plastikowe pojemnika i zamrozić.Smacznego!To był pierwsze lody wykonane w nowej sorbetierze - stara zaczęła cieknąć! Wypływał z niej błękitny płyn, i troszkę się przeraziłam. Na szczęście w sklepie bez problemu dostałam nową - cała, porządna; mam nadzieję, że posłuży mi nieco dłużej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi, i gwarantuję, że nikt im się nie oprze.Można użyć dowolnego owocowego curdu, lub ostatecznie zwykłego budyniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostaków. To może pomóc, nie tylko mi.Uff... Ale się wyżaliłam.Żeby Wam te moje bardzo osobiste wywody osłodzić, mam pyszny krem czekoladowy. Mus właściwie. Delikatny, słodki, intensywny. Zdrowy, bo bez cukru, za to z miodem, kakao i awokado. Jest delikatny i lekki, i naprawdę pyszny. I wcale nie czuć, że zdrowy. Spróbujcie koniecznie.Mus czekoladowo-bananowy z awokadoSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyjechałam do nich na wakacje, często stawiano przede mną gorzką herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po cukier. No bo jak to tak - bez cukru...? Gorzkie to i niedobre; no nie da się pić.W domu pijam głównie herbatki owocowe, i tych oczywiście nie słodzę. Dość długo czarnej nawet nie miałam w szafce
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakie pyszności przygotowali!Muffiny z dynią, gruszką i imbiremSkładniki:(na 14 sztuk)250 g mąki pszennej100 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka250 ml maślanki75 ml oleju200 g dyni bez skóryskórka otarta z 1 cytryny1cm kawałek imbiru1 gruszkakruszonka:45 g mąki pszennej25 g cukru1/2 łyżeczki suszonego imbiru30 g zimnego masłaMąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i imbirem. Dodać masło, posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś się zmieniło, choć nie mam pojęcia, co. Nagle ich delikatna słodycz, strzelające pod naciskiem zębów pestki, cudowne kolory - to wszystko mnie oczarowało. Nie umiem im się oprzeć. Kupuję bez zastanowienia.Najbardziej lubimy je skramelizowane z dodatkiem rozmarynu, podane z lodami waniliowymi. O, jakież to dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają w sobie coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzetekstury. Całość smakuje wyśmienicie; jest to doskonała alternatywa dla tych, którym dyniowe kremy być może nieco się przejadły...Zupa z dyniąSkładniki:(na 4-6 porcji)900 g oczyszczonej dyni bez skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:200 g bekonu w plasterkachDynię pokroić w kostkę. Ziemniaki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:250 g dyni bez skóry150 g wędzonego boczku w plastrach1 cebula180 g miękkiego koziego sera1 gruszkaMąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać 100 ml wody, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDmucha w twarze lodowatym, przeszywającym wiatrem, zacina zimnym deszczem, nie pozwala na spacery; zamiast tego człowiek przemyka z domu do autobusu, z autobusu do szkoły, ze szkoły do sklepu... Bez chwili wytchnienia od okropnej pogody. Choć jeszcze się nie poddałam, i zimowy płaszcz wisi zamknięty w szafie, noszę bardzo ciepły sweter (albo dwa) i moją ukochaną, fioletową czapkę (która podobno
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupkie migdały. Wyszło coś niesamowitego! Moje biscotti nie są aż tak twarde jak tradycyjne - jeśli chcecie, aby Wasze wyszły twardsze, po prostu pieczcie je nieco dłużej. Moje można zjadać bez ryzyka złamania zęba, choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!Dyniowe biscotti z migdałami i jagodamiSkładniki:(na 12-15 sztuk)145 g puree
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwiąt mnóstwo czasu, radzę zabrać się do rzeczy. Generalnie lepiej późno, niż wcale, ale... Czasem późno może być bardzo stresujące.Dzisiaj mam dla Was pierwsze świąteczne ciasteczka. Co prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż!Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKotlety schabowe...Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach.Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.Pyszny element głównego dania.Chętni? Zapraszam na obiad!Składniki: 1,4 kg schabu bez kości;Mąka pszenna;4 jajka;Mleko;Bułka tarta;Masło;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube
Gospodyni Miejskapokroić w drobną kostkę.Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej i smażę bez dodatku tłuszczu) lub na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną kiełbasę i delikatnie podsmażyć na złocisty kolor.Do lekko podsmażonej kiełbasy dodać paprykę. Chwilkę podsmażyć.Następnie dodać cebulę. Wszystko wymieszać
Gospodyni Miejskagodziny.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa.Margarynę można zastąpić masłem.Ja używam papilotek
Gospodyni MiejskaKurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę.Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć.Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody i podduszać bez przykrycia, aż do odparowania większości wody (około 20 minut).W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień
Gospodyni Miejska