przepis na karkówka - 1000 przepisów (strona:21/67)

Karkówka pod pierzynką. 170

teraz czas na karkóweczkę. Jak wiecie to moje ulubione mięso, myślę że nie tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 25 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski,  plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,  smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym

Kuchnia Beaty
KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW 142

aromatyczna karkówka, doskonała na sycący obiad, możemy podawać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem     SKŁADNIKI 60 dag karkówki, 8 pieczarek, 2 łyżki płatków suszonych pomidorów , 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny, ½ łyżeczki bazylii , sól,  biały pieprz mielony , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki 30%, 2 łyżki oleju, ¾ szkl. bulionu WYKONANIE Karkówkę kroimy

słodki bratek
Steki z karkówki. 145

dworze słonecznie i ciepło, więc czas rozpocząć sezon grillowania. SKŁADNIKI: 4 duże plastry karkówki cebula czerwona  NA MARYNATĘ: 10 łyżek oliwy 5 łyżek ketchupu  5 ząbków czosnku łyżka ziół prowansalskich  2-3 ziarna jałowca 1 łyżeczka pieprzu (3 kolory) 1/2 kostki bulionowej WYKONANIE: plastry karkówki rozbijamy nakłuwaczem, kroimy na pół, przygotowujemy marynatę, oliwę wlewamy do miski, dodajemy(...)wszystkie składniki (czosnek i jałowiec rozgniatamy),  dokładnie mieszamy, karkówkę maczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na parę godz., następnie grillujemy na gorącym ruszcie, z każdej strony po 5-8 min. i odkładamy na tackę, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę, i grillujemy na boku grilla, aby mięso doszło

Kuchnia Beaty
Soczysta karkówka duszona w miodzie 221

Soczysta karkówka na moim wielkanocnym stole w tym roku wylądowała. Karkówka tak pieczona jest aromatyczna i bardzo soczysta a kremowy sos pomidorowo - miodowy nadaje mięsu charakteru. Bardzo serdecznie polecam. Soczysta karkówka duszona w miodzie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zrazy z karkówki 259

świąteczny obiad proponuję pyszne zrazy z karkówki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz staropolski z ogórkiem i marchewką 181

Dzisiaj polecam przepis na pyszny gulasz z karkówki z ogórkiem kiszonym i marchewką. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą lub ryżem.  SKŁADNIKI:  600g karkówki bez kości, 1,5 litra wody, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 1 marchewka, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej(...)łyżki papryki ostrej mielonej, 1 łyżka mąki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonego kminku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w kostkę. Mięso oprószam mąką i podsmażam na oliwie.  2. Mięso przekładam do garnka. Wlewam wodę. Dodaję papryki mielone, kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mielonka tyrolska 322

Przepis Będziemy potrzebować  -sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe -woda 150-200 mililitrów Mięso  -800 g boczku -350 g łopatki (tylko chude kawałki) -350 g karkówki(tylko chude kawałki) Przyprawy Gramatura przypraw podana jest na 1,5 kg mięsa -pekolo sól 27 g -pieprz biały 3 g -pieprz ziołowy 2 g -ziele angielskie mielone 1 g -gałka muszkatołowa mielona(...)czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę -żelatyna 15 g Wykonanie Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą  na 48 godz. Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 6-8 mm,a boczek mielimy na sitku fi 3-4 mm. Później stopniowo dodajemy przyprawy i mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KARCZEK W MUSZTARDZIE 149

domu,ja nadal się oczyszczam.Mam jednak mnóstwo pomysłów,przepisów więc mam nadzieję,ze będziecie do mnie zaglądać i cierpliwie czekać na mój powrót.Tymczasem zapraszam na pyszną karkówkę - niedzielny obiad mojego męża. Składniki:   plastry karkówki musztarda rosyjska lub francuska czosnek sól,pieprz Karczek pokroić w  plastry jak na grilla,zostawić,nie rozbijać.Każdy kotlet przed zamarynowaniem dziurawić widelcem(...)każdej strony posmarować musztardą.Wstawić na noc do lodówki( ewentualnie parę godzin przed). Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni grillowej po parę minut z obu stron.   Karkówkę podałam z pysznymi pieczonymi ziemniakami,przepis postaram się napisać już jutro. Smacznego

Niespełnione zdolności kulinarne
Kotlet panierowany w płatkach owsianych 164

digotuje.blogspot.com  Pomysł na panierkę zaczerpnęłam (już baaaardo dawno) z jakiegoś programu telewizyjnego. Osobiście sprawdziłam ją na różnych kotletach: z boczku, schabowych, drobiowych, a poniżej przedstawiam wersję z karkówką. Przyznam, że jest rewelacyjna i fajnie chrupiąca. karkówka (może być inne mięso wieprzowe lub drób) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: jajko mąka bułka tarta + płatki owsiane (płatki owsiane 2/3 i bułka(...)tarta 1/3) (*) olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Każdy kawałek natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i bułce tartej połączonej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) (*) Same płatki owsiane słabo trzymają się mięsa

Di gotuje
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 160

baleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione w tradycyjnej kuchni Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka karkówki, poprzez długotrwałe pieczenie jej w niskiej temperaturze. Taka obróbka termiczna doskonale wpływa na kruchość mięsa, a jednocześnie go nie wysusza. Dzięki temu nasz wyrób zachowuje swą naturalną soczystość i zyskuje niezwykły smak. składniki  Dodaj(...)napis 2 kg wieprzowej karkówki 40 g soli 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu  1 łyżeczka gorczycy  3 liście laurowe 6 ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku sposób przygotowania Do moździerza wkładamy liść laurowy, pieprz , ziarna gorczycy, kolendrę i całość ubijamy tłuczkiem, następnie dodajemy

Miód i pieprz
baleron konserwowy - domowy wyrób bez szynkowaru 201

składzie nie ma saletry ). Nie od dziś powiem wiadomo że w kuchni, wyroby im prostsze tym lepsze. Zatem proponuję poświęcić chwilę na lekturę a potem do dzieła. składniki karkówka wieprzowa moja miała wagę 2,5 kilograma mieszanka peklująca   ( ilość podana na jeden kilogram mięsa) sól kamienna  20 g cukier brązowy 5 g liść laurowy 2 szt ziele(...)suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny ( na każdy kilogram mięsa)  rękaw foliowy do pieczenia, lub inna folia odporna na wysoką temperaturę, sznurek z naturalnego włókna.   sposób wykonania Karkówkę myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól,cukier

Miód i pieprz
Karkówka z sosem z pieczonej papryki 154

Cześć! Wracam, chwilę mnie nie było, ale już jestem tym razem z czymś mniej słodkim! Przygotowywana dwa dni, aromatyczna i pełna smaku marynowana 24 godziny karkówka, a do niej sos z pieczonej papryki z powidłami śliwkowymi i śmietanką. Trudno wręcz opisać aromaty do tej pory unoszące się w całym domu. Dlatego też zapraszam do wypróbowania przepisu!  Do przygotowania całego(...)dania potrzeba nam: około 2 kg karkówki (w całości) 4 czerwone papryki 6-8 cm imbiru 7-9 ząbków czosnku 3 ostre papryczki chilli  3 pomarańcze 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 mała śmietanka 30%  1 słoiczek dżemu śliwkowego lub powideł Przyprawy estragon 1 łyżka czosnek niedźwiedzi 1 łyżka jałowiec 10 owoców liść laurowy 3-4 liście tymianek

Kuba Gotuje
KARKÓWKA W SOSIE CYGAŃSKIM 208

Składniki: 5-6 plastrów karkówki 3 średnie cebule 300g pieczarek przyprawa do karkówki SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM ok. 500ml bulionu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Wędzenie przepis ogólny 212

/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze(...)Zanim będziemy wędzić to:  - Schaby,szynki i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 301

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska odpowiednia do wielkości męsa - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek Wykonanie Zalewa Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka z wędzonką. 138

szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 50 ml wody 1 płaska łyżeczki żelatyny WYKONANIE: karkówkę(...)boczek kroimy w kostkę 3x3, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, boczek mielimy na grubych oczkach, dodajemy sól, pieprz, wyrabiamy przez 20 min.(aż mięso puści kalogen i będzie klejące), wkładamy do lodówki na 24 godz., po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę z żelatyną, wyrabiamy, na dno woreczka dajemy liść laurowy, ubijamy dokładnie mięso, wkładamy do szynkowara, zamykamy, dusimy

Kuchnia Beaty
KARKÓWKA PIECZONA 274

KARKÓWKA PIECZONA Bardzo smaczna, soczysta karkówka idealna do obiadu jaki na kanapki. Składniki: karkówka czosnek papryka sol pieprz  majeranek słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy nacieramy sola  2. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku , dodajemy do niego szczyptę soli i ucieramy na papkę. 3. Nacieramy przetartym czosnkiem mięso

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kiełbasa chłopska 203

mnie przepis Szczepana na kiełbasę chłopską. Początkowo zamierzałam trzymać się sztywno przepisu, lecz przypadek sprawił, że mój przepis się różni. Nazwę jednak postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie(...)cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia mięsa - cienkie jelito wieprzowe   Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa. Okazało się, że mam za mało karkówki, więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno nie była to ósemka tylko drobniejsze. Karkówka

mojewypiekiinietylko
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI 128

Polecam Wam dzisiaj przepis na pyszną,soczystą i aromatyczną karkówkę zapiekaną z warzywami. Składniki:   80 dag kakrkówki 3-4 marchweki 2 cebule 1/2 kg ziemniaków główka czosnku 2 łyżki musztardy rosyjskiej sól,pieprz przyprawa do karkówki Karkówkę pokroić w grube plastry,przyprawić według uznania i ostawić co najmniej  na 2 godziny(u mnie mięso marynowało się całą

Niespełnione zdolności kulinarne
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 219

Jesień to pora gulaszy. Mocno rozgrzewających, sycących na długo, jednogarnkowych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Ten gulasz z karkówki jest mocno jarzynowy i delikatny – mięso pozostaje soczyste i mięciutkie. Karkówkę oczyszczamy z błon, okrawamy z tłuszczu. Do gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew(...)jarzynowy i jednocześnie lekki. Mięso pozbawione jest tłuszczu, brak tu ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie syci na długo. SKŁADNIKI 800g karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ dużego selera 5 łodyg selera naciowego 3 średnie marchewki 1 kostka pieczeniowa Knorr (lub wołowa) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 4 łyżki oleju 2 płaskie

Karo in the Kitchen
szynkowar-karkówka pyszna do pieczywa... 204

Składniki: karkówka 80 dag, nasiona gorczycy 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, sól peklowa 1,5 łyżeczki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, żelatyna 2 łyżki, woda 200 ml mało tłustą karkówkę bez kości dobrze umyć, usunąć chrząstki, pokroić w drobną kostkę do miski do mięsa wsypać wszystkie składniki, dobrze wszystko wyrobić aż mięso będzie kleiste mięso(...)otrzymaniu temperatury 80 C gotować 110 minut, szynkowar wystudzić i schować do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar polać krótko gorącą wodą i woreczek łatwo można wyjąć - domowa karkówka jest pyszna do pieczywa z masełkiem i ma sporo smacznej galaretki....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka duszona z suszonymi pomidorami 131

karkówki 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 listek laurowy (połamać) sól pieprz pieprz ziołowy tymianek majeranek pół cebuli 50 g suszonych pomidorów w oliwie smalec do smażenia Karkówkę pokroić na dość grube plastry (porcje) Posypać przyprawami, oblać oliwą i octem balsamicznym, odstawić na 2-3 godziny. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć karkówkę z obu stron, dodać cebulę

Gotowanie jest łatwe
Karkówka z pieczarkami i puree z kalafiora 124

plastry karkówki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego świeży rozmaryn pieprz ziołowy pieprz czarny 1 łyżka miodu sól 200 g pieczarek 1 cebula 1 kalafior 2 łyżki śmietany 1 łyżka musztardy oregano bazylia majeranek Oliwę wymieszać z miodem i octem balsamicznym, dodać łyżeczkę pieprzu ziołowego, doprawić pieprzem czarnym, solą , dodać posiekany drobno rozmaryn i zamarynować karkówkę na kilka godzin(...)śmietanę, musztardę, sól, i pieprz do smaku i przy pomocy blendera przygotować puree. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić z cebulką na łyżce oleju, doprawić bazylią, oregano i majerankiem. Karkówkę razem z resztkami marynaty włozyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron po 3-4 minuty, zależnie jak kto lubi , czy wysmażoną czy z lekko surowym wnętrzem. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Soczysta karkówka z patelni 261

Prosty obiad w kilka chwil . Naprawdę nie potrzeba dużo czasu by przygotować tak pyszną karkówkę.  Wystarczy tylko chcieć 2-3 plastry karkówki hyzop bazylia sól pieprz ziołowy staropolski oliwa sos sojowy tłuszcz do smażenia (smalec) Karkówkę obsypać ziołami, mogą to być ziółka z ogródka, ja użyłam hyzop i bazylię. Następnie posypać solą i pieprzem ziołowym staropolskim, skropić oliwą

Gotowanie jest łatwe
Duszony boczniak, karkówka i ziemniaczki 171

boczniaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 papryki sól pieprz 200 ml śmietany 22% masło do smażenia karkówka w plastrach musztarda sól  pieprz Karkówkę zamarynować, solą, pieprzem i posmarować z obu stron musztardą, odstawić w chłodne miejsce. Boczniaka pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę.  Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić cebulkę i czosnek, dodać boczniaka i paprykę(...)smażyć aż odparują płyny, następnie podlać wodą, ok 0,5 szkl , dodać przyprawy i przykryć.  Dusić ok 20 min. Na koniec dodać śmietanę i pogotować jeszcze chwilę. Karkówkę usmażyć na złoty kolor, można na patelni grillowej.  Podać z ziemniaczkami z wody.  Do przybrania i posypania użyłam bazylii i gałązki hyzopu

Gotowanie jest łatwe
Wyniki Konkursu z Folwark 149

Wybór nie był łatwy, ale trzeba było go dokonać. Miejsce I ,a więc nagroda kosz z produktami Folwark wędruje do BASI za ten przepis Karkówka w sosie czosnkowym Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/ Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem czosnkowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut. Kolejne 2 równorzędne miejsca, a więc produkty Folwark dla Eweliny za jej donuty Składniki mokre: 2 szklanki obranego

Z Kuchni Do Kuchni
Karkówka,patelnia i ja czyli przysmak karnisty raz! 186

Obiad najważniejszy. Korzystaj póki możesz go zjeść jutro już tak kolorowo i domowo nie będzie. Przygotowania psychiczne do czwartkowego poranego rozstania z kaloryferem czas zacząć...Ale może najpierw obiad? Karkówka, patelnia i ja. Składniki : karkówka Przyprawy sok z cytryny(1łyżka) majeranek tymianek papryka sól pieprz miód(łyżeczka) sos sojowy(1łyżka) 1. Zdobądź grubaśny kotlet z karkówki. Albo dwa. NIE zdecydowanie

Fiolka w kuchni
Karkówka z pieca z warzywami 248

Ziemniaczki ugotowałam tylko osobno. Mięso wyszło delikatne smaczne  i doprawione . Warzywa przepyszne podduszone i zapieczone w sosie który powstał sam z siebie dzięki mięsu i warzywom . Składniki:   karkówka 8-10 plastrów  pomidor 4 szt   kabaczek 2 szt takie małe najlepiej albo jeden duży bulion drobiowy lub wołowy 500 ml sól i pieprz do smaku(...)Wykonanie:   Pomidory sparzyć ,  zdejmujemy skórkę  i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego . Kabaczek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki i dodajemy do pomidorów . Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w plastry 8-10 plastrów . Smażymy na rozgrzanym  oleju karkówkę z obu stron , przekładamy na warzywa. Zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym ( jaki przygotujecie to wasz wybór

Różowa kuchnia
Kaszotto z karkówką i warzywami 237

danie typu "nawinie", na dodatek proste i szybkie w przygotowaniu...a, że smaczne, tego już pisać nie musimy ;) Składniki 300 g karkówki 100 g kaszy kryczanej 1/2 główki małej kapusty włoskiej 3-4 ogórki kiszone 1 szt papryki żółtej 2 duże pomidory 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki bulion warzywny (ok 300 ml) sól, pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą, na głębokiej patelni, podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na plasterki, większe kroimy jeszcze na pół. Kapustę i natkę siekamy. Do smażonej karkówki dodajemy

R'n'G Kitchen
Pierekaczewnik 269

wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie(...)łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic

CoolinarniePL
Grillowana karkówka w marynacie piwnej 192

Kolejna wersja karkóweczki z grilla. Tym razem w marynacie z dodatkiem piwa, które nadaje mięsku fajny posmak. składniki: ok 8-9 plastrów karkówki 1/2 szklanki piwa 5 łyżek musztardy grillowej   3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Do miski wlać piwo oraz olej. Dodać musztardę oraz miód. Dodać też majeranek(...)oraz słodką paprykę i przepuszczony przez praskć czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włozyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Następnie tak przygotowaną karkówkę odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem mięsko położyć na rozgrzanym grillu i grillować na złocisty kolor często obracając. Gotową karkóweczkę podałam z grillowanymi dodatkami-chlebkiem i cukinią oraz plastrami pomidora

Monia miesza i gotuje
Karkówka z dzika duszona w czerwonym winie 242

Chociaż dzikiego ptactwa nie lubi. Zadziwia mnie to niezwykle, no ale cóż, człowiek dziwna istota, zrozumieć nie da rady. Dzisiaj przepis prosty, klasyczny można by rzec. I pyszny ;) KARKÓWKA Z DZIKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE Składniki: - karkówka z dzika - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 łyżka oleju - sól - pieprz - 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy, solimy oraz

Życie zamknięte w smaku
Karkówka jagnięca z kurkami 201

karkówka jagnięca*, 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu, 2 jagody jałowca, 1 duża cebula, 200 g kurek, sól, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki masła, Kurki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości. Jałowiec rozgnieść, posiekać, wymieszać z rozmarynem. Karkówkę(...)przykryciem. U mnie około 20 minut. Na drugiej patelni na maśle podsmażyć kurki. Gdy mięso jest gotowe, dodać kurki i dusić razem 2-3 minuty.   *ja użyłam karkówki jagnięcia mlecznego, w związku z tym była ona mała, taka na dwie osoby    zastawa

królestwo garów
Zapiekane gyros z sałatką. 450

przepisami. Mam jednak nadzieję, że efekt będzie oczekiwany. Gyros o którym mówię było przygotowane z frytkami, ja wolę z ryżem. Sałatka na wierzchu potrawy wg. upodobań. SKŁADNIKI: 1kg. chudej karkówki przyprawy: gyros, majeranek, trochę domowej vegety 1-2 cebule oliwa z oliwek,  masło klarowane 2 woreczki ryżu parboiled  składniki na sałatkę: sałata lodowa kilka pomidorków koktajlowych lub malinowych(...)ogórki zielone(gruntowe) cebula czerwona sos czosnkowy WYKONANIE: karkówkę nakłuć, pociąć na cm plastry, zamarynować w oliwie z oliwy z przyprawami i odstawić na 2-3 godz.( im dłużej tym lepiej), naczynie żaroodporne posmarować masłem, ryż ugotować, rozsypać na dno naczynia, karkówkę upiec z rożna w piekarniku (nadziewamy na szpikulec, a jeśli piec nie jest w niego wyposażony

Kuchnia Beaty
Karkówka pieczona 250

chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry stanowi danie obiadowe, polecamy taką pieczeń - bez trudu mamy konkretne danie! S kładniki: 1 kg karkówki po pół łyżeczki przypraw: tymianku, rozmarynu, papryki słodkiej, kminu rzymskiego, suszonej pietruszki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżka oleju sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy delikatnie dociskając ręcznik papierowy, mięso(...)smarujemy olejem i musztardą. Pozostałe przyprawy łączymy razem  se sobą,  posypujemy karkówkę lekko wgniatając przyprawy. Odstawiamy na noc do lodówki.  Na następny dzień  wkładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia pieczemy w piekarniku około 1,5 godz w temperaturze 180 stopni  C. Smacznego

kgwjanczewo
Gulasz z karkówki z pieczarkami i bambusem 173

Prosto i smacznie. Składniki 400 g karkówki wp 250 g pieczarek 4 łyżki pędów bambusa cebula smalec mąka 100 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek mielona słodka papryka sól i pieprz Przygotowanie   Karkówkę kroimy w dużą kostkę ,oprószamy solą ,pieprzem i obtaczamy w mące. Podsmażamy na łyżeczce smalcu ,osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą(...)pokrojonym w paski bambusem podsmażamy na oliwie ,dodajemy karkówkę ,zalewamy bulionem i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gulasz doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką

R'n'G Kitchen
Zupa z karkówki wieprzowej 227

kilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)selera naciowego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola

R'n'G Kitchen
Karkówka z grilla + film 200

Soczysta, aromatyczna i miękka karkówka z grilla to znakomita propozycja na letni obiad lub kolację w plenerze. Podana z ulubioną sałatką i bagietką smakuje wyjątkowo smacznie, będzie prawdziwym rarytasem dla miłośników dań z rusztu.  składniki na 3 porcje 6 plastrów karkówki 1/2 szklanki oleju 5 łyżek sosu sojowego 4 ząbki czosnku szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta curry(...)czarny pieprz przepis Plastry karkówki delikatnie rozbijamy pięścią. Do miski wlewamy olej oraz sos sojowy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostrą i słodką paprykę, curry i czarny pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Kawałki mięsa zanurzamy w marynacie a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane mięso grillujemy na ruszcie z obu stron

Smakowite Dania
Musztardowa karkówka na patyku 243

Dziś polecam przepis na duszoną karkówkę w sosie musztardowym. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z karkówką, porem, cukinią i smażoną szałwią 177

osobę: 60 g makaronu „cienkie wstążki” (u mnie 1 „gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu(...)dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie  osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam na ręcznik kuchenny aby osączyć z tłuszczu. Na tą samą oliwę wrzuciłam plasterki cukinii

Kuchenne zapiski Edyty
Cztery mąki i pięć przypraw, czyli paczka z AleDobre.pl 180

przetestowałem przyprawę do grilla. Bo jak na początku wspomniałem ostatnio na okrągło grillujemy. I powiem zupełnie szczerze, że ta przyprawa daje radę. Oj tak. Bo nigdy nie byłem fanem karkówki. Jakoś tak zawsze lubiłem tylko zajadać się kiełbasą, a najlepiej białą. Karkówkę traktowałem tak trochę po macoszemu. Jadałem, ale bez zbytniej podniety. Ale Madzia przygotowała marynatę z tej właśnie przyprawy(...)Użyła tylko oliwy czosnkowej, oliwy z chili i tej właśnie przyprawy do grilla. I po prostu prawie mi dupę z wrażenia urwało! Karkówka była rewelacyjna! Naprawdę polecam tę przyprawę. Reszty jeszcze nie sprawdziłem, ale mam nadzieję niedługo nadrobić te zaległości. A z mąk już dwie zostały wypróbowane: ta zwykła pszenna i mieszanka pszenno-żytnio-orkiszowa. W sumie pszenna jak pszenna

Marder&Marder Manufacture
Baleron parzony 141

Madzia kupiła 3,5 kg karkówki i przerobiliśmy ją na baleron. Bo ostatni mamy zajawkę na domowe wędliny. To znaczy na wszystko domowe mamy zajawkę. Co da się samemu zrobić to staramy się robić. Coraz więcej rzeczy nam wychodzi :) Niedługo pora na majonez i masę kajmakową, zwaną krówkową. No to pora na przepis, bo piwo czeka na wypicie :) A dodam(...)jeszcze, że z tej karkówki co Madzia kupiła zrobiliśmy baleron parzony i  baleron pieczony. Na pieczony przepis później, może w kolejnym wpisie, za tydzień, albo nieco później. 1 kg karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 - 1 litr wywaru warzywnego lub z kości Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy

Marder&Marder Manufacture
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 225

ananasem autorka: Sofieta | blog: Mia Cucina Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy... Pieczone kotlety schabowe autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl pieczona karkówka autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Curry z kurczakiem na ostro autorka: Kulinarne Inspiracje(...)autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Kaczka z pomarańczami i rodzynkami autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Perliczka z jabłkami i żurawiną autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka z piekarnika 144

tymi według własnych upodobań smakowych :) Przepis znalazłam na tym blogu ( klik ) i zgodnie z sugestią autorki zrezygnowałam ze śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka(...)opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła - jak się nie ma tego co się potrzebuje to się kombinuje z tego, co się ma:P Karkówkę kroimy na równej grubości kawałki. Posypujemy je przyprawą do mięsa i majerankiem z obu stron, lekko wcierając przyprawy. Radzę oszczędnie z majerankiem, aby nie zdominował smaku przypraw. Mięsko podsmażamy

My simple kitchen
Karkówka po żydowsku 341

chandrę fryzjer. Nowa szminka. Ale najlepszy i tak był spokojny spacer. I wspólna herbata później.  Cóż ja mogę powiedzieć o tym daniu? Karkówka przyrządzona w ten sposób jest po prostu przepyszna! Musicie ją wypróbować :) Jedliśmy ją z M aż nam się uszy trzęsły :) Gorąco polecam :) A przepis znalazłam jakiś czas temu tutaj ( klik ) i żałuję, że dopiero teraz(...)zrobiłam :) Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na naszym stole :) Składniki: 1 kg karkówki 3 cebule 5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 500 g pieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić i przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem. Mięso obsmażyć na patelni. Ogórki pokroić

My simple kitchen
Karkówka w sosie paprykowym. 138

Karkówka w sosie paprykowym to moja kolejna propozycja na danie mięsne. Nie wygląda ono zbyt apetycznie na zdjęciu, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczne. Składniki: 700 g karkówki bez kości 1 szklanka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 1 łyżeczka mąki Wykonanie(...)będzie już grudek dodać śmietanę , paprykę słodką i ostrą i wymieszać. Kiedy mięso będzie już miękkie zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. karkówka w sosie paprykowym

O kuchni z uczuciem
Moja karkówka 212

karkówka zwali z nóg każdego miłośnika pieczonych mięs. Robię ją na każda większą imprezę i za każdym razem okazuje się hitem ku nieskromnej uciesze wykonawczyni. :) Efekt murowany! Składniki; karkówka o wadze 1 kg. (ważne by wybrać taka która ma więcej mięsa niż tłustego), 2 łyzki oliwy majeranek, tymianek, ostra papryka, sól, pieprz Wykonanie: Karkówkę nacieramy wszystkimi składnikami i zostawiamy

Anioły w kuchni
Kasza z warzywami i karkówka z piekarnika 208

Zapraszam dzisiaj na pyszną kaszę z warzywami i karkówkę z piekarnika .  Do marynaty mięsa użyłam przypraw firmy   RAFEX   --   http://rafex.eu/  .  Dostępnych w sklepie internetowym. Składniki : 1 kg karkówki 1 łyżka  Przyprawy warzywnej firmy Rafex  - http://rafex.eu/ 2 łyżki   Przyprawy do grilla Piątnica - http://rafex.eu/ 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka ziół(...)duzych 1 cebula duża 2 marchewki  2 łyżki suszonego szczypiorku  vegeta , pieprz do smaku 1 łyżeczka  Przyprawy do spaghetti firmy Rafex około 6 łyżek oliwy Wykonanie : Karkówkę umyć , osuszyć i pokroić w plastry. Następnie w oliwie rozmieszać przyprawy i natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika i zamknąć , odstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć na blaszkę i piec

Sama słodycz i szczypta chili
Zawijaniec z mięsem mielonym, ogórkiem i cebulą 157

Udoskonalona wersja zawijanych, mięso mielone sprawia, że karkówka nie jest taka sucha.  Składniki 7 plastrów karkówki 0,5 kg mięsa mielonego  cebula ogórek konserwowy przyprawy i czosnek wedle uznania Sposób Świeże  mięso mielone przyprawić, dodać czosnek. Plastry karkówki rozbić, każdy posmarować mięsem mielonym, włożyć cebulę, ogórka, całość zawinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Kuchenne aromaty
Karkówka z grilla. 191

Karkóweczka z grilla jest pyszna trzeba tylko pamiętać, aby jej nie wysuszyć. Najlepiej w pierwszej fazie grillowania umieścić karkówkę w folii aluminiowej lekko nakłutej w kilku miejscach. SKŁADNIKI: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 kg karkówki (pokrojonej w niezbyt grube plastry, delikatnie rozbić nakłuwaczem) 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) suszony majeranek drobno posiekany tymianek chili w proszku oliwa z oliwek sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE

Kuchnia Beaty
Karkówka z ziemniaczkami skropiona olejem arganowym Efas. 242

Olej jest do kupienia w sklepie internetowym MarokoSklep . Treściwe jedzonko na obiad, nadaje się również do podania gościom, dlatego że nie tylko świetnie smakuje, wygląda równie bajecznie. Potrzebujemy: 1kg karkówki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy średnio ostrej pół łyżeczki soli szczypta płatków chili pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku łyżeczka suszonej bazylii Czosnek przeciskamy przez(...)praskę i łączymy z musztardą i przyprawami.  Cebulę kroimy w talarki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i nacieramy pastą z czosnku, musztardy i przypraw. Do rękawa wkładamy również pokrojoną w plastry cebulę.  Rękaw zamykamy z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na półtorej godziny. Ziemniaczki.  Użyłam nożyka dekoracyjnego, jest to nożyk zakupiony

MamaOskarka
bitki z karkówki z jelenia 462

karkówki z jelenia, 3 cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli(...)listki laurowe, wlać bulion i dusić pod przykryciem. Po 20 minutach wlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z  kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi , kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.... zastawa

królestwo garów
Karkówka z grilla II 139

Karkówka z grilla to nasza klasyka. Chyba nie ma mięsnego grilla, podczas którego nie podano by karkówki. Proponuję najprostszą a jednocześnie bardzo smaczną jej wersję. Karkówka, sól, pieprz, oliwa Kotlety rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić na 15 minut. Mięso kłaść na rozgrzany ruszt. Grillować pod przykryciem 8-10 minut, w temperaturze 200 stopni. Czas grillowania zależy

królestwo garów
Z serii - na domowe kanapki: Karkówka z Dijon 209

indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz mieszanka przypraw(...)całą noc. Piekę w rękawie do pieczenia w temperaturze 200, a potem 180 stopni przez ok 40 - 50 minut. Im większy i grubszy  kawałek mięsa tym dłużej pieczemy. Karkówka dzięki musztardzie ma wyrazisty smak i kruchą konsystencję. Pyszna jest. Kolejna smakowita, pieczona wędlinka. Długo utrzymuje świeżość mimo braku sztucznych konserwantów. Polecam w imieniu mojej Babci, które wręcz rozpływała się

Kuchnia po mojemu
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2530

Świetne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek(...)łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną

kgwjanczewo
Karkówka w marynacie 180

Karkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego(...)mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną  w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach.  Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook

NA MOIM TALERZU
Zupa gulaszowa 136

Dziś przepis na pożywną, rozgrzewającą   ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek  1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić(...)cebulą, czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem, na żeberkach gotujemy wywar z warzyw (warzywa kroimy w słupki)  z dodatkiem liścia laurowego, vegety, ziela,  dodajemy usmażoną karkówkę, pokrojone pomidory, koncentrat można dodać odrobinę cukru, aby wyostrzyć smak, żeberka kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy, paprykę kroimy w paski dodajemy do zupy, gotujemy 10 min. i gotowe SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 367

Polecamy! Potrawa wolna od glutenu.     Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki(...)wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika

Kolizje Smaków
Zraziki babci Zuzanny 215

się  że zmieniam plany obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam się - było pysznie :)Składniki na 4 sztuki:około 60 dkg karkówki,1 jajko,1/3 opakowania serka feta,szczypiorek,1 mała cebula,sól, pieprz - do smaku,mąka do oprószenia, około 3 łyżki oleju do smażenia,4 patyczki do szaszłyków lub nitka(...)związania.Mięsko myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy.Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek.Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieprzowina po birmańsku 234

Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu, pyszną i soczystą, lekko pikantną i lekko kwaskowatą karkówkę wieprzową po birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania!Składniki na trzy porcje wieprzowiny po birmańsku:500 g karkówki wieprzowej3/4 szklanki wrzątku40 g pulpy tamaryndowejłyżeczka pasty krewetkowej2 cebule3 ząbki czosnku4 łyżki oleju2 małe suszone papryczki chilli1 łyżeczka kurkumyCZAS PRZYGOTOWANIA(...)MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Pulpę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy. Cebulę drobno siekamy, karkówkę kroimy w 2 cm kostkę, czosnek ucieramy na tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i pokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i pastę krewetkową, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso. Przesmażamy kilka minut i zalewamy

Tajskie smaki
Kuźnia - opinia 236

łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej.  Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera(...)stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno danie: kark ze starej Polski w marynacie z trójniaka, czyli karkówkę w marynacie staropolskiej (16,90 zł). Mięsko jeszcze przyjemnie skwierczało, a drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie

Pasja Smaku
Rolady z karkówki w sosie paprykowym. 222

Karkówka to baaardzo pyszne mięsko. Głównie przygotowujemy ja na grillu,jednak ciężko ją zrobić tak,aby była soczysta i krucha, a jeśli udałoby się to zrobić w niedługim czasie to powiem Wam, bomba! Udało się, przy użyciu siekacza do mięs o takiego --> Siekacz zmiękczający do mięsa 51 noży . Słyszałam już o nim dawno, ale jakoś nie byłam przekonana. Musiałam(...)mięsa nie użyje młotka :) Mięsko zrobiło się w parę chwil, dzięki temu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;) A teraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone  1 cebula kilka plastrów żółtego sera  kilka łyżeczek ajvaru  sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone  1 łyżka mąki pszennej

MamaOskarka
Karkówka duszona z warzywami 211

Polecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2 marchewki 2 cebule ok 0,5 l bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy

e-PrzepisyKulinarne
Karkówka jałowcowa 262

Pyszna z grilla Składniki 0,5 kg karkówki   marynata: 2 łyżeczki mielonego jałowca 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1/2 łyżeczki cząbru sól, pieprz 1 liść laurowy 3-4 łyżki oleju 1 łyżka … Czytaj dalej Karkówka jałowcowa

czarrna od kuchni
Pikantny karczek z grilla 282

Kwiecień zaczyna nas rozpieszczać temperaturami, więc pora zacząć sezon grillowy. Zapraszam na karkówkę na ostro z cukinią curry Składniki 1/2 kg karkówki 1/2 cukinii marynata: 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku … Czytaj dalej Pikantny karczek z grilla

czarrna od kuchni
Karkówka jak kotlety, moczona w mleku 206

Bardzo pyszne danie, zrobiłam je na mamy urodziny. Sama byłam zaskoczona jak delikatne wyszło mięsko. Robiłam to pierwszy raz, dostałam przepis od koleżanki. Zresztą dobrej gospodyni domowej Karkówkę pokroić w plastry, w miejscach gdzie jest tłuszczyk i żyłki ponacinać ostrym nożem. Płaty mięsa lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Do miski włożyć

Kuchnia Pokoleń
Karkówka duszona z jarmużem 216

Aromatyczny gulasz Składniki karkówka wieprzowa 1/2 kg jarmuż 1/2 pęczka koncentrat pomidorowy 1 słoiczek sól i pieprz papryka słodka mielona chili pieprz cayenne zioła prowansalskie kminek mielony ziarna jałowca 3-4 … Czytaj dalej Karkówka duszona z jarmużem

czarrna od kuchni
Bigos 190

tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej razy odgrzewana. Składniki (na duży gar) : 2,5 kg kapusty kiszonej (mam swojską) 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki 0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje 0,2 kg boczku wędzonego 300 gr koncentratu pomidorowego 1 duża cebula ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek sól, pieprz tłuszcz do smażenia(...)ziele, liść laurowy, i  kminek i gotować na małym ogniu. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody. Kiełbasy, boczek i cebulę pokroić, podsmażyć i przełożyć do kapusty. Podobnie z karkówką - pokroić w małe kawałki, usmażyć na gotowo i pod koniec dodać słoiczek koncentratu, podsmażać jeszcze chwilę aby wydobyć głębię koloru i smaku i całość przełożyć do kapusty, wymieszać. Jeśli trzeba

Mechanik w kuchni
Karkówka 175

będzie głodny mogę oddać się małemu lenistwu ;) No bo przecież każdemu czasami się ono należy, prawda? Mięsko podałam na talerzu z kolekcji Kamila- Porcelana Bogucice.  Składniki: 5 plastrów karkówki 0,5 kg pieczarek  sól do smaku  pieprz do smaku  500 ml śmietanki  kremówki 30% łyżka mąki 8 łyżek ketchupu łagodnego Wykonanie: Przygotować worek do smażenia(...)mięsa. Karkówkę pokroić na , każdy z nim z obu stron natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki obrać ze skóry, wymyć i pokroić w grubsze plastry. Śmietankę kremówkę dokładnie połączyć z ketchupem. Wszystko razem wrzucić do przygotowanego wcześniej worka, wymieszać do połączenia się składników. Zawiązany worek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dusić mięso przez około 1.5 godziny

Krakowskie smaki Ani
Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy 150

mięso, fajny sos z ciekawym dodatkiem w postaci ananasa. Jednak ostrzegam danie jest naprawdę pikantne!:) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut +  2 godz pieczenia Składniki: 8 płatów karkówki 500ml bulionu 350g ananasa Ok. 50g brązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona(...)sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę cebulkę Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, łodygi natki pietruszki oraz 2 papryczki chili posiekane

Kolizje Smaków
Pikantna wieprzowina 275

Dziś zaserwowałem Haneczce coś w azjatyckim klimacie. Prosto, smacznie, czyli jak przystało na rumcajsową kuchnię.  Składniki: 500g karkówki wieprzowej 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu chilli 1 średnia cebula Przygotowanie: Karkówkę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy i chilli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Cebule kroimy w kostkę

Gotuj z Rumcajsem
Karkówka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej 189

Składniki: 5 plastrów karkówki, 6 łyżek (czubatych) dżemu brzoskwiniowego 10 łyżeczek musztardy francuskiej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania : Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  C na ok. 30 minut.         W tym czasie przygotowujemy marynatę. Dżem mieszamy

Pobite gary Barbary
Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym 186

Składniki: • 50 dag karkówki • 2 garście suszonych grzybów • 7 łyżek kaczy jęczmiennej • 4 duże ziemniaki • 6 ogórków kiszonych • 2 łyżki śmietany • 2 liście laurowe firmy RAFEX • 3 ziela angielskie • sól, pieprz • tłuszcz do smażenia • natka pietruszki Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście

Pobite gary Barbary
Karkówka zapiekana w kapuście z cebulą i śmietaną 202

Składniki:  4 plastry karkówki   mąka do obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie   pół szklanki kwaśnej śmietany płaska łyżeczka mąki   sól, pieprz    smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania:  Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele(...)liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kapusty. Przykrywamy plastrami mięsa. Kładziemy resztę kapusty. Śmietanę mieszamy z mąką. Zalewamy danie. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze

Pobite gary Barbary
Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką 169

Składniki: 5   plastrów karkówki 10 łyżek ketchupu 2 garście suszonych grzybów 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka 1 duża cebula 5 łyżek majonezu 15 dag żółtego sera sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez(...)Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce

Pobite gary Barbary
Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami 532

Danie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad. Składniki: 60 dag karkówki bez kości 70 dag ziemniaków 20 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem sól morska do smaku czubryca czerwona do smaku pieprz do smaku przyprawa do ziemniaków do smaku(...)szklanka słodkiej śmietanki 22% 15 dag sera żółtego pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy, myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze cząstki. Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków, Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki, na wierzch dajemy

Wanilia i Kardamon
Karkówka z warzywami 185

marynacie. W marynacie, której nie trzeba już doprawiać. Taką marynatę otrzymałam w ramach współpracy z De Care i to właśnie ją wykorzystałam przy ostatnim obiedzie. Ja miałam akurat karkówkę, ale jeszcze lepiej sprawdzi się kurczak - którego nie trzeba tak długo marynować a i jego czas obróbki jest znacznie krótszy. Jeszcze kilka słów na temat samej marynaty. Jest przeznaczona głównie(...)wyszło bardzo smaczne, to nie zdecyduję się na nią kolejny raz, ponieważ ma w swoim składzie o wiele za dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Składniki: 4 małe kawałki karkówki (lub 2 duże) 1cebula 2 ząbki czonsku ok 3/4 szklanki marynaty do mięs Sempio Bulgogi ( De Care ) 1 opakowanie warzyw na patelnię sól, pieprz Cebulę obrać i pokroić w piórka

My simple kitchen
Karkówka z pomidorami 211

Składniki: ·          5 plastrów karkówki ·          5 łyżek ketchupu ·          2 cebule ·          1 czerwona papryka ·          25 dag pieczarek(...)pomidory ·          sól, pieprz Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki i pomidory w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na wierzch kładziemy kolejno cebulę, pieczarki, paprykę i plastry pomidora. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 210 stopni

Pobite gary Barbary
Karkówka z pomidorami 231

Składniki: ·          5 plastrów karkówki ·          5 łyżek ketchupu ·          2 cebule ·          1 czerwona papryka ·          25 dag pieczarek(...)pomidory ·          sól, pieprz Sposób przygotowania:  Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki i pomidory w plastry.  W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na wierzch kładziemy kolejno cebulę, pieczarki, paprykę i plastry pomidora. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze

Pobite gary Barbary
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 248

tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji.   Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli(...)sosem BBQ i delikatnie zapieczcie pod górną grzałką w piekarniku. Cola albo piwo do popicia i mamy niewyobrażalnie syty, inny niż zazwyczaj obiad. SKŁADNIKI 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka – ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate

Karo in the Kitchen
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 239

daje fajne efekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :) Składniki na 2-4 porcje: 2 podudzia z kurczaka (bez "pałek") 2 grubsze plastry karkówki 4 podłużne słodkie papryki czerwone 1 słodka zielona papryka 1 ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego  kilka średnich marchewek 4 średnie ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona(...)Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać.  Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka w majonezie 147

Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany 18%. Sposób przygotowania:   Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni(...)Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem majonezowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut

Pobite gary Barbary
Karkówka z grilla 192

zasadzie NA WINIE,  czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę.  Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. Składniki: karkówka olej PRZYPRAWA: 4 łyżki cukru demerara 3-4 łyżki soli 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka mielonego kuminu  2 łyżki mielonek kolendry 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki(...)papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie) Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce.  Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi

Malinowe Pocałunki
Bigos świąteczny 193

takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku(...)czarnego pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs, vegeta Grzyby namaczamy na 2 godziny po czym gotujemy do miękkości. Zachowujemy wodę, w której grzyby się gotowały. Karkówkę i schab kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą do mięs. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę margaryny i wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu

My simple kitchen
Wiosenne gołąbki 297

się prawie we wszystkich sklepach, ruszajcie zatem po nią, a ja napiszę, co do niej potrzeba.  Składniki (na 20 gołąbków): 2 młode kapusty 1/2 kg mięsa mielonego z karkówki 100 gramów białego ryżu (1 paczka) 400 gramów boczku wędzonego 2 pomidory 3-4 cebule mała główka czosnku (najlepiej młodego) 1 pęczek koperku 1/2 pęczka lubczyku 1 łyżka stołowa majeranku(...)ketchupu przecierowego. W swoim przepisie wykorzystałam rewelacyjny ketchup przecierowy firmy Ogródek Dziadunia - klik .  Wykonanie: Kapustę należy sparzyć, następnie odciąć z liści twardą część głąba, liście odstawić do wystygnięcia. Karkówkę należy umyć, następnie zmielić. Można również poprosić o to w sklepie, jeśli nie macie maszynki. Nie kupujcie nigdy gotowego mięsa mielonego!  Ryż należy ugotować według przepisu na opakowaniu, rozłożyć

Garniec Magalie
Indyk i Prosiak w majeranku stali. 146

Dziś prezentuję kolejny pomysł na wędlinę z szynkowara. Na tapecie karkówka i filet z indyka . Wędlina wychodzi soczysta, o delikatnym smaku i pięknym aromacie majeranku. Mieszanie różnych mięs to idealny sposób na powiększenie spektrum doznań smakowych jakich mieliśmy okazję w swoim życiu doznać. Wędliny sklepowe, hmm.. kto to wie co w nich tak na prawdę siedzi. Na szynkowar(...)potrzebujemy: 1100 g karkówki wieprzowej 700 g filetu z indyka 10 g peklosoli 15 g soli kuchennej łyżeczkę gorczycy 2 kopiaste łyżeczki majeranku filiżankę wody 2 łyżeczki żelatyny Mięso kroimy na małe kawałeczki 2x2 cm. Doprawiamy solami, gorczycą, majerankiem. Dobrze wyrabiamy, aby mięso zaczęło się "kleić". Dosypujemy żelatynę i zalewamy filiżanką wody. Wyrabiamy dopóki mięso nie wchłonie całej wody. Kiedy

MamaOskarka
Ostra duszona karkówka 191

Krucha, ale bardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek, włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione mięsko. 500 g karkówki 300 g pieczarek 100 g włoszczyzny paski 1 szklanka bulionu Sól 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Olej do obsmażenia mięsa Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości

VioletoweKucharzenie
Schab karkowy z pończochy 196

się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej. Robiłam już taką suszoną polędwicę wileńską, była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę.  Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mój kulinarny pamiętnik. Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek,  tym lepiej) 40 g soli

Kulinarne przygody Gatity
Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 178

odświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością)1 łyżeczka soli jodowanejprzyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu)1 łyżeczka suchej żelatyny2 kromki(...)godzinie całość wystudziłam. Następnie znowu pasteryzowałam przez godzinę, i znowu wystudziłam. Ostatecznie wstawiłam na noc do lodówki do stężenia.Rano zachwycałam się kanapką ze świeżutkiego chleba i domowej karkówki ze smalczykiem i galaretką. Na wierzch jedynie kleks musztardy. I nie potrzeba nic więcej.No, może jeszcze tylko kawa. Kawusia. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się w akcjach. Pamiątka jest? Jest

bastalena
Kolorowe szaszłyki 184

Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.  Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa  Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem.Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła odcinamy(...)warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba

prawdziwe jedzenie