na wierzch bita śmietana i truskawki - i wyszło coś wspaniałego.Tort smakuje bosko, i mimo swoich rozmiarów, znika błyskawicznie.Co do kremu, trochę rozczarował mnie jego(...)wyszedł taki troszkę... Niewyraźny. Ale może to kwestia użytego rabarbaru. Albo Photoshopa - któż to wie. Smak ajerkoniaku jest tylko delikatnie wyczuwalny - następnym razem z pewnością dodam go więcej - wyjdzie tort, którym będzie można się upić.Tak czy inaczej - polecam ogromnie, bo chociaż nie wyszedł dokładnie tak, jak go sobie wyobraziłam, to smakował bajecznie.Razem ze mną bezy upiekła Siankoo. Dziękuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam zaszczyt odbyć praktykę w Londynie u angielskiej mistrzyni cukiernictwa Zoe Clark. Bardzo dużo się nauczyłam i wspaniale spędziłam czas, robiąc to, co kocham, czyli przygotowując wypieki i dekorując torty. Mogłam oglądać mistrzynię w akcji i podziwiać jej talent. Sama również spróbowałam nowych technik i naprawdę codziennie dowiadywałam się czegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie(...)przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała do sesji zdjęciowej przez parę dni, zaczynając od przygotowania pięknych kwiatów. Nie zabrakło również tortów urodzinowych. Te poniżej były przygotowywane na specjalne życzenie
Mała Cukierenkapozostałych dwóch walentynkowych postach przedstawiłam przepisy na: - Tort czekolady z malinową bitą śmietaną (Tort jest wysoki i ma średnicę 23 cm) - Torciki serduszka (2 torty o wielkości mniej więcej dłoni) Jeżeli nie masz ochoty na tort, może uraczysz ukochaną osobę walentynkowymi babeczkami? Przepis taki sam, jak na tort, ale krótszy czas pieczenia. Babeczki są bardzo czekoladowe i dobrze wyrastają. Doskonałe
Przepisy Aleksandryobiecany tort - 18-nastkowy. Jeszcze nie bardzo dorosły :) Robiąc tort użyłam Kremu do tortów - smak ajerkoniakowy firmy Dr.Oetker. Krem łatwy i szybki w przygotowaniu, i bardzo smaczny :) Sposób przygotowania: Wersja z mlekiem i masłem - taką właśnie robiłam Przygotuj: 300ml mleka i 100 g masła 1. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. 2. Zawartość torebki wsypać do mleka(...)Przygotuj tylko 300 ml mleka. Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu. Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt. Porcja kremu wystarcza na przełożenie, pokrycie i udekorowanie tortu o średnicy 24cm. Do dekoracji mojego tortu wykorzystałam: 1. Motylki cukrowe Dr.Oetker. 2. Perełki srebrne Dr. Oetker. 3. Listki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker. Wszystkie te produkty mają
kolorowotorcikowoPora nadrobić zaległości torcikowe...Tort na 7 urodziny mojej córki. Tort duży z blachy. Środek masa - śmietankowa, czekoladowa i malinowa.Dekoracja z opłatka i cukrowych ozdóbek - własnoręcznie wykonanych :)Do tortów wykorzystuję śmietanę cukierniczą Decor Up.Korzystam też z produktów Dr. OetkerRobiąc ten tort wykorzystałam Budyń Ulubiony smak śmietankowy oraz perełki cukrowe Dr. Oetker. Budyń ulubiony to jeszcze łatwiejszy i wygodniejszy do przygotowania(...)czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów. Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają łatwe korzystanie z produktu. Wykorzystuję je bardzo często przy moich torcikach
kolorowotorcikowoJuż dawno nie było tortu...Dziś nadarzyła się okazja i oto przedstawiam Wam torcik dla mężczyzny :)Prosty, bez zbędnych dekoracji. Wewnątrz masa: śmietankowa, porzeczkowa i czekoladowa.Kwiatki opłatkowe Dr. Oetkera, perełki srebrne również tej samej firmy. Dekoracje z opłatka Dr Oetker Szukasz oryginalnej ozdoby? Chcesz podkreślić wyjątkowy charakter tortów oraz ciast przygotowywanych na szczególne uroczystości? Wypróbuj nasze dekoracje w kształcie kwiatków(...)wykonane z delikatnego jadalnego opłatka, które równie wspaniale prezentują się jako ozdoba popularnych imieninowo-urodzinowych wypieków jak również jako oprawa tortów i ciast przygotowywanych na wyjątkowe uroczystości w naszym życiu: Ślub, Komunia, Chrzciny, Roczek… Dzięki tej efektownej dekoracji Twoi najbliżsi oraz goście będę zachwyceni nie tylko nadzwyczajnym smakiem okazjonalnych wypieków, ale także ich niecodziennym wyglądem. Aplikacja dekoracji na ciasto jest
kolorowotorcikowoSpongeBob - tort - Dziś robiłam tort dla siostrzenicy mojego męża - na 8-sme urodziny Andżeliki. Wreszcie jakaś odmiana od Księżniczek i różowych tortów ;) Oto efekt: A co Wsze pociechy najchętniej widziały by na torcie
kolorowotorcikowowyszło nam to jak najrównomierniej można nakładać przełożenia pomagając sobie obwodem okrągłej formy tortowej - wtedy na pewno nie wyjdziemy również na boki. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na powierzchnię tortu wyrobionego lukru plastycznego. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie(...)drożdżowego ciasta np. na kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno rozwałkowujemy górną powierzchnię, a następnie jak najrówniej dociskamy palcami jej ranty przy bokach. Finalnie boki dociskamy dłońmi i odcinamy zbędne kawałki, które przydadzą nam się do zrobienia
Symfonia Smakówpelni, w szkole szykuje sie balik. Zima kaprysna jak nigdy, raz jest, raz jej nie ma. Nas dopadla codziennosc.Zapragnelam wiec na chwile przywolac swiateczne aromaty i smaki.Proponuje wiec dzis tort na bazie ciasta korzennego z pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowymskladniki na ciasto(...)budyniowym.Najlepiej na gore zostawic krazek ciasta, ktory byl na spodzie gdyz jest on najbardziej rowny. Zeby krem nie uciekal nam na boki ciasto spinamy rama tortownicy. Jako srodkowa czesc tortu uzylam krazka, ktory byl na samej gorze poniewaz byl nieco mniejszy od dwoch pozostalych w wyniku rosniecia ciasta.Do dekoracji roztapiamy biala czekolade w kapieli wodnej i pozostawiamy do przestygniecia.W misce
Przysmaki Karolkimango, przyprawy do piernika, krem czekoladowy! Takie aromaty wywołują na mojej buzi uśmiech. Śmieszne to może, ale kiedy robiłam ten torcik pokątnie uśmiechałam się sama do siebie. Wiem, że tort będzie stał obowiązkowo na naszym rodzinnym stole. Ciasto ,,przetestowałam” na mojej rodzinie. Rodzice z zachwytem koniecznie zamówili ten tort na święta, rodzeństwo nakładało sobie kolejne kawałki. A ja siedząc przy(...)Czasem warto pomyśleć, że te święta mogą być dla kogoś ostatnimi. Dlatego doceniajmy te magiczne momenty! Pozwólmy sobie na łakomstwo przy rodzinnym stole! "Przez żołądek do serca,, - trafiłam tym tortem we wszystkie podniebienia. Czas umiliła nam zastawa stołowa od Ambition . Deser podałam na talerzykach deserowych z serii KUBIKO . Pomimo awarii aparatu i braku komputera dałam radę przygotować
VioletoweKucharzenieTort bezowy Dacquoise (dakłas) bywa u nas bardzo dawna. Na blogu jest już przepis na Dacquoise od Sowy (najlepszy i najbardziej znany tort bezowy w kraju). Ja od kilku lat poczyniłam w nim małe zmiany, m.in. nie dodaję daktyli (nie każdemu u nas odpowiadały, było wybieranie ich z masy...), cukier biały zamieniłam na nierafinowany trzcinowy (minimalnie zdrowszy niż rafinowany(...)beza jest smaczniejsza) Składniki na 2 blaty bezowe: - 6 białek od dużych jaj ("L") - 300g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) - 1 łyżeczka octu winnego (daję jabłkowy) - szczypta soli Masa do tortu: - 200g kremówki - 200g mascarpone - 120g masy krówkowej (kajmak) - 80g orzechów włoskich (lub pekan) Dodatkowo: - puder i kakao do oprószenia tortu Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera, dodać
Smaczne ZdroweMalinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń
Słodki Pomysłnapisanie tego przepisu w całości, od a do z. Urodziny Adaś miał początkiem maja, przy czym obchodził końcem kwietnia. Mamy już początek czerwca, więc wypada w końcu, by tort ujrzał światło dzienne. Choć nie mam zbytnio zdjęć w przekroju, ale mam nadzieję, że to nie będzie dla Was przeszkodą w podjęciu wyzwania i przygotowaniu czegoś podobnego(...)jestem zwolenniczką tortów typowo cukrowych, dlatego i tym razem postanowiłam zrobić najzwyklejszy, a z masy cukrowej przygotować tylko ozdoby, których i tak nikt nie zjadł... (no może prócz kilku klocków). Po urodzinach został mały kawałek, a to oznacza, że był naprawdę smaczny! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Kuchnia w czekoladziealbumi 3 cucchiai di cacao amaro foglie di menta per decorazione * potete sostituire la gelatina in fogli con quella in polvere, ca. 32 grammi (8 cucchiaini) PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tortu rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkow ą wykładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyrównując wierzch(...)mieszamy z czekoladą i żelatyną. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Przygotowany mus czekolady delikatnie wykładamy na masę ciasteczkową. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-8 godziny. Przed podaniem tort oprószamy kakao i dekorujemy listkami mięty. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, iniziate sciogliendo il burro. Nel frattempo
La grande e la piccola cuocamleko oraz cukier i serek mascarpone. Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Na koniec łączymy wszystkie składniki z wcześniej ubitą śmietanką. Wykładamy masę na jedną warstwę tortu. Nadzienie z Ferrero Rocher Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone dodajemy pokruszone praliny Ferrero. Następnie przekładamy przestygniętą czekoladę do masy z serka. Na koniec łączymy wszystkie składniki(...)wcześniej ubitą śmietanką. Dorzucamy wiśnie i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na 2 warstwę tortu. Polewa/ Glazura Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy 3 łyżki śmietanki oraz 3 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody, cały czas energicznie mieszając. Tak przygotowaną, lekko przestygniętą polewę wylewamy na wierzch tortu, nie zapominając o brzegach. Całość dekorujemy batonikami Kinder Bueno i pralinami Ferrero
Pyszny DuetTort milky way to pyszny, słodki i mleczno - czekoladowy wypiek. Rewelacyjnie się prezentuje na stole ale jeszcze pyszniej smakuje. Taki torcik przygotowałam na urodziny dzieci, aby nacieszyły oczy i podniebienia. Udekorować można go dowolnie, według własnej fantazji. SKŁADNIKI : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g ) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)zrobimy drugą masę. MASA 2 - bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na gęsto, kiedy jest już sztywna dodajemy mascarpone i dobrze ucieramy. Wlewamy teraz rozpuszczoną żelatynę i szybko miksujemy. Tort wyjmujemy z lodówki, rozkładamy masę na wierz i boki, wyrównujemy. Trochę masy odkładamy do miseczki, będzie do dekoracji. Na boki ciasta ( zanim masa zastygnie ) przyklejamy gwiazdki czekoladowe
Kulinarne Fantazje MarioliRóżowy tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4/5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Przeczytaj cały(...)przepis - Różowy tort truskawkowy at AleTorcik
AleTorcikwszystkim, że oni sami o tym zapomnieli, ale za tyle lat, to i ja pewnie o swojej zapomnę. Póki co marne 4, to się jeszcze pamięta :P Do przygotowania tortu można śmiało wykorzystać świeże owoce, zwłaszcza jeśli posiadacie swoje na przydomowych ogródkach. Kupić mieszankę na jakimś targu, to jednak koszt niemały... Za same maliny ostatnio zapłaciłam 9 zł za malutkie(...)pory mam z tego powodu lekki niedosyt. No bo jak to tak... w lecie mrożonki kupować :D Dodatkowo same kremy nie są wzbogacone dużą ilością cukru, przez co tort nie jest mdły i ciężki. Zdecydowanie poleciłabym go na upały i imprezy w ogrodzie :) Więcej na temat cukru i tego jak go używać poczytasz na stronie www.uczymyjakslodzic.pl Składniki na tortownicę
Kuchnia w czekoladzieSłodkie blaty bezowe przełożone lodami śmietankowymi i orzeźwiającą, truskawkową granitą. Pomiędzy warstwami przeplata się chrupiąca, gorzka czekolada. Wszystko tworzy przepyszny, chłodzący deser w formie tortu. Z chęcią sięga się po kolejną porcję ;) Ten deser nie może udać się bez cukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu. Więcej na temat cukru i słodzenia, można dowiedzieć się na stronie www.uczymyjakslodzic.pl 1 litr(...)kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Bezy obkroić nożem wokół formy, rozpiąć rant i odkleić papier. Przestudzoną czekoladą posmarować wierzch i spód blatów bezowych. Kiedy czekolada zastygnie można składać tort. Do formy włożyć pierwszą bezę, wyłożyć 2/3 lodów śmietankowych, wyrównać i rozłożyć na całej powierzchni połowę granity. Przykryć drugą bezą, lekko ją dociskając. Wyłożyć granitę i pozostałe lody. Po złożeniu tortu
https:KKuchniaMniamJeżeli obserwujecie mnie na FB, to wiecie, że Misiek odreagowuje stres demolując, o przepraszam remontując, a ja z kolei wymyślam sobie skomplikowane torty. Wykorzystałam patent oraz przepis z zeszłego tygodnia, czyli zrobiłam kilka małych torcików, ale tym razem wykończyłam je w angielskim stylu, z tym że nie obłożyłam ich tradycyjną masą cukrową tylko marcepanem. Marcepan jest bardzo wdzięcznym materiałem, równie(...)octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp
greenscarfsobie po równo. Dlatego nasza przyjaźń przetrwała tyle lat i tak wiele dzielących nas kilometrów. Z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią, który obchodzimy 21. maja, upiekłam mocno czekoladowy tort z prażonymi włoskimi orzechami. Upiekłam go właśnie dla Grażyny, mojej przyjaciółki. Nie jest ona łasuchem, ale czasami lubi zjeść coś dobrego. Mieszkamy dość daleko od siebie i kiedy się spotykamy(...)cenne chwile. Wiemy, co druga lubi i czym można sprawić radość. Ten tort nie jest bardzo słodki, więc na pewno będzie smakował mojej przyjaciółce. To ciasto smakuje prawdziwą, dobrą czekoladą. Tak dobrą, jak dobra jest nasza przyjaźń. Okazujcie swoim najbliższym, że są dla Was ważni. Światowy Dzień Pieczenia z Kasią to dobra okazja, aby coś pysznego upiec 😊 a jak już
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejny tort z opłatkiem przygotowany dla małej księżniczki z okazji piątych urodzin! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy pomarańczy * łyżka cukru * ulubiony dżem np brzoskwiniowy * litr śmietany kremówki * 200g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * różowy barwnik spożywczy * opłatek na tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić(...)cukru i soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować różowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ob łożyć herbatnikami. Udekorować różowymi cukiereczkami. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie MartyTort czekoladowo-agrestowy Choć ten tort wyglądem nie powala na kolana, smak jest przepyszny. Zazwyczaj torty robione są na biszkoptowej bazie, ja zrobiłam na wilgotnym cieście czekoladowym, dodatkowo nasączonym ponczem z nalewki porzeczkowej, krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu. Jest przepyszny! Róże od Cukieteria Składniki: Tortownica(...)minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 blaty. Najlepiej jest ciasto upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Krem: Obrany z ogonków, umyty agrest przesypać do rondla, zasypać cukrem, wlać wodę i gotować aż zacznie się rozpadać i puści sok, przetrzeć jeszcze gorący przez sito, skóry odrzucić. Żelatynę
Wanilia i KardamonTort chlebowy z nowalijkami, pastą twarogową z brokuła i jajkami. Pyszny i bardzo efektowny, polecam. SKŁADNIKI : 6 - 8 kromek chleba tostowego, razowego 1/2 brokuła ugotowanego na parze 2 łyżki(...)równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy plastry pasztetu. Cały tort chlebowy smarujemy majonezem i zaczynamy dekorować. Na boki tortu przyklejamy plastry ogórka i sałatę. Górę dekorujemy talarkami rzodkiewek, oliwek, czerwoną cebulą i kiełkami. Tort chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Kroimy
Kulinarne Fantazje MarioliJakoś tak się przyjęło, że w ramach jakichkolwiek uroczystości rodzinnych moim prezentem dla solenizanta, jubilata czy dla osoby, wokół której tworzy się to całe „zamieszanie” jest tort. Tutaj warto jednak zwrócić uwagę, że nie zawsze chodzi o ten tradycyjny, na biszkopcie, przełożonymi kilkoma warstwami super kremu i mega dekoracjami na wierzchu. Obchody imienin taty wypadły akurat w jeden(...)fajne ciasto. Na coś, co na pewno mu zasmakuje. Pamiętałem jak zajadał się babeczkami cytrynowymi, które kiedyś robiłem. Dlatego więc, to właśnie ciasto cytrynowe postanowiłem wziąć na bazę „tortu”. A krem… powstał z tego, co było pod ręką. Przypominam, iż po ponad 12 godzinach pracy w kuchni nie zrobiłem absolutnie żadnych zakupów. W zamrażarce znalazłem jednak jagody
Jacob Tastesbyła tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy
moj przepis nanapisania tego posta zabierałam sie wiele razy, a to brak chęci, a to brak czasu.. Tortów nie piekę często, zazwyczaj robię to na jakąś okazję. Tu akurat były urodziny. Głowiłam się jaki tort upiec w końcu doszłam do wniosku, że będzie to tort gruszkowy. Pomimo ze ma w sobie krem toffi to wcale nie jest słodki, lekka kremówka(...)przeciąć na 3 płaty. Pierwszy blat biszkoptu posmarować masą toffi, następnie kolejny krążek ciasta, nałożyć na niego warstwę gruszkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Najlepiej równomiernie rozłożyć masy by tort nie był krzywy. Brzegi wyrównać. Pozostałą część ubitej śmietanki obłożyć cały wierzch torta wraz z brzegami. Udekorować gruszkami, i pozostawionym kremem toffi. Brzegi posypać startą czekoladą
Garnkowe fanaberieTort Tiramisu W tortach dobra nie jestem, jedyne co mi naprawdę wychodzi to biszkopt, zawsze mam problem z ozdobieniem tortu, jestem prawdziwą amatorką. Ta wersja jest z obłożeniem biszkoptami i wcale nie jest wymagająca umiejętności. Robi się to szybko i na pewno każdemu wyjdzie. A sam tort... no pychotka :) ten akurat robiony dla mojej drugiej mamy... teściowej na urodziny. BISZKOPT
Pelusiowa Kuchnialubię marnować jedzenia, do poprzedniego ciasta otworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia Składniki: Ciasto: 200 g puree z dyni(...)krążek ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort polewą czekoladową (wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej). Smacznego
greenscarfTort piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt kawowy: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu(...)kokosowe: 1 płat andruta 0.5 kostki margaryny (125g) 0.5 szklanki mleka w proszku 0.5 szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki wody 250g wiórek kokosowych Kilka łyżek kokosu do ozdobienia boków tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kawowy: Kawę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy przesiewamy mąki oraz proszek
Kuchnia w czekoladziegalaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę pomarańczową(...)było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy resztą kremu (górę oraz boki)- polewamy polewą. Polewa: 100ml śmietanki mocno podgrzewamy, tabliczki czekolady siekamy i wrzucamy do zestawionej z ognia śmietanki. Mieszamy i pozostawiamy na ok 3 minuty
Kuchnia w czekoladzieMój kolejny tort ale pierwszy piętrowy. Teraz w sezonie letnim najlepiej smakują takie z owocami. Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście nie przepadam. Ten tort upiekłam na 18 urodziny dla córki znajomej. Biszkopt, bita śmietana i mnóstwo owoców to pyszna propozycja na letni tort. Mam nadzieję, że jak na pierwszy piętrowy torcik to wyszło nieźle
Ewa w kuchniwręcz dołuje i odbiera apetyt. ...ale zaraz, zaraz! Wczoraj obchodziłam także swoje urodziny. I moja babcia. Więc... to był idealny powód, by zrobić coś bardzo pożytecznego! Np. powyższy tort :) Podczas wyjazdu, pomimo wielu wrażeń, ogromnie brakowało mi pieczenia domowych słodkości, toteż zabrałam się za to ciacho z wieeelkim zapałem. I chociaż dostałam swój tort (lodowo-bezowy <3), czułam(...)łyżka cukru pudru usztywniacz do śmietany (opcjonalnie) Zimną śmietankę (najlepiej prosto z lodówki) ubić na sztywno z cukrem pudrem. Opcjonalnie można użyć usztywniacza do śmietany. Posmarować nią wierzch tortu. Dekoracja garść czereśni z szypułkami starta lub posiekana gorzka czekolada konfitura/dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Na koniec torcik można posypać startą czekoladą, ułożyć czereśnie i np. wykończyć kilkoma
Kuchnia Ellieinspiracji i znalazłam u Joanny Chmielewskiej-Ułas . Z góry dziękuję za przepis :-) Okazał się strzałem w dziesiątkę. Dla własnych potrzeb przepis troszeczkę zmodyfikowałam. Tutaj link do oryginalnego przepisu Joanny. Tort okazał się przepyszny. Miałam bardzo różnorodnych gości z różnymi gustami, a mimo to wszystkim bardzo smakował. Na pewno go jeszcze zrobię, bo jest w nim "to coś" ;-) PRZEPIS: SKŁADNIKI(...)cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego powstanie śliwkowa masa). Masę śliwkową posmarować gotowym kremem i nałożyć górny oblat. Cały tort posmarować również kremem, a na koniec obsypać czekoladą startą na tarce. Żeby tort nabrał nieco koloru można położyć na nim dekoracyjnie kilka malin lub innych owoców (nie ma sensu jednak
Passions hobbies lifeosiągnięty a torcik prezentuje się wybornie Ostatnio kieruję się zasadą „mniej znaczy więcej” i aż dziwie się samej sobie, że jeszcze nie tak dawno byłam zafascynowana pięknymi tortami zdobionymi masą lukrową. Wiem, że są pięknie, nie da się ukryć i zapewne nieraz będę się nimi zachwycać, jednak na przełomie kilkunastu miejscy mój styl ewaluował i zdecydowanie rządzi teraz(...)Wierzch i boki dekorujemy pozostałymi dwiema porcjami kremu. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i tam tez przechowujemy. Dodatkowo: Kształt konika uzyskacie na dwa sposoby: rysujecie go bezpośrednio na schłodzonym torcie za pomocą roztopionej czekolady przy użyciu woreczka śniadaniowego z odciętą końcówką lub odbijacie konika drukując szablon konia, nakładając na szablon papier kuchenny i za pomocą czekolady obrysowujecie kontury. Zostawiacie
Made By Mom And Sonplastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek również należy naoliwić), a następnie nałóż ją na tort i odetnij pozostałość. Do reszty masy dodaj barwnik i dokładnie wyrób do jego połączenia. Wytnij kształty cyfr i wskazówek za pomocą noża. Nałóż je na tort. W razie potrzeby możesz(...)przykleić je na lukier (najlepiej królewski na białku). Swój tort posypałem jeszcze cukrem tęczowym, jednak możesz go pominąć. Tort przechowuj w lodówce. Smacznego
Food SquareMiał być tort, miał się znaleźć czas i miało być wszystko na tip top. No niestety, tu budzik zadzwonił zbyt późno, tu zabrakło śmietanki, tu nawet samochód za bardzo zahamował. Co tu począć jak boki nie wygładzone, czasu brakuje a trzeba już wsiadać do auta? Co zrobić, jak samochód hamuje, a my wyprzedamy i tym samym powodujemy, że dwa blaty(...)zaczynają się ślizgać po paterze? Nic, tylko wziąć dwa głębokie oddechy, zamknąć oczy i powiedzieć sobie, że z urodzinowego tortu zawieziemy na rodziny obiad przepyszne(!) mało urodziwe ciasto, które z trzęsącymi uszami zje się po cichu w fotelu. Zdjęcia zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić, byłby
Słodkie PrzyjemnościWiecie, że nie przepadam za tradycyjnymi tortami, prawda? Te ciężkie, maślane kremy są zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z okazji urodzin mojego eM przygotowałam mu najlepszy tort ever! Owocowy - bo latem bez tego po prostu obejść się nie da, śmietankowy, bo coś z tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy(...)lubić? Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców możecie oczywiście użyć mrożonych. Zamiast malin - użyć truskawki, zamiast jagód - borówki. Dowolność wyboru jak najbardziej wymagana. Częstujcie się Lodowym tortem z owoców leśnych.Składnika:5 białek (wielkość M)250 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej500 ml śmietanki 36%2 łyżeczki cukru pudru0,5 l lodów waniliowych300 g owoców (malin/jag
Słodkie PrzyjemnościTakim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3(...)stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku, gdy się rozpuści odciąć dosłownie kawałeczek rogu i tą końcówką wyciskać czekoladę) i udekorować wierzch rysując oczy
CoolinarniePLTort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny. Pomysł na dekorację tortu pochodzi z bloga alebabka.blogspot.com. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Istnieje tylko ryzyko, że może się zważyć, jeśli jego składniki nie będą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy(...)zważył. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na około 1/2 godziny.Biszkopt przecinamy na dwa równe krążki. Pierwszy z nich smarujemy kremem i przykrywamy drugim. Na koniec smarujemy boki i wierzch tortu kremem. Ostatnim etapem jest dekorowanie tortu cukierkami i cukrowymi pisakami
Smakowity Blog KulinarnyCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana(...)masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie
Mała CukierenkaDzisiaj dostałam zlecenie na wykonanie małego tortu dla koleżanki mojej mamy. Postanowiłam wykazać się swoją inwencją twórczą i sama stworzyć przepis. Zdecydowałam się na tort kawowy i masę o smaku czekoladowym. Torcik był niewielki więc praca nad nim nie była zbyt długotrwała. Cala jednak zabawa tkwiła w dekoracji. Po raz pierwszy zdecydowałam się użyć masy cukrowej(...)takie ciacho nawet najwytrwalszego łasucha. W tym celu masa udekorowałam jedynie wierzch a ścianki obłożyłam masą waniliową (niestety czekoladowej mi brakło) i wiórkami kokosowymi. Efekt moich zmagań widać poniżej. Tort okazał się trafionym pomysłem, ciasto kawowe nie jest zbyt słodkie za to masa czekoladowa rekompensuje wszystko każdemu łasuchowi. Polecam napączowanie ciasta alkoholem, tylko należy uważać z trunkiem z dwóch powodów
ciastkarnia na kruchym spodziedalej pójdzie to chyba zmienię profil bloga z ciastkarni to torciarnię. To już chyba z czwarty tort w tym miesiącu a mamy dopiero 9, a przede mną jeszcze na pewno jeden. Szaleństwo z biszkoptami, oczywiście wszyscy chcą czekoladowe za co dostałam ochrzan, masami i oczywiście dekoracją. Tym razem tort był w typowym babskim stylu czyli z butem:) Na moje nieszczęście(...)ogóle udało mi się uratować nieszczęsnego buta. Mam nauczkę na przyszłość, masę cukrową trzeba robić samemu:) Uczymy się na własnych błędach, i mam nadzieje, że z kolejnym tortem będą wychodzić mi coraz ładniejsze:) Acha no i oczywiście zapomniałam zrobić zdjęcia po ukrojeniu. Składniki:6 jajek1,5 szklanki mąki2 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczeniaszklanka cukrumasa:100 g płatków migdałowych0
ciastkarnia na kruchym spodziePierwsza Komunia Święta...I nie ominęło mnie pieczenie tortów :) Torty dla chłopca i dziewczynki. Oba z masą śmietanową, o smaku białej czekolady. Jedna warstwa z truskawkami.Dekoracja - opłatek waflowy.Do obsypania boków użyłam wiórek kokosowych KRESTOPerełki cukrowe Dr Oetker - zawsze się przydają :) ... i tym razem użyłam. Ta porysowana deseczka został potem wyciągnięta :)Żeby nie było :)Tort był na plastykowej podstawce.A(...)tydzień tort 18-stkowy...Wreszcie się coś u mnie ruszyło i zamówienia
kolorowotorcikowo