wymieszaj jakąś łyżką. 7. Przełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki(...)trakcie dodawać cukier puder,mascarpone i sok z cytrusa W przypadku śmietanek 30% poleca się dodać śmietan fixu lub żelatyny Masę robić koniecznie przed samym przełożeniem i ozdabianiem tortu! 4.ŻĘ co i jak czyli jak przełożyć?! 1. Nasącz blaty alkoholem(niby nie trzeba,ale torcik % zawsze lepszy niż bez takowego dodatku)W końcu to tort na studenckie urodziny
U Fiolkiwiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł przyszedł mi do głowy genialny! Zainspirowana tortem, który stworzyłam na precasting do MasterChefa ( i dzięki, któremu tam się dostałam! ) postanowiłam stworzyć równie obłędny tort na słodki konkurs pt. Cukier z głową na portalu Durszak.pl(...)Cukier Królewski , to i królewski musiał być tort. 2 rodzaje biszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady. Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz porzeczkami. Całość zachwyciła domowników i przyznaję , że dawno nie widziałam takiego podziwu w ich oczach. Koniecznie spróbujcie zrobić! Ps. po więcej
Ostra na SłodkoMamy czas komunijny, więc postanowiłam przygotować tort w stylu angielskim. Dodam że jest to mój pierwszy tort, z masą cukrową . Masę cukrową i opłatki cukrowe otrzymałam od SEMPRE , za co ślicznie dziękuję(...)Tort komunijny Biszkopt jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost
Kuchnia Danusiostatnim czasie spod moich rąk wyszło kilka torów - wszystkie dla dzieciaczków. Pochwalę się efektami mojej pracy i poniżej przedstawię kilka z nich. Mam nadzieję, że dekoracje owych tortów, staną się inspiracją dla Was. Inne torty możecie podejrzeć TUTAJ Tort na roczek -Myszka Minnie -śmietanowy z opłatkiem Tort na roczek Myszka Miki - dekoracja z opłatka i masą cukrową Tort Kopciuszek - dekoracja(...)bitej śmietany Tort "Kraina Lodu" Olaf- dekoracja z masy cukrowej Tort książka - dekoracja opłatkowa Tort "My Little Ponny" - dekoracja z kremu maślanego i masy cukrowej Tort "Świnka Peppa" - dekoracja z kremu maślanego i masy cukrowej Tort "Kraina Lodu" Elsa - dekoracja z opłatka i masy cukrowej
kolorowotorcikowoTorty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)sokiem (najwygodniej przy użyciu pędzelka) i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dżem nakładamy warstwę kremu. Kładziemy drugi blat – nasączamy – warstwa kremu. Trzeci wierzchni blat biszkoptu kładziemy odwrócony, aby tort miał równą powierzchnię (czyli „skórką” do środka”). Ponownie nasączamy sokiem i kładziemy kolejną warstwę kremu, tym razem też na boki. Tort wstawiamy do lodówki, a w tym czasie szykujemy polewę
mojewypiekiinietylkoWykonuję torty nie od dziś, ale też specjalistką w tej dziedzinie nie jestem. Śledząc na bieżąco moje poczynania blogowe zauważyliście, że lubię torty nie za słodkie i dekorowane metodą tradycyjną. Zawsze pokazywałam Wam efekt końcowy z kilku powodów. Do niedawna dekorowałam w trybie "potrzeba matką wynalazków" :) Nie posiadałam, żadnego z przedmiotów, które dziś Wam prezentuję. Oczywiście bez prezentowanych przedmiotów(...)się żyć, ale co to za życie :) Tort powyżej również wykonałam przy użyciu przedmiotów ze sklepu KOKUO. Właściciel sklepu dla czytelników mojego bloga przygotował NIESPODZIANKĘ! Od 22 sierpnia do 5 września do każdego zamówienia i małego i tego dużego wkłada niespodziankę. Oczywiście mała niespodzianka do małego zamówienia, a duża niespodzianka do dużego zamówienia! Wystarczy w tych dniach
Blondynka GotujeTorcik wyszedł dość spontanicznie, ponieważ nie miałam zbyt dużo czasu, żeby wszystko przemyśleć. Mimo to jestem raczej zadowolona i niewiele bym już zmieniła. Motywacją był dla mnie fakt, że tort był dla sześcioletniej dziewczynki. Mam ogromną słabość do takich maluchów, stwierdziłam więc, że dam radę i torcik musi powstać, choćbym robiła go pół nocy (i prawie tak było ;)). Efekt może(...)kilka niedociągnięć, ale najważniejsze, że się podobał i smakował. Ja jestem dumna, bo stanowił dla mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Ratunku obiadLekcja 2: dekoracje z kakao i ciastek Czasem nie mamy pomysłu na dekoracje tortu ... lub tort ma być prosty, ale efektowny. Ja zanim przystąpię do dekorowania, a nawet wcześniej - zanim wpadnie mi do głowy pomysł na dekorację, przeszukuję szafki i szuflady kuchenne.Czasem wystarczą biszkopty, ciastka czy cukierki kolorowe, by stworzyć ciekawy tort. CiastkaCiastkami, rurkami, biszkoptami możecie szybko(...)obłożyć boki tortu. Pamiętajcie jednak, że puste rurki, niczym nie wypełnione, szybko miękną i tracą swój kształt.Wybierajcie te z nadzieniem, lub obkładajcie tort nie wcześniej niż na 2 godziny przed podaniem.Żeby obłożyć boki tort ciastkami, należy tort dokładnie pokryć kremem. Na każde ciastko nakładamy odrobinę kremu i delikatnie mocujemy do brzegu tortu. Ciastka możecie przyklejać jedno przy drugim
kolorowotorcikowoMoje pierwsze podejście do tortu z lukrem plastycznym. Przyznaję, że miałam lekkie obawy czy się uda, czy lukier nie będzie zbyt twardy, czy nie będzie odstawał od ciasta, czy masa mi się właściwie zetnie... Postawiłam na masy owocowe, aby tort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam(...)lodówki. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i zmiksować dokładnie (jeśli masa jest zbyt gęsta dodać 1 łyżkę mleka). Przygotowaną masą maślaną posmarować wierzch i boki zimnego tortu. Przygotować lukier plastyczny (przepis tutaj ). Lukier rozwałkować, musi być o wiele większy niż średnica przygotowanego tortu, aby objął także boki. Wyłożyć na tort, docisnąć na bokach, nadmiar obciąć nożem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć(...)biszkopt dwa razy, radzę go zrobić z 5 jajek. Tort jest bardzo smaczny i możemy go również nasączyć alkoholem. Możemy ozdobić go dowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka
Mała Cukierenkamojprzepisna.pl | Delikatny tort musowy Przepyszny, mało słodki, wręcz prawie wytrawny tort zrobiony głównie na bazie gorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort(...)zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty do wykonania, może być zrobiony nawet przez osobę początkującą. Spód tortu warto przygotować dzień wcześniej. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme
moj przepis naniektórzy z Was wiedzą w ostatnią sobotę obchodziłam urodziny. U mnie urodziny nie obywają się bez tortu także przez cały rok szukam różnych przepisów a potem w połowie lutego zaczynam się zastanawiać, co wybrać z tej długiej listy. W tym roku wybór padł na Tort Amaretti. Tort jest boski! Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i martwiłam się, bo były(...)ciasteczek amaretti, ale nie martwcie się w większych sklepach są do dostania, a w najgorszym wypadku można je także upiec samodzielnie. Dla kogo: dla fanów likieru amaretto dla szukających tortu idealnie pasującego do kawy dla fanów włoskich klimatów Składniki na biszkopt: 9 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 300g ciasteczek amaretti
Mania WypiekaniaTORT Z POPCORNEM W KAJMAKUTort, który powstał, bo miałam ochotę "na coś słodkiego", ale sama dokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort(...)gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował, kiedy
Słodko-Słony Świat IlonyOjczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej(...)reguły, jest natomiast szerokie pole do popisu cukiernika. Cukiernikiem nie jestem i nie mam nic wspólnego z tym zawodem, więc skoro mi się udało, to każdy może zrobić… tort malinowy. Składniki na biszkopt rzucany: (tortownica o średnicy26cm)- 7 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej- szczypta soliSkładniki na krem 1:- 500ml
mojewypiekiinietylkowięcej bałaganu), szkoła (miałam egzamin, przed którym denerwowałam się panicznie, ale na szczęście się udało - krok na przód w stronę płynnego - a przynajmniej komunikatywnego - posługiwania się językiem duńskim) oraz tort. Tort nie byle jaki, bo na 85 urodziny Augusta. Poprosił mnie o niego Kuzyn Chłopaków - jadł kilka moich wypieków i uznał, że poradzę sobie z zadaniem lepiej niż cukiernia. Chciał(...)tortu wyjątkowego - na wyjątkową przecież okazję. August jest jednym z podopiecznych M., którego miałam przyjemność poznać, i którą to znajomość bardzo sobie chwalę. Choć nie mówi ani słowa po angielsku, jest zawsze bardzo miły i wmusza w nas niebywałe ilości jedzenia. To właśnie za sprawą Augusta miałam okazję spróbować prawdziwie duńskiej kuchni. W jego wykonaniu - naprawdę pysznej! Tak więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZimną masę cukrowo - jajeczną wlewamy stopniowo do utartego masła cały czas mieszając. Składniki powinny się połączyć w jednolitą masę. Około 3 łyżek kremu odkładamy do małej miseczki do dekoracji tortu. Do tego kremu dodajemy odrobinę olejku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny. Cytryna musi być przed otarciem skórki dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem(...)spodu. Na spód dajemy krążek biszkoptowy jasny, przekładamy kremem czekoladowym. Na krem kładziemy krążek czekoladowy, przekładamy kremem. Na górę dajemy drugi krążek biszkoptowy jasny, lekko przygniatamy dłońmi. Boki tortu wyrównujemy kremem czekoladowym i odsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu oblewamy polewą czekoladową i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Gdy polewa jest już dobrze zastygnięta możemy przystąpić do dekoracji tortu. Do woreczka
Przepisy i porady kulinarneżółtek i masła. Ja zrobiłam budyniowy. Teraz już nikt nie che jeść takiego tłustego kremu. Bardzo trudno już mojej mamie jest przypomnieć sobie jak to kiedyś piekła. Robiła ten tort na specjalne okazje tj przyjęcia, wesela oraz dla znajomych. Tort jest pyszny, ale pracochłonny. Kusiło mnie żeby zrobić jak kiedyś, ale jak pytałam to nikt nie chciał takiego kremu. Wykonanie(...)Odstawić żeby masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić z biszkoptem. Przygotować talerz do toru i układać w następującej kolejności ciasto makowe, u góry posmarować
Kuchnia PokoleńPrzepyszny tort urodzinowy , który sprawi, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy:) Jest to typowo wilgotny tort, mocno naponczowany rozcieńczonym sokiem z cytryny. Warstwy przełożone są pysznym kremem waniliowym, przygotowanym na bazie kremówki i serka mascarpone oraz dżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze) , która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest(...)ponczem. Wyłożyć na niego dżem wiśniowy, następnie 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Wyłożyć na niego 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu obłożyć ostatnią porcją kremu. Bardzo dokładnie wyrównać. Gotowy tort przed wylaniem na niego polewy lustrzanej musimy mocno schłodzić. Najlepiej włożyć go na 1h do zamrażalki albo wstawić na całą
Krokusowy Domkrem, to wyjątkowy deser dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają smak białej czekolady. Smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi malinami. Doskonale nadaje się również do przekładania tortów. Ulepszona receptura sprawia, że możecie teraz zrobić ten pyszny krem bez ryzyka, że masa się zwarzy w momencie dodawania czekolady do śmietany. Krem ma plastyczne właściwości zaraz po zrobieniu-ale z czasem nabiera gęstości(...)gęstnieje jednak zupełnie- cały czas można delikatnie zatopić w nim łyżeczkę ;-)) – co sprawia, że świetnie nadaje się do tortów, które będą musiały przetrwać w nienaruszonym stanie np. transport. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 160 g. białej czekolady Przygowowanie kremu : Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy
Domowe TortyTort brownie z owocami i mascarpone u mnie świetnie sprawdził się na rodzinną imprezę, więc na pewno skradnie serca i starszych i młodszych także w Twoim domu. Pyszna czekolada, do tego owoce i śmietankowy smak mascarpone jako krem robią dobrą robotę. Zobacz przepis na tort brownie i pozwól sobie na odrobinę letniej rozpusty! Przepis na tort brownie z owocami Uwielbiam(...)ciasto czekoladowe, więc kiedy organizowałam u siebie imprezę rodzinną, wiedziałam, że to właśnie tort brownie jako pierwszy pojawi się na stole. Spód spokojnie można wykonać dzień wcześniej , a przed podaniem wystarczy tylko dodać krem i udekorować ulubionymi owocami, co zajmuje dosłownie chwilkę. Składniki na tort brownie: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1,5 tabliczki mlecznej czekolady, 250g. masła, 250g. cukru
RozdomowionaSzybki tort czekoladowy z malinowym musem. Tort czekoladowy , a właściwie torcik ma bardzo wilgotny spód, który przypomina brownie choć nie użyłam an jednego grama tłuszczu do jego wypieku. Krem czekoladowy nigdy nie robiłam tym sposobem ale na pewno Wam się spodoba, bo nie jest skomplikowany. Tort czekoladowy z malinami to klasyka. Tort jest szybki w przyrządzeniu, nie wymaga nasączania. Jest(...)smaczny i mocno czekoladowy. Szybki tort mocno czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 18 cm Spód do tortu 100 g cukru 100 g brązowego cukru 110 g pszennej mąki 45 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki oczyszczonej sody ½ łyżeczki soli 1 duże jajko 120 ml zsiadłego mleka 120 ml zimnej mocnej kawy 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Suche
codojedzeniamojprzepisna.pl | Czekoladowy tort z malinami Tort robiony jeszcze w lecie dla mojego męża z okazji imienin. Możecie go zrobić z owoców mrożonych tylko wcześniej rozmroźcie je na ręczniku papierowym tak aby odciekły z wody, mogą być też owoce z kompotu, wówczas też trzeba je delikatnie przełożyć na ręcznik papierowy żeby odciekły. Tort jest nietypowy, bo zrobiony z dodatkiem majonezu(...)łyżka kakao 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki cukru pudru 50 gr gorzkiej czekolady posiekanej na drobną kostkę 400 gr malin'; document.write(" "); Składniki na tort o średnicy 20 cm: Składniki na formę o średnicy 20 cm (4 blaty czekoladowe) : 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki brązowego cukru
moj przepis naopakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao łyzka wody Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka(...)warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy tortu. Śmietanowe zdobienia robimy również na górze tortu- tym razem zachowując pewną odległość między zdobieniami
Domowe TortyZawsze chciałam zrobić tort piętrowy. W końcu to zawsze jakieś wyzwanie, bo tort taki wymaga nie tylko czasu i cierpliwości, ale musi również być stabilny, wytrzymać swój ciężar i co najważniejsze, musi się go łatwo kroić, by każdy kawałek tortu wyglądał na talerzyku deserowym elegancko. Ja mam trzy różniące się średnicą formy do tortu, ale robiąc tort piętrowy wystarczy(...)zmiksować, wsypać startą czekoladę i dokładnie wymieszać. Upieczone i wystudzone biszkopty przekroić na dwa oblaty (czyli z dwoma biszkoptami wyjdą nam cztery oblaty, a z trzema sześć oblatów). Tort układamy następująco: Spodni biszkopt nasączamy sokiem śliwkowym, kładziemy masę śliwkową, smarujemy śmietaną i układamy górny oblat. Całość smarujemy z góry i z boku śmietaną i kładziemy kolejny mniejszy oblat
Passions hobbies lifeJeśli widzieliście torty, które przygotowałam na Dzień Mamy, to wiecie już, że najbardziej nie lubię wygładzać na koniec kremu. Nigdy nie wychodzi tak pięknie jakbym chciała. Dlatego dziś kolejny tort, przy którym nie będziecie mieć tego problemu. Po angielsku petal cake czyli ciasto, które jest ozdobione kremem wyciśniętym w kształt płatków kwiatów – super prosty sposób, żeby tortem zachwycić swoich(...)gości lub sprawić przyjemność Tacie z okazji Jego święta :) Moja forma ma średnicę 16 cm, po nałożeniu kremu gotowy tort ma 18-20 cm średnicy. Składniki na 1 spód biszkoptu (będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek
CiastkozercyCzasami zadziwiam samą siebie, że jestem w stanie zrobić rzeczy, które za pierwszym razem wydawały mi się niemożliwe do zrealizowania. Tak było z tym tortem. Kilka lat temu wypatrzyłam go w internecie ( tutaj ) i zanotowałam w zakładce "do zrobienia". Długo czekał na swój debiut. A 25 urodziny mojego M wydawały się najlepszą okazją, aby go w końcu popełnić. Przez kilka(...)siedzisko" i spłaszczone nogi :P no cóż - o wiele łatwiej wychodzą mi artystyczne rzeczy z ołówkiem w ręku aniżeli z tylką dekoracyjną :P Ale najważniejsze, że solenizant był zachwycony :) Tort do najłatwiejszych nie należy, ale nie jest też nie wiadomo jak trudny. jedynie trochę pracochłonny. Ale efekt końcowy - jak sami widzicie - jest wart poświęconego mu czasu. Możecie go skomponować według
My simple kitchenTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka 1/3 szklanki cukrucukier waniliowy80 g miękkiego masła120 ml śmietanki kremówki 30%puszka brzoskwiń (820 g) Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Sposób przygotowania:Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach
Słodka Strona