przepis na karkówka - 1000 przepisów (strona:34/67)

Zupa z wołowiną na bogato 180

minut (zacierka musi być miękka). Serwujemy z pieczywem i kwaśną śmietaną. Smacznego! Wybierając wołowinę poprośmy w sklepie o kawałek, który naddaje się najlepiej na tą zupę czyli: łopatkę, karkówkę, goleń, pręgę albo udziec. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Karkówka marynowana w ciemnym sosie balsamicznym z rozmarynem i smażonymi ziemniakami 167

SKŁADNIKI: 4 kotlety wieprzowe z karkówki 80 g oliwy z oliwek 4 ząbki czosnki pokrojone w cienkie plasterki 100 g cebuli pokrojonej w plastry 120 g ciemnego octu balsamicznego 20 g miodu 6 g posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zasmażane buraczki do obiadu 288

zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Bieszczadzkie smaki - część I 212

wykorzystane jest do maksimum i oczywiście spełnia wszystkie przepisy i normy sanitarne.  Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin

królestwo garów
Pulled pork z szynki wieprzowej 347

piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled pork z szynki, robiony w 3 godziny – i od razu w sosie. Szynka to mięso zdecydowanie bardziej chude od łopatki czy karkówki, które idealnie nadają się na pulled pork . Przez dosyć wysoką zawartość tłuszczu te mięsa są delikatne i soczyste po upieczeniu. Co zrobić, żeby nadawała się do tego dania relatywnie chuda

Karo in the Kitchen
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi / Potato salad with bacon and dill pickles 338

Sezon grillowy w pełni i zapewne wszyscy smażą już te kiełbaski i karkówki Warto zadbać też o dodatki do grillowanych dań, dlatego proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, z boczkiem, cebulką i ogórkami kiszonymi w delikatnym sosie majonezowym. Doskonała na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do klasycznego obiadu domowego

karmelowy
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 281

jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych

Ogrodnik w podróży
Pulled Pork (wyczesana wieprzowina) 189

jeść jako wędlinę na kanapki lub plastry polane sosem. W każdej formie jest pyszne, nas najbardziej zachwyciła opcja wyczesanej :) Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku (łopatka albo karkówka) -  u mnie łopatka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Blondynka Gotuje
Parówki owinięte boczkiem - na grilla i do piekarnika 239

Sezon grillowy w pełni, proponuję coś innego niż kiełbasa, karkówka czy szaszłyki a mianowicie... parówki. :-) Ale nie byle jakie, bo owinięte boczkiem, nadziane korniszonem i serem. A jeśli nie przepadacie za grillowaniem - zróbcie je w piekarniku. 6 parówek 6 plasterków wędzonego boczku 3 plastry sera 2 ogórki konserwowe keczup 1.  Ser kroimy w podłużne, dość cienkie paski. Ogórki przekrawamy

Szefowa kuchni
Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 162

angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Pieprzu dajemy dość dużo.  Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy do miękkości. Moje zrazy były miękkie po 100 minutach. Czas duszenia zależy od karkówki. Podczas duszenia sos próbujemy kilka razy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso jest miękkie, odlewamy do kubeczka trochę sosu - około 1/4 szklanki. Czekamy, aż odlany

Smak mojego domu
Grillowany łosoś w sosie ostrygowym 144

Grillowanie to nie tylko karkówka, kiełbaska i kaszanka. Grillowane ryby są przepyszne, tak samo jak warzywa i równie warte uwagi. A łosoś? Taki z rusztu jest najlepszy... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Gotowanie i blogowanie
Burgery "grillowe" 179

Skoro lato w pełni, to pewnie i Wasze grille pracują na wysokich obrotach :-) Kiedy jestem w mięsnym mogę śmiało zgadywać kto będzie grillował, bo kupuje - ów ktoś - kiełbasę i karkówkę, najlepiej w plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych

Czary - gary w kuchni
Pieczeń z jajkiem 134

robi się ją szybko w porównaniu do innych wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka) 7 jajek 3 bułki kajzerki (najlepiej czerstwiejące) 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz (świeżo mielony) dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy 4 jajka gotujemy na twardo, pozostałe zostawiamy

Czary - gary w kuchni
Pulpety z papryką i pieczarkami 157

papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie   z kaszami .  Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka

Smak mojego domu
Kotlety mielone tradycyjne 199

Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie