żytniej typu 720 zakwas będzie miał delikatniejszy smak i bardziej aksamitną konsystencję.Przed wlaniem zakwasu do wywaru na żur, należy go wymieszać i przecedzić przez sito.Zakwas można także przygotować bez dodatku ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku, ale wówczas nie będzie miał tak aromatycznego zapachu i smaku
Gospodyni MiejskaCiasto biszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1
Gospodyni Miejskasurówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości pozostałych składników.Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje. Pieczarki można także delikatnie podsmażyć na patelni przed dodaniem do dania (ja tego
Gospodyni Miejskagrubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu).Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.Koperek drobno posiekać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa
Gospodyni Miejskaodsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę.Papryczkę chili wydrążyć z nasion (pozostawić trochę nasion, jeśli ktoś lubi ostre dania), pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzanej, suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć drobno pokrojony boczek.Następnie dodać mascarpone i całość podsmażać, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.Dodać kolejno: drobno posiekaną papryczkę chili i pomidory, a na koniec por.Sos
Gospodyni Miejskawraz z mlekiem i masłem. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając (tzw. kąpiel wodna). Po rozpuszeniu, zestawić rondelek z ognia (już bez kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić.Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą.SMACZNEGO
Gospodyni Miejskavegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć
Gospodyni Miejskarobić dziurki podczas smażenia.Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię należy posmarować olejem.Do nadzienia można dodać jeszcze namoczone i odsączone rodzynki.Ciasto można również przygotować za pomocą trzepaczki, bez użycia miksera.Woda do naleśników może być zwykła z kranu, jak również mineralna.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaczasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany), zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę majeranku i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia (aby barszcz nie stracił koloru), aż do zagotowania.Zestawić z ognia i pozostawić na całą noc, aby buraki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito
Gospodyni Miejskazgodnie z przepisem na opakowaniu.Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej pateli (bez dodatku tłuszczu).Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem.Do
Gospodyni MiejskaMakaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej
Gospodyni Miejskajaja;1 ząbek czosnku;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżeczka ziół prowansalskich;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Z mąki
Gospodyni Miejskakiść zielonych winogron (waga około 500 g);100 g płatków migdałów;2 ząbki czosnku;3 czubate łyżki majonezu.Sposób przygotowania:Płatki migdałów uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek.Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.Fetę odsączyć
Gospodyni Miejskajogurtu naturalnego;4 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania:Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor. Wystudzić, pokroić w kostkę.Surowy makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.Kukurydz
Gospodyni Miejskajeśli ma być wyższy lepiej go upiec w nieco mniejszej formie.Pasztet należy wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce
Gospodyni Miejska