przepis na tort - 2500 przepisów (strona:59/167)

Tort o smaku śmietany i kremu karpakowego w towarzystwie borówek 429

Specjalna okazja więc i specjalny tort. Pyszne borówki krem karpatko-wy i śmietana.Tak powstało te moje cudo. Sama nie wiedziałam czy to to będzie smaczne. Jednak miny gości oraz słowa uznania sprawiły, że powtórzę ten pyszny torcik . Nie miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne(...)góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi  kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem.     Masa karpatko-wa: 3 szklanki mleka 200 g masła  ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej  4 łyżki

Różowa kuchnia
Tort z letnimi owocami: biszkopt z mleczną masą 128

Jest taki dzień w roku, kiedy nie zależnie od ilości wiosen świętować należy hucznie i smacznie przede wszystkim. Z tej okazji prezentuję Wam mój tort w całej okazałości.  Częstujcie się do woli! Składniki na biszkopt: 6 jaj 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy 2 lub 3 blaty. Mój tort ma tym razem 2 blaty. Krem: Masło, wodę, cukier gotujemy. Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia

Życie zaczyna się w kuchni
Tort pomarańczowy 91

Tort pomarańczowy swój piękny kolor zawdzięcza skórce i sokowi z pomarańczy. Pomysł zaczerpnęłam z książki Dom Oszczędny Juliuszowej Albinowskiej z około 1910 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta autorka dodaje migdały, które na początku XX wieku, były bardzo powszechnie użuwane przy wypiekach tortów. Ja dodałam wiórki kokosowe. I wcale tego nie żałuję :) Krem również zmieniłam. Ciasto : 140 g cukru pudru

królestwo garów
Tort okolicznościowy 146

Tort okolicznościowy                                                       Tort z okazji 30 urodzin (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Tęczowy tort – przepis 133

Tęczowy tort za każdym razem robi ogromne wrażenie na dzieciach. Jest obłędny zarówno jeśli chodzi o wygląd, jak i smak. Artykuł Tęczowy tort – przepis pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Tort z masą krówkową 178

kajmakiem, układam ostatni krążek, dociskam biszkopt. Boki pokrywam resztą kremu, rozsmarowuję go, przykładam migdały. Reszta kajmaku – 1/2 puszki przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofalówce, polewam po torcie. Torcik wkładam do lodówki na kilka godzin. Jest pyszny.   Artykuł Tort z masą krówkową pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Torcik malinowy w wersji light. 156

cukier waniliowy Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wanilią. Krem może być rzadki Ponad to będziecie potrzebować około  300 gram owoców - ja użyłam malin Nie koniecznie trzeba posmarować tort dookoła, wystarczy posypać cukrem pudrem, ale jeśli chcecie posmarować, można ubić śmietanę, lub skorzystać z przepisu na masę maślaną Tu  znajdziecie przepis. Wykonanie Polecam składać w tortownicy. Pierwszą część(...)biszkoptu ułożyć na podstawce, posmarować kremem z kwaśnej śmietany i poukładać owoce. Przykryć drugą częścią biszkoptu.    Pozostawić tort w temperaturze pokojowej na kilka godzin.  U mnie stał całą noc, a rano ozdobiłam go i schowałam do lodówki. Możecie,  posypać cukrem pudrem, lub posmarować kremem. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Malinowy tort z glazurą czekoladową 170

śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin.  Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą wódką) Wsypać cukier(...)Zawinęłam folią i włożyłam do lodówki na całą noc . Dobrze schłodzony biszkopt posmarowałam z wierzchu kremem waniliowym. Wyrównałam.  Włożyłam do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyjęłam tort ustawiłam na kratce i oblałam glazurą czekoladową. Ozdobiłam truskawkami,płatkami kokosa, srebrnym pyłkiem i srebrnymi kuleczkami. Ozdoby wykonajcie tak jak Wam podpowiada wyobraźnia.  Wszystkiego najlepszego życzę Wszystkim mamą

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dacquoise 205

Kiedy spróbowałam tego tortu po raz pierwszy od razu trafił on na listę moich top. Niebiańsko lekki, piekielnie słodki, jednym słowem pyszny. Jako osoba, która sama określa siebie jako "słodka dupka" postanowiłam, że kiedyś muszę go zrobić sama, ale oczywiście nie zjeść sama. Aż takiego szaleństwa nie popełnię bo bym nigdy nie wyszła z siłowni, albo musiałabym pożegnać ulubione spodnie(...)Każde ciasto jest wykonalne w zaciszu domowym, niektóre wymagają po prostu więcej pracy. Zatem moi drodzy słowo się rzekło, w moim domu powstał mój debiutancki Tort Dacquoise. Na dużej blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i rysujemy na nim dwa okręgi o średnicy ok 20-22 cm. 2 bezowe blaty: 6 dużych białek szczypta soli 300 g cukru

Emskie Smaki
Naleśniki przekładane porami 154

Dziś na stole zawitało przepyszne danie naleśnikowe, taki naleśnikowy tort. Naleśniki bowiem przekładane są słodkimi porami, które skarmelizowane rozpływają się w ustach. Zachęcam do zrobienia tego tortu naleśnikowego i cieszcie się pysznym smakiem dania. Naleśniki przekładane porami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort z cukierkami i kremem czekoladowo-truskawkowym otoczony wafelkami w czekoladzie 327

coś pysznego, niestety gorzej już z czasem na publikację wpisów. Obiecuję jednak, że w najbliższym czasie pojawią się także wpisy wielkanocne:)  Dzisiaj mam dla Was prawdziwą bombę! Przepyszny tort z dwoma kremami czekoladowym oraz truskawkowym. Całość przykryta kolorowymi drażetkami oraz czekoladowymi wafelkami. Gwarantuję Wam, że dzieci będą zachwycone! tortownica o średnicy 24cm Biszkopt:  6 jajek,  3/4 szklanki(...)czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja:  wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk,  150g kolorowych drażetek lentilek. Boki tortu obłożyć wafelkami, układając je ciasno, jeden przy drugim. Do środka wsypać cukierki. Całość przewiązać wstążką

Z miłości do słodkości
Tort Raffaello 186

nasączyć (otrzymaną wcześniej wodę kokosową wymieszać z ½ szklanki przegotowanej wody), posmarować 1/3 kremu kokosowego, przykryć środkowym blatem, nasączyć, posmarować połową pozostałego kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, wierzch i boki tortu posmarować kremem. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałowymi. Udekorować pralinkami. Schłodzić. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Tort gruszkowo - czekoladowy 183

roku w tym również postanowiłam upiec coś na swoje urodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny  ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody(...)zagotować wodę, kakao, śmietanę i cukier. Łyżkę żelatyny rozpuścić i dodać do polewy. Wystudzić. Zimną czekoladę zetrzeć na tarce lub możemy zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Schłodzony tort wyłożyć z tortownicy. Posmarować pozostałym kajmakiem równomiernie. Rozlać na nim przygotowaną wcześniej polewę, która zaczyna tężeć, ale nadal jest płynna. Wygładzić nożem. Posypać czekoladą. wstawić do lodówki do schłodzenia

Garnkowe fanaberie
Tort ptysiowy z musem jabłkowym 190

Tort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :) Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 białko Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę i dodaj(...)wody oraz 3 łyżki cukru i cunamon. Jabłka cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Po ściągnięciu z palnika dodaj galaretkę, odstaw do ostudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj według

Kulinarna (nie)codzienność
Biszkopt tortowy brownie 172

Kiedy kolega poprosił mnie o tort, długo myślałam jaki przygotować. Ciekawiło mnie jak będzie smakował taki mocno czekoladowy biszkopt, bo nigdy nie robiłam z taką ilością kakao. I choć samego tortu nie próbowałam, to oczywiście udało się go skubnąć w trakcie przygotowań ;) Biszkopt urósł na tyle, że mogłam do prosta odkroić wierzch, a już on sam wystarczył, by się

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania