tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli(...)sosem BBQ i delikatnie zapieczcie pod górną grzałką w piekarniku. Cola albo piwo do popicia i mamy niewyobrażalnie syty, inny niż zazwyczaj obiad. SKŁADNIKI 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka – ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate
Karo in the Kitchendaje fajne efekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :) Składniki na 2-4 porcje: 2 podudzia z kurczaka (bez "pałek") 2 grubsze plastry karkówki 4 podłużne słodkie papryki czerwone 1 słodka zielona papryka 1 ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego kilka średnich marchewek 4 średnie ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona(...)Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać. Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany 18%. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni(...)Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem majonezowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut
Pobite gary Barbaryzasadzie NA WINIE, czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę. Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. Składniki: karkówka olej PRZYPRAWA: 4 łyżki cukru demerara 3-4 łyżki soli 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżki mielonek kolendry 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki(...)papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie) Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce. Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi
Malinowe Pocałunkitakiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku(...)czarnego pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs, vegeta Grzyby namaczamy na 2 godziny po czym gotujemy do miękkości. Zachowujemy wodę, w której grzyby się gotowały. Karkówkę i schab kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą do mięs. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę margaryny i wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu
My simple kitchensię prawie we wszystkich sklepach, ruszajcie zatem po nią, a ja napiszę, co do niej potrzeba. Składniki (na 20 gołąbków): 2 młode kapusty 1/2 kg mięsa mielonego z karkówki 100 gramów białego ryżu (1 paczka) 400 gramów boczku wędzonego 2 pomidory 3-4 cebule mała główka czosnku (najlepiej młodego) 1 pęczek koperku 1/2 pęczka lubczyku 1 łyżka stołowa majeranku(...)ketchupu przecierowego. W swoim przepisie wykorzystałam rewelacyjny ketchup przecierowy firmy Ogródek Dziadunia - klik . Wykonanie: Kapustę należy sparzyć, następnie odciąć z liści twardą część głąba, liście odstawić do wystygnięcia. Karkówkę należy umyć, następnie zmielić. Można również poprosić o to w sklepie, jeśli nie macie maszynki. Nie kupujcie nigdy gotowego mięsa mielonego! Ryż należy ugotować według przepisu na opakowaniu, rozłożyć
Garniec MagalieDziś prezentuję kolejny pomysł na wędlinę z szynkowara. Na tapecie karkówka i filet z indyka . Wędlina wychodzi soczysta, o delikatnym smaku i pięknym aromacie majeranku. Mieszanie różnych mięs to idealny sposób na powiększenie spektrum doznań smakowych jakich mieliśmy okazję w swoim życiu doznać. Wędliny sklepowe, hmm.. kto to wie co w nich tak na prawdę siedzi. Na szynkowar(...)potrzebujemy: 1100 g karkówki wieprzowej 700 g filetu z indyka 10 g peklosoli 15 g soli kuchennej łyżeczkę gorczycy 2 kopiaste łyżeczki majeranku filiżankę wody 2 łyżeczki żelatyny Mięso kroimy na małe kawałeczki 2x2 cm. Doprawiamy solami, gorczycą, majerankiem. Dobrze wyrabiamy, aby mięso zaczęło się "kleić". Dosypujemy żelatynę i zalewamy filiżanką wody. Wyrabiamy dopóki mięso nie wchłonie całej wody. Kiedy
MamaOskarkaKrucha, ale bardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek, włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione mięsko. 500 g karkówki 300 g pieczarek 100 g włoszczyzny paski 1 szklanka bulionu Sól 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Olej do obsmażenia mięsa Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości
VioletoweKucharzeniesię sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej. Robiłam już taką suszoną polędwicę wileńską, była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę. Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mój kulinarny pamiętnik. Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli
Kulinarne przygody Gatityodświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością)1 łyżeczka soli jodowanejprzyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu)1 łyżeczka suchej żelatyny2 kromki(...)godzinie całość wystudziłam. Następnie znowu pasteryzowałam przez godzinę, i znowu wystudziłam. Ostatecznie wstawiłam na noc do lodówki do stężenia.Rano zachwycałam się kanapką ze świeżutkiego chleba i domowej karkówki ze smalczykiem i galaretką. Na wierzch jedynie kleks musztardy. I nie potrzeba nic więcej.No, może jeszcze tylko kawa. Kawusia. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się w akcjach. Pamiątka jest? Jest
bastalenaDanie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem.Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła odcinamy(...)warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba
prawdziwe jedzenieDziś dzielę się z Wami pysznym mięsem! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno !kanapka z plasterkiem tej pieczonej karkówki ...pycha! Składniki; 1 kilogram karkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody
Radość kipiąca uśmiechem.fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja 0,25 kg podgardla wieprzowego 0,25 kg karkówki wieprzowej 0,25 kg świecy wołowej 25 g kaparów pół słoiczka anchois 0,3 l śmietany kwaśnej 3 jaja 125 g smalcu wołowego lub gęsiego 0,2 l wody mineralnej niegazowanej estragon(...)sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około
Wiem co jemmarynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego(...)godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec). P.S. Ta ilość marynaty wystarczy do 10 - 12 plastrów karkówki
Czary - gary w kuchniSpaghetti to całkiem proste danie, w pełni zadowoli i nasyci każdego mięsożercę.Wystarczy mięso makaron i sos, dobra kompozycja smakowa zachęca do ucztowania. Składniki: karkówka 500 g ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem 300 g czosnek 4 ząbki pomidory z puszki ( cała puszka) keczup woda parmezan 200 g sól i pieprz do smaku makaron 300 g Krok(...)Karkówkę myjemy,osuszamy i mielimy na średnich oczkach, prosto na patelnie. Dolewamy odrobinę oleju i smażymy do zarumienienia. Ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy do momentu rozpuszczenia sera. Pomidory z puszki dodajemy do mięsa i sera, dusimy dalej doprawiając solą i pieprzem. Czosnek posiekać drobno lub przez praskę przepuścić,dodać
Różowa kuchnia