przepis na karkówka - 1000 przepisów (strona:29/67)

Karkówka na sposób chiński 170

Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wódki (Krupnik) 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego wegeta 1 łyżeczka ostra papryka sól pieprz Przygotowanie(...)Karkówkę umyłem , pokroiłem na paski (szerokości ok. 1 cm). Oprószyłem mąką , przysmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodałem imbir i wegetę , wlałem połowę bulionu warzywnego oraz wódkę. Dusiłem pod przykryciem ok. 15 minut. Pory po oczyszczeniu pokroiłem w talarki. Paprykę również pokroiłem w paski. Pekinkę po umyciu i osuszeniu pokroiłem w paski szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowane

R'n'G Kitchen
Mielone z dynią i otrębami pszennymi 202

Coś nas tknęło na połączenie otrąb i mięsa mielonego...wyszło smaczne połączenie. Składniki 250 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl otrębów pszennych 1/2 szkl pestek z dyni 1 jajko 1 łyżeczka mielonej kozieradki 50 ml bulionu mięsnego 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sezamu sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę mielimy

R'n'G Kitchen
Grillowana karkówka 145

Gdybym zrobiła sondę wśród rodziny i znajomych jakie mięso z grilla lubią najbardziej karkówka nie miałaby sobie równych. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak.  Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka

Pyry na Gaz
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 225

skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  (karkówka QAFP , Ciemne piwo ,przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździk, anyż, chilli, kolendra ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód) Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy

upichcona
Gołąbki w liściach botwinki 128

liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), 300 g ugotowanej komosy ryżowej**, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, sól, oliwa, Liście umyć, zblanszować w lekko osolonej wodzie (liście włożyć do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wyjąć, przelać zimną wodą

królestwo garów
Baleron pieczony 144

Jakiś czas temu pisałem o baleronie parzonym. Teraz więc pora na baleron pieczony. Madzia wtedy kupiła 3,5 kg karkówki. 1 kilogram poszedł na baleron parzony , a kolejne 2,5 kilograma na pieczony. Pora więc na przepis: 2,5 kg karkówki 2 płaskie łyżki peklosoli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego

Marder&Marder Manufacture
Karkówka duszona w kawie 224

Amatorzy kawy będą zachwyceni tak przygotowanym mięsem,doskonale smakuje z kluskami śląskimi,kaszą gryczaną czy ziemniakami,a przy tym robi się praktycznie samo,zachęcam do spróbowania! Składniki 1/2 kg karkówki wieprzowej 1 duża cebula 10 dag masła 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mleka 3,2% 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano(...)łyżeczki bazylii sól do smaku uniwersalna przyprawa do mięs Sposób przygotowania Karkówkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na plastry oprószyć uniwersalną przyprawą do mięs. W rondlu rozgrzać masło, zrumienić z każdej strony mięso,dodać pokrojoną cebulę dowolnie jak kto lubi oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku,wlać około 3/4 szklanki wody i zaparzoną mocną kawę,przykryć garnek

Wanilia i Kardamon
Zupa gulaszowa 161

nieskromnie przyznam, że zniknęła w mgnieniu oka, a goście byli zachwyceni. Wymaga trochę czasu by ją przygotować jednak smak wynagradza cały trud. Porcja na 10 osób Składniki: 70 dag karkówki 70 dag pieczarek 1 kiełbasa podwawelska (duża) 2 litry bulionu 7 łyżek koncentratu pomidorowego 6-7 ogórków konserwowych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 łyżek mąki sól, pieprz(...)vegeta, słodka papryka Karkówkę i kiełbasę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie margaryna i trochę smalcu) i wrzucamy mięso. Smażymy około 10 minut i wrzucamy kiełbasę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do garnka, kiedy kiełbasa również się przysmaży. Oprószamy całość solą, pieprzem i słodką papryk. Całość smażymy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną

My simple kitchen
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem 228

przed świętami do programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2 , abyśmy pokazali nasze wędliny i opowiedzieli jak je przygotowujemy domowym sposobem bez specjalnych urządzeń. Przygotowanie schabu, łopatki, szynki czy karkówki to banalnie prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom przepisów na wędliny suszone, parzone, pieczone. Warunkiem ich przygotowania to ulubione przyprawy, czas na marynowanie, czy peklowanie oraz wybrany sposób przygotowania(...)smakowita domowa wędlina. Za każdym razem możemy przygotować sobie inną wędlinę. Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem wyszedł doskonały, już jego wygląd powodował, że ślinka ciekła, kropką na i… był jego rewelacyjny smak i zapach. składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka z glazurą musztardową 124

Sezon grillowy w pełni a na grillu króluje karkówka. Dziś prosty przepis na kotlety z karkówki w ciekawej, musztardowej glazurze z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego. Uwaga: czas przygotowania uwzględnia godzinę marynowania mięsa przed grillowaniem

Milion Smaków
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 152

goryczki. Lekka pieprzność i sporo ciała sprawiają, że wino pije się bardzo przyjemnie. To wino, w odróżnieniu od poprzednich nadaje się już do poważniejszych dań - grilowanych kurczaków a nawet karkówki. Idealne również do przekąsek. W ten sposób łagodnie przechodzimy do win czerwonych. Côtes du Ventoux Vieilles Vignes 2012 (17,99 zł). W butelce znajdziemy dużo intensywnych aromatów czerwonych owoców (wiśni(...)czarnej porzeczki), trochę pieprzu i czekolady. Taniny są dość intensywne, ale dobrze wtopione a ciało umiarkowane. Wino konkretne, do konkretnych dań z grilla – karkówce czy kiełbasie z ogniska na pewno da radę. Château Haut Claribès Bordeaux 2012 (19,99 zł). Bardzo owocowe. Intensywna wiśnia i śliwka, troszkę beczkowej wanilii. Taniny przyjemne, nieagresywne. Smaczne i przyjemne wino w dobrej cenie. Absolutnie

królestwo garów
Gulasz z wędzoną papryką i suszoną marchewką 215

wędzoną papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości, marchewka go osładza. Pyszny! 600 g łopatki wieprzowej 4 cebule 7 dużych pieczarek 2 łyżki przyprawy do karkówki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 szklanka bulionu Łopatkę(...)kroimy w dużą kostkę, doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę pod przykryciem. Podlewamy bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa (około 60 minut na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Karkówka z jabłkiem 183

Majówka już za nami, więc pora wrócić do pracy. A w pracy nie ma nic lepszego jak kanapka z własnoręcznie przygotowaną wędliną taką jak ta :) Składniki: - 1 kg karkówki - 4 ząbki czosnku - 1 duże jabłko - 1 średnia cebula - 4 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól - pieprz - oliwa - zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso nacieramy solą. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy(...)plasterki czosnku. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obkładamy je plasterkami cebuli, cząstkami jabłka, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Karkówkę pieczemy w 200 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Zdrowe grillowanie 173

Sezon grillowania niemal się rozpoczął. Jak co roku będą królowały kiełbaski, boczki i karkówki... Co na to nasza wątroba i żołądek? Jak uniknąć przejedzenia z znajomymi na powietrzu? Jakie potrawy należy przyrządzić? Jak należy bezpiecznie grillować? Przed położeniem jedzenia na ruszt najpierw należy przygotować grilla. Potrawy najlepiej grillować na lekko rozżarzonym ogniu, gdyż dym powoduje związki rakotwórcze, które są szkodliwe(...)cytryną lub innymi ulubionymi owocami alkohol - nie przesadzajmy z procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej  tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów

Truskawkowa Fiesta
Karkówka z rodzynkami i morelami 134

Składniki: 700 g karkówki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki rodzynek 10 szt suszonych moreli 3/4 szklanki wody sól  pieprz Wykonanie: Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm . Rozbić lekko każdy kotlet, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić lekko kotlety z każdej strony, a następnie przełożyć

O kuchni z uczuciem