Ozdoby ciast, nie tylko tortów, to bardzo ciekawy temat. Kwiaty z ananasa na wczorajszym torcie wzbudziły tak duże zainteresowanie, zanim je pokazałam na blogu, że postanowiłam poświęcić im osobny wpis. Do przepisu, jak to zwykle bywa, dotarłam zupełnie przypadkiem, szukając zgoła czegoś innego. Znalazłam go u Ani na blogu Lepszy Smak. Kwiaty tak mnie urzekły, że wielkim szczęściem(...)długo) nakładamy jeszcze jedną. Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Po ok. 15 minutach, delikatnie zdejmujemy gotowe listki czekoladowe.Gotowe ozdoby wykorzystujemy nie tylko do tortów. Z kwiatami z ananasa pięknie wyglądają serniki, muffinki… i nie tylko. Najprostsze ciasto nabierze zupełnie nowego wyrazu z taką dekoracją. Nie jest to ozdoba pracochłonna, ale czasochłonna – owszem. Mam jednak
mojewypiekiinietylkoJeśli Szwajcaria kojarzy się z czymś słodkim to z czekoladą. Lektura o zwyczajach i potrawach Szwajcarów pokazała, że są jeszcze torty. Dużo tortów z dodatkami wszelakich owoców, orzechów, karmelu i czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki
ladykitchenmój pierwszy w życiu blog, postaram się was czymś zainteresować i pokazać wiele różnych ciekawostek :) Osobiście sama na co dzień zajmuje się Artystycznym Zdobnictwem i Wykonywaniem Tortów, moja pasja tak naprawdę zrodziła się z dnia na dzień, co dziwne bo rzadko takie rzeczy miały miejsce w moim życiu, wszystko zawsze było poukładane, przemyślane i żyło w harmonii(...)się mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie
Zainspiruj się kuchniąSERNIK Z BEZĄ Przepyszny kremowy sernik o smaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie(...)smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA Przepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html 7. TORT CZEKOLADOWYNiepowtarzalny smak czekolady i odświeżającej mięty! http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-tort-czekoladowy-z-kremem.html9. TORT PINACOLADADla wielbicieli kokosu i ananasa ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/tort-pinacolada-z-beza-kokosowa.html Zapraszam
SMYKWKUCHNIjest tak trudno z niej korzystać. Trochę poszperałam po internecie i powstał ten torcik. Myślę, że jak na pierwsze starcie z tą tylką to mogę być z siebie dumna. Tort fajnie się prezentuje a co jest w środku ? A jest bita śmietana i ananasy. Tort idealny dla małych łasuchów. tort miś
Ewa w kuchniSzwedzki tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym przyjęciu, a nawet na stole wielkanocnym. Smörgåstårta to danie popularne w całej Skandynawii. Wyglądem przypomina tort z kremem, a smakuje jak sandwich, czyli kanapka. Pyszna, wypasiona kanapka zrobiona z chleba pszennego lub żytniego. Z wieloma warstwami past na bazie jajek, majonezu lub sera. Do tortu kanapkowego często dodaje się
dolcevitainmykitchengładki krem, który po ubiciu nie powinien spływać po łyżce. Odkładamy ok. 3-4 łyżki kremu na pokrycie wierzchu trzeciego blatu. Gruszki kroimy w kostkę. składniki na obłożenie tortu: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 2 gruszki, świeże cukier kryształ złote perełki wykonanie: Serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder miksujemy na gładki krem(...)przez ok. 15 min. (uwaga aby nie spalić). Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy od papieru, i układamy na papierze. Powinny stwardnieć. wykonanie tortu: Pierwszy blat układamy na paterze, nasączmy go, wykładamy 1/2 cz. kremu. Na kremie układamy 1/2 cz. pokrojonych w kostkę gruszek. Układamy drugi blat, nasączmy go, wykładamy pozostałą część masy oraz pozostałe gruszki i układamy
Domowy Smak JedzeniaNadszedł ten czas, abym zrobiła torcik dla mojej córci na jej 1 roczek. Zawsze podobały mi się torty jednorożce. Zrobiłam taką moją wersję tego popularnego tortu. Jak wiecie nie lubię słodkich ciast, także tort zrobiłam na bazie serka naturalnego, galaretki, z dodatkiem musu jabłkowego i ciasteczek korzennych. Czytaj więcej
Ana Mari's worldciasto miodowe, znaleziony w zeszycie mojej babci. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, margarynę zastąpiłam masłem, a przyprawę do piernika, ulubionymi pierniczkami. Do tego dodałam krem i powstał intensywny w smaku tort dla miłośników prawdziwych specjałów :) Pachnące miodowo-piernikowe wilgotne ciasto, przełożone, słodkim do granic możliwości, kremem maślano-czekoladowym to wypiek, który idealnie nadaje się na specjalne okazje. Chociaż ciasto było pieczone(...)krążki. Czekolady na ozdoby rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy je na czystej folii bąbelkowej i przekładamy do lodówki. Po kilku minutach, gdy czekolada zastygnie, łamiemy ją na mniejsze kawałki. Tort ozdabiamy połamaną czekoladą, pierniczkami Serduszka Toruńskie lukrowane i opcjonalnie świeżymi kwiatami. Przed podaniem schładzamy co najmniej 2 godziny. Smacznego :) Artykuł Tort miodowo-piernikowy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogWitam wszystkich po krótkiej przerwie urlopowej. Dzisiaj tort grzybki, który może być dużym zaskoczeniem dla solenizantów urodzinowych. Blaty tortu robimy z dowolnego ciasta, u mnie był to tradycyjny biszkopt. Składniki Biszkopt 8 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej(typ 450) Krem do przełożenia 500g serka … Czytaj dalej Tort grzybki
gotuj ze mnąIdealny krem maślany do dekorowania tortów i babeczek. Doskonale nadaje się również do posmarowania wierzchu tortu przed położeniem masy cukrowej. Do uzyskania odpowiedniego koloru lub smaku jak najbardziej można dodać kakao, barwniki spożywcze, soki owocowe, ekstrakt waniliowy lub olejki smakowe. Po przygotowaniu kremu i nadaniu mu odpowiedniej konsystencji można doskonale wyciskać wzory zarówno dużymi jak i małymi końcówkami szprycy(...)ucierać krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka. Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji podstawowej), lub dodanie barwnika
Zrób to smacznietort jadłam podczas wesela Gwiazdeczki. Kiedy pojawił się na stole pełnym słodkości, od razu wzbudził wielkie zainteresowanie gości. Każdy chciał go spróbować, na wielu talerzykach pojawił się pokrojony na porcje, ale i tak wciąż znajdowali się chętni, by delektować się tym smakołykiem. Na szczęście dla weselników była przygotowana odpowiednia ilość kawałków tej przepysznej, chrupiącej bezy. Kiedy emocje weselne opadły, próbowałam(...)odtworzyć w warunkach domowych niektóre przepisy. Oczywiście zaczęłam od tortu bezowego. I udało się. Dziś, z okazji imienin mojej mamy, mogłam go zaserwować dla gości. Jeśli lubicie połączenie bezy z chrupkimi orzechami i karmelem oraz z daktylami, ten tort jest dla was. Przygotowuje się go naprawdę łatwo, ale nie można tego zrobić w ostatniej chwili. Beza nie tylko musi być
W mojej kuchniproszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g chałwy waniliowej dodatkowo około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu dżem porzeczkowy 1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty do ozdoby- opcjonalnie małe beziki Wykonanie biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)krążki. Układamy następująco: biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt cały tort smarujemy resztą kremu- boki i wierzch 100 g chałwy kruszymy i posypujemy po bokach – przyklejamy ręką, posypujemy wierzch. Ozdobiłam dodatkowo małymi bezikami. Artykuł Tort chałwowy pochodzi z serwisu
MojaQchnia.pl