przepis na karkówka - 1000 przepisów (strona:24/67)

Pieczeń z karkówki 199

Blueberry Corner by "jagodzianka" Proste, smaczne, wieprzowe danie ze schabu karkowego. Pieczeń z karkówki nie wymaga wielu składników ani umiejętności. Trzeba pamiętać, żeby przed … Przeczytaj cały artykuł Post Pieczeń z karkówki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Duszona karkówka w sosie własnym -rozpływa się w ustach... 195

prosty sposób na karkówkę ,duszoną z cebulką,czosnkiem i odrobiną wina-jest na prawdę przepyszna,rozpływa się w ustach-polecam gorąco na obiad na co dzień i od święta.... Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego) sól , pieprz olej łyżka masła liść laurowy 2 ziela angielskie mąka

Swojskie jedzonko
Zupa krem z warzyw 200

smaku pietruszka dwie łyżeczki - naturalny koncentrat wyprodukowany wyłącznie z naturalnych składników bez konserwantów i zagęszczaczy ( pasteryzowane)  Proeco Polska parę kropel soku z cytryny śmietana 18 % do kleksów karkówka 500 g Krok 1 Do garnka wlewamy około 3 litry wody( wygotuje nam się około 1.2 litra), wkładamy do garnka umytą karkówkę, ( daje w całości, potem mam na kanapki) wkładam pokrojone

Różowa kuchnia
Pasztet mięsny mieszany. 152

Składniki: 400 g karkówki 400 g piersi z indyka 500 g wątroby wołowej 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 jajka 3 czerstwe bułki gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, pieprz, sól, czosnek granulowany Bułki moczymy. Karkówkę i pierś z indyka płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy, kiedy już nam się mięso zagotuje dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i grzyby - gotujemy

Moje-pitraszenie
Karkówka/schab/szynka pieczone w czerwonym winie 169

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis wykorzystywałam już niejednokrotnie i z różnego rodzaju mięsem wieprzowym. Tu przedstawiam karkówkę. Mięso zawsze wychodzi, miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Doskonale się kroi i nie rozpada. Idealnie pasuje do chleba - na kanapkę, jak również po podgrzaniu - na smaczny obiad.   1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego) 1 cebula Przyprawy

Di gotuje
Sos tatarski najlepszy 182

którego nie może zabraknąć do karkówki, schabu czy pieczonego indyka. Doskonale smakuje z szybkami, kiełbasami i jako dodatek na kanpkę. Sos tatarski, moja miłość © Składniki:   ·          4-5 jajek ugotowanych na twardo ·          ok. 20 pieczarek marynowanych(...)Podobnie, drobniutko kroimy jajka, pieczarki i kapary i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, pieprz i ewentualnie sól (choć ja nigdy tego nie robię). Podajemy z mięsami na zimno: karkówką, schabem, indykiem – na przykład z tego przepisu, czy ulubioną szybką czy kiełbasą. Doskonale nada się też na kanapkę! Smacznego

Bazując na smaku
Kiełbasa biała parzona 340

gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa  Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy(...)sitku -boczek  fi 4 mm -łopatkę  fi 8 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę . Wstawiamy do lodówki na 12 godz.Wyjmujemy dodajemy jeszcze wody chwile mieszamy i nabijamy jelita wieprzowe które formujemy w małe pętka . Parzenie Woda 75-80 stopni i parzymy do momentu uzyskania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa biała kiełbasa 171

zawiódł. Kiełbaska wyszła super, idelana w smaku tylko nad kształtem kiełbasek muszę jeszcze popracować ale myślę, że to kwestia wprawy i następnym razem będą ładniejsze. składniki: 1,5 kg karkówki wieprzowej 1,5 kg łopatki wieprzowej 6 g cukru 6 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu 8 g majeranku 45 g soli peklowej 3 duże ząbki czosnku 250 ml zimnej wody(...)oczyszczone jelito cienkie do napełniania Mięso pokroić na kawałaki. Następnie karkówkę zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8mm. Mięso przełożyć do dużej miski. Dodać przyprawy, sól peklową oraz drobno starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę, długo wyrabiać aż masa będzie kelista. Dobrze wyrobioną mięsną masę odstawić na noc do lodówki. Nastęnego dnia mięsną masą napełnić

Monia miesza i gotuje
Domowa biała kiełbasa 162

tylko trochę cierpliwości i czasu. Sklepowe kiełbasy nigdy mi nie smakowały, przynajmniej mam gwarancję że nie ma w niej konserwantów. Składniki: 1,5 kilograma łopatki wieprzowej 0,5 kilograma karkówki 0,5 kilograma boczku surowego 0,5 kilograma chudego podgardla pół główki czosnku 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego 0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego 3-4 łyżki majeranku(...)przygotowania: Jelita wieprzowe zalewamy letnią wodą, wypłukujemy je z nadmiaru soli. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki. Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze części i mielimy na sitku o drobnych oczkach 4 mm. Do mięsa

Bajeczna Kuchnia
Karkówka duszona z pieczarkami 229

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie. Można też użyć innego rodzaju mięsa. 5 plastrów karkówki 4-5 pieczarek (dużych) 1 cebula (duża) 1 listek laurowy  2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna

Di gotuje
Pasztet domowy 175

jest bardzo prosty do zrobienia. Wymaga jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart. Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki): mięso na pasztet: 30 dag karkówki 40 dag łopatki 20 dag boczku świeżego 1 podwójna pierś z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej składniki dodawane do gotowania mięsa: 1 cebula mały kawałek selera 1 mała marchewka(...)czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania  mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy.  Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka.  Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa.  Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól.  Całość zalewamy jak najmniejszą

Smak mojego domu
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 220

ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku(...)albo parmezanu 0,5 łyżeczki soli pieprz   250g pieczarek 30g masła 1 średnia czerwona cebula 2-3 gałązki grubego szczypioru 1 łyżka natki pietruszki   2 kotlety z karkówki lub schabu, po 180-250g każdy 2 łyżeczki zielonej czubrycą pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Karo in the Kitchen
Kiełbasa Lisiecka według Jacka W 351

Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy  osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody Dokładnie mieszamy Nabijamy jelita

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Lisiecka według JackaW 314

Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy  osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody Dokładnie mieszamy Nabijamy jelita

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placek po CYGAŃSKU 371

oraz parę mniejszych podałam też właśnie z sosem . Nam bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :)  Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki  300 g pieczarek  2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały do smaku  3-4 ziarnka ziela angielskiego przecier pomidorowy 4 łyżki(...)Duńska 200 g Folwark Placki ziemniaczane: 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Krok 1 Schab i karkówkę  kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem. Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte

Różowa kuchnia