przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:198/300)

Pleśniak 232

takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:) SKŁADNIKI :200 g masła5 jajek (białka osobno będą ubite

Basia w kuchni
Jak zrobić kolorowy makaron 149

bardzo się przez pierwsze razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące- przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy- to samo na pozycji 2 i  3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół i każdy kawałek osobno wałkuję - czynność

Basia w kuchni
Chleb piwny 174

lnianych workach gdy dobrze odparują i wystygną, chleb po trzech dniach równie pyszny jak pierwszego dnia a smak ma nawet głębszy. I to jest cudowne w chlebach na zakwasach bez chemii różnych innych świństw.Zachęcam do pieczenia chleba w domu Smacznego

Basia w kuchni
Domowa lemoniada z arbuza z miętą 185

upalne dni jest napój z arbuza. Sam arbuz w sobie jest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem.SKŁADNIKI :arbuz wypestkowany i bez skórki ok 400 gsok z połowy cytryny kilka kostek lodu woda gazowana (opcjonalnie zależy ile mamy kostek lodu)listki mięty  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - przygotowany arbuz mielę w blenderze

Basia w kuchni
Domowe przetwory - tarte ogórki kiszone na zupę 632

wodą nasze ogórki, aby woda dobrze zalała przemieszam łyżką i ugniatam je.- zakręcam słoik i odstawiam do plastikowego pojemnika na czas kiszenia ( nie polecam stawiać na dywanie i bez zabezpieczenia podłogi gdyż ogórki podczas fermentacji kipią jest to naturalny objaw :)) - po kilku dniach gdy zmienią kolor i przestaną kipieć można je jeszcze dodatkowo zapasteryzować (gotując 10 minut od zagotowania

Basia w kuchni
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 232

zastosowań w kuchni ze względu na smak i aromat. A jako roślina lecznicza ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób, oraz w profilaktyce różnych schorzeńMoja kuchnia nie może obyć się bez czosnku. Jedną z ulubionych potraw są grzanki z czosnkiem i masłem. Kromki chleba pszennego lub mieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie

Grahamka, weka i kajzerka
Roladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami 275

Ostatnio miałam poważne zawahanie, stwierdziłam, że prowadzenie bloga już nie daje mi przyjemności. Ale szybko wybiłam sobie to z głowy. Bez pisania czuję się jakoś niepełnie.Dlatego dziś nadrabiam zaległościRoladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami2 piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg)2 garści świeżej rukoli10-12 suszonych pomidorówkostka mozarelli (mała)ząbek czosnkuprzyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat)olejPierś

Kuchnia moimi oczami
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 146

Bez pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas.  W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc

Czerwień i błękit
Czy warto jechać do Gruzji? cz. II – Adżaria 230

wydaje się być kopią innego starego budynku. Można popatrzeć i przejść dalej, jednak nie jest to wieża zwykła, tylko pomysłowa atrakcja. Codziennie bowiem przez 15 minut, leje się tu bez ograniczeń czacza – gruziński bimber. Wystarczy przyjść o określonej godzinie i napełnić kubeczek trunkiem. Chyba nie jeden Polak chciałby taką wieżę mieć u siebie Wieża alfabetu i Uniwersytet TechnologicznySpirala, przypominająca

Poezja smaku
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 184

Salmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu

Kulinarny karnet Christophera
Sernik królewski 1798

sernikowego z wiaderka5  jajek (białka i żółtka osobno)125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego 2 łyżki proszku budyniowego  waniliowego lub śmietankowego bez cukru rodzynki ¾ szklankiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, kolejno dodajemy

Mia Cucina Sofieta
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 192

razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY. MĄKA Z TAPIOKI:"Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu.Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep

Wypisz Wymaluj
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 156

palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę

W Mojej Kuchni Lubię
Tydzień w moim telefonie XXXXXXIII 132

czego by tutaj zacząć? Może od początku. Tydzień zaczęłam od wypowiedzenia z pracy i jednocześnie znalazłam drugą. Niestety zapalenie ucha się rozwinęło i bez antybiotyku się nie obeszło. Dzisiaj jest już lepiej i dzisiaj już jestem pierwszy dzień w nowej pracy. Trzymajcie kciuki za mnie. Zapisałam się na Mikołajki Blogowe. Mój prezent trafi do ... :) nie mogę powiedzieć :) cała relacja

Magiczne Życie Marty
Mikstura czosnkowa na likwidacje grzyba Candida 219

tematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :)Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski.           *Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania