innym razem?- Ale Piotrek właśnie przywiózł papryczki pimientos de padron z Hiszpanii. Musicie przyjechać, za tydzień już nic z nich nie zostanie!Mój Mąż na hasło "pimientos de padron" bez wahania zawrócił samochód i tak wkrótce znaleźliśmy się u Asi i Piotrka gotowi na "paprykową ruletkę" :) Postanowiliśmy przygotować z nich klasyczne tapas, czyli obsmażyć na oliwie i podać posypane solą
Chilli Czosnek i Oliwacieplnej się zmiękcza ale nie topi całkowicie, jak to ma miejsce w przypadku wielu popularnych serów. Z tego powodu Halloumi jest serem, który można grillować lub smażyć na patelni bez obawy utraty jego struktury. Ser ten jest najsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony
naRuszcieCiągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane. Niektóre modele grilli firmy Broil King są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest
naRuszcieZiemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków
Z Majeczką w kuchnikurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki,a taką w piwie wprost uwielbia, więc Aga Milutka czekam również na Twoje dane na maila, dla Ciebie nagroda pocieszenia ode mnie, mam nadzieje ze się też
Z Majeczką w kuchnigdyby tak zafundować sobie kaszodzień? Śniadanie. Manna latte. Lunch. Kuskusianka. Obiad. Bulgur 5 smaków. Kolacja. Kaszopasztet.Można? A kto mi zabroni...Kolejny poniedziałek bez mięsa. Z kaszą w tle.ŚniadanieOd pewnego czasu śniadaniami (współ)rządzi manna. Przemycana co rano w Gizmowsiance.Gizmo ma swoją flachę. A ja mam mój kubeczek. A raczej dwa. Jeden
bastalenaskórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej eksperymentujcie!SKŁADNIKI:Na blachę o wymiarach 33 x 10 cm.250 g masła lub margaryny1 szklanka cukru3 jajka1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki mąkiowoce (my użyłyśmy 4 jabłek)cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem, do czasu aż powstanie puszysta
W kuchni KatieTe kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem
Smaczne Zdrowelepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką membranę. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką
Grahamka, weka i kajzerkaciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek.Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać
Grahamka, weka i kajzerkabardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne, na co trzeba uważać, to wyrastanie chleba. Ciasto
Grahamka, weka i kajzerkazjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach
Grahamka, weka i kajzerkasię odtworzyć ten smak. Na szczęście wiara czyni cuda :) Zupełnie przypadkowo natknęłam się na wpis o tej zupie na blogu Gospodyni Miejska i natychmiast postanowiłam go wypróbować!Barszcz gotujemy bez dodatku mięsa. Smak i wyjątkowość zupy pochodzi wyłącznie z buraków.Składniki:1,5 - 1,8 kg buraków3 l zimnej wodyłyżka majeranki3 ząbki czosnku3 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego4 łyżki cukrusól
Taste Of My Dayblaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć
Moje domowe kucharzenieminut.Dodajemy śmietanę,taką jaką lubimy ok 1/3 szklanki.Ja dodaję pół puszki mleka kokosowego i gotujemy jeszcze z 10 minut.Ostatni etap to zblendowanie lub zmiksowanie naszej krem-zupki.Ja podaję bez dodatków, ale fajnie pasuje tutaj pokrojona w kostkę lub paski ugotowana marchewka, lub dynia, uprażone pestki dyni ale i odrobina oleju z dyni.Często podawana jest z kleksem kwaśnej śmietany.100g
Pasje Jolki