Składniki karkówka, 1 kg cebula, 2 średnie sztuki keczup, około 1l majeranek, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso płukamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plastry, solimy delikatnie z każdej strony, układamy w żaroodpornym naczyniu i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby przeszło solą. Cebulę drobno siekamy i wraz z majerankiem dodajemy do keczupu, mieszamy. Karkówkę zalewamy przygotowanym sosem. Dusimy
Gotowanie moimi oczamiObiad na 6 osób. Składniki: 6 plastrów karkówki 1 papryka czerwona 2 cebule 2 kiszone ogórki sól pieprz musztarda liść laurowy ziele angielskie majeranek mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę rozbić dość cienko .Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle i owinąć
Darcia w kuchniśluzu w oskrzelach Cuda! Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami(...)Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim (4 porcje) Składniki: 400 g karkówki jagnięcej, pokrojonej w 2 cm kostkę (lub innej części) 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli
karmelowyczasu. Jednak proszę się nie uprzedzać do kiwi - jego smaku w ogóle nie czuć ono ma tylko skruszyć mięso SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia) kilka łyżek majonezu
sierotka maRysia w kuchniOrmiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli i pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano mój kawałek karkówki - jestem w niebie... W ostatni wtorek ponownie udałam się tam z Przyjaciółmi Oksaną i Felixem (jestem tymczasowo słomianą wdową więc niech Ryszard czyta i niech mu ślinka cieknie strumieniem(...)opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy i mój zachwyt sięgną zenitu. Ale to jeszcze nie koniec
sierotka maRysia w kuchniZapiekanka z kaszą kuskus i bakłażanem Składniki: 1 niewielki bakłażan starta na tarce marchewka cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanego koperku 3/4 szklanki kaszy kuskus 20 dag karkówki pół szklanki śmietany kulka sera mozzarella słodka papryka, sól, pieprz Do dzieła!!! Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, posypujemy solą i ostawiamy na sicie na ok 15 minut(...)rozgrzanej patelni dusimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek po chwili dodajemy marchewkę i umytego bakłażana. Wszystkie warzywa dusimy aż będą miękkie. Karkówkę kroimy w drobną kostkę, posypujemy słodką papryką i wrzucamy na niewielką ilość rozgrzany olej - chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu. Posypujemy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy warzywa i mięso z kaszą kuskus (wrzucamy całą zawartość patelni
sierotka maRysia w kuchniproduktu który nie boi się podróży i nie spożyć przy tym, w formie dodatkowego bonusu, połowy pierwiastków z tablicy Mendelejewa. składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki, karkówki lub szynki ( można również połączyć w jednym wyrobie wszystkie wymienione rodzaje w dowolnych proporcjach) 0,5 kg boczku 150-200 ml bulionu wołowego ewentualnie dodatkowo 2 łyżki żelatyny peklówka(...)łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki ) kroimy w kostkę ( około 1,5 na 1,5 cm), boczek ( najlepiej dobrze schłodzony) kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Przesypujemy mięso
Miód i pieprzfajna wędlina. Zdecydowanie przydatna, gdy nie macie innej możliwości przyrządzania domowych wędlin. Teraz więc mamy dla was pietruszkową mielonkę, a za parę dni wrzucimy przepis na mortadelę. 900 g karkówki 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 ml wody(...)Karkówkę rozdrabniamy (niezbyt drobno) w melakserze lub mielimy w maszynce do mięsa na średniej grubości sitku. Dodajemy sól peklową, mieszamy i wkładamy w misce do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę i wszystkie pozostałe przyprawy. Wlewamy wodę i porządnie wyrabiamy aż mięso ją wchłonie. Do szynkowaru wkładamy woreczek, a dopiero w nim układamy
Marder&Marder ManufactureDzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Składniki: 1/2 kg mielonej karkówki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 1/6 szklanki wody bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów: Mięso i cebulę mielimy(...)często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą. Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Smacznego
Smak mojego domuKarkówka to jedno z moich ulubionych mięs- można ją przyrządzać na wiele sposobów!Dziś przygotuję ją w sosie słodko-kwaśnym. Pamiętajcie, żeby zamarynować mięso będzie soczyste i kruche! SKŁADNIKI: 1 kg. karkówki 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 krążki ananasa z syropu 1 mała papryka czerwona 2-3 pomidory z puszki lub świeże
Kuchnia Beatykarkówki w 3 plastrach sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka mąki 400 g rzodkiewek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 3/4 szkl mleka Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie
Gotowanie jest łatwemięso jest wspaniałe na kanapki, kruche i jednocześnie delikatne i miękkie. No i bez obaw możemy je podać dzieciom - po prostu wiem co jem :) Solanka peklowa na 1 kilogram karkówki: - 1 litr wody - 4 łyżki soli - 1 łyżka soli peklowej* - 1 łyżka cukru - 2 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - 1 płaska łyżka rozmarynu suszonego Składniki zaprawy zagotować. Wystudzić. Mięso umieścić(...)wąskim garze - tak, aby mięso było dobrze ułożone. Wyjąć ząbek czosnku i zalać zimną peklą ** Mięso można parzyć po minimum 3 dobach. Najsmaczniejsze będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy
kawawszklancejest pyszne i porcję można zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad. Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz olej do smażenia pulpetów Składniki sosu pomidorowego: 1 duża cebula pokrojona w kostkę(...)sól do smaku Wykonanie: Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą mocno namoczoną wodą oraz jajko. Mięso solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa
Smak mojego domuMusiałam dokupić tylko 3 rodzaje mięsa , a reszta była w zestawie . Składniki do przygotowania kiełbasy słoik - owej Boczek świeży bez skóry 500 g karkówka 500 g szynka wieprzowa 1 kg czosnek świeży 4 ząbki woda zimna 200 ml 3 łyżki majeranku " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań(...)krotnie. Wykonanie kiełbasy słoik - owej Mięso i boczek myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę . Wyrabiamy ręką mięso . Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy . Dodajemy pieprz ziołowy , sól , majeranek , czosnek sprasowany i mieszankę o smaku czosnkowym . Znowu wyrabiamy mięso
Różowa kuchnia