roku w tym również postanowiłam upiec coś na swoje urodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody(...)zagotować wodę, kakao, śmietanę i cukier. Łyżkę żelatyny rozpuścić i dodać do polewy. Wystudzić. Zimną czekoladę zetrzeć na tarce lub możemy zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Schłodzony tort wyłożyć z tortownicy. Posmarować pozostałym kajmakiem równomiernie. Rozlać na nim przygotowaną wcześniej polewę, która zaczyna tężeć, ale nadal jest płynna. Wygładzić nożem. Posypać czekoladą. wstawić do lodówki do schłodzenia
Garnkowe fanaberieTort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :) Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 białko Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę i dodaj(...)wody oraz 3 łyżki cukru i cunamon. Jabłka cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Po ściągnięciu z palnika dodaj galaretkę, odstaw do ostudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj według
Kulinarna (nie)codziennośćKiedy kolega poprosił mnie o tort, długo myślałam jaki przygotować. Ciekawiło mnie jak będzie smakował taki mocno czekoladowy biszkopt, bo nigdy nie robiłam z taką ilością kakao. I choć samego tortu nie próbowałam, to oczywiście udało się go skubnąć w trakcie przygotowań ;) Biszkopt urósł na tyle, że mogłam do prosta odkroić wierzch, a już on sam wystarczył, by się
Kuchnia w czekoladziechłop”;) Postanowiłam więc wymyślić takiego chłopaka. Elegancki, z zawodu advoccat i już po pierwszym spotkaniu nie daje o sobie zapomnieć. Jest po prostu.. do zjedzenia! 😉 Oto Pan Tort.. Chwilowo nie ma imienia, może ktoś podpowie? 🙂 Roboczo nazwałam go TuliPAN. Poznajcie się : […] Artykuł Świąteczny tort z Advoccatem pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkacienko pokrojonymi plasterkami świeżego ananasa, które wcześniej macerowały się w limonkowo-cukrowym syropie. Prosty krem łatwo się przygotowuje a w połączeniu z kwaskowatym ananasem świetnie przełamuje słodycz bezy. Tort jest dobrze wyważony w smaku, nie za słodki, lekko kwaśny. Pięknie się prezentuje. Blat bezowy można upiec wcześniej i 2-3 dni trzymać na blacie w kuchni. Ananasy wykładamy(...)wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Do czasu wyłożenia na blat bezowy, przechowujemy w lodówce. Blat bezowy układamy na paterze, na wierzch wykładamy krem kokosowy. Tuż przed samym podaniem wierzch tortu dekorujemy plastrami ananasa ( lekko odsączonymi z syropu
cool and mintyTort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2 łyżeczki orzechy włoskie 50 g … Czytaj dalej Tort z kremem kakaowym
czarrna od kuchniprzekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z pomarańczy. Kremówkę dobrze ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Każdy blat biszkoptu posmarować dżemem i kremem. Tort dekorować wedle uznania. Boki tortu można obsypać czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Ułożyć owoce i dobrze schłodzić
Magiczne Życie MartyParę dni temu Mąż obchodził urodziny, więc korzystając z okazji że w zakupach na Frisco.pl znalazły się ciastka oreo przygotowałam tort z kremem, który już dawno chodził mi po głowie. Mocno kakaowe blaty nasączyłam likierem toffi, a całość oblałam karmelową polewą. Wszystko razem fajnie ze sobą współgrało tworząc bardzo dobry deser. Składniki: Na tortownicę o śr. 22cm Biszkopt(...)zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy na 3 części. 3. Przełożenie: Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim krążkiem- ponownie krem i ostatni krążek biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka, układamy połówki ciastek oreo i posypujemy płatkami białej czekolady. Pozostawiamy do schłodzenia
Kuchnia w czekoladzierazem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu Kulinarnie. Składniki: (tortownica 20cm) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać(...)kulki i jest bardzo miękki. Są też specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie inaczej. Ja natomiast swój kroiłam długim ząbkowanym nożem ;) Jaki robiłam tort? Masa nie do końca wyszła, więc nie będzie przepisu, ale brzoskwiniowy ;) Taki troche sernik na zimno
W kuchni bez szafekżeby udało jej się odwiedzić Danię. No dobra, tego ostatniego bardziej sobie życzę... Ale to w końcu też Dzień Kobiet, prawda...? Z tej jakże podniosłej okazji mam tort. No dobrze, torcik raczej... Przygotowany w tortownicy o średnicy osiemnastu centymetrów, nie powala wielkością. Za to smak, moi kochani... Zbija z nóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny(...)wierzch. Schłodzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę posłodzić, wymieszać. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na mus czekoladowy. Schłodzić w lodówce przez noc. Tort przed podaniem udekorować bezikami, jeżynami i pokruszonymi ziarnami kakaowca. Smacznego! Ja nie dostanę jutro kwiatów. W Danii Dnia Kobiet się nie obchodzi, i jakoś nie mogę przekonać C. do zmiany
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietan fixem– ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną. Jak będą zimne to kolejno nakładamy masę śmietanową, borówki. Przykrywamy tort drugim spodem (spód drugi przed przykryciem smarujemy cienko od spodu kremem śmietanowy, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i maliny.3 kolejny spód również najpier od spodu smarujemy śmietaną i przykrywamy maliny(...)Dekorujemy. Do reszty śmietany dodałam przesianą 1 łyżeczke kakao-do dekoracji. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce
Kubki smakuŚwięta wiszą w powietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej(...)dochodząc do krawędzi. Nałóż drugi spód, delikatnie dociśnij, a na wierzchu rozsmaruj pozostałą drugą połowę masy. Wierzch możesz ozdobić kokosowymi pralinkami, startą gorzką czekoladą lub ozdobnymi perełkami. Przed krojeniem tort należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiBardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej
Bajeczna KuchniaProste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu. Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam
moj przepis naU mnie sprawa jest prosta, są goście jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się
Cynamonowe szczęście