przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:199/300)

Tatar z łososia 266

robota.  Do zmielonego mięsa dodaję majonez, musztardę i wodę, mieszam i doprawiam solą i pieprzem.Dużego ogórka przecinam na pół i obieraczką do warzyw ścinam go cienkie paski (bez części pestkowej). Paski ogórka zwijam w rożki i faszeruję je tatarem.Ps. : Woda dodaje soczystości a majonez delikatności

Mechanik w kuchni
Andrzejki 2014 - cień wosku 185

Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima.Gdy w Andrzeja deszcz lub słota  w grudniu drogi bez błota.Wesołej zabawy

Kulinarny karnet Christophera
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 265

czerwonego wina:3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry½ szklanki czerwonego wina2 ½ szklanki bulionu wołowego2-3 gałązki tymianku2-3 gałązki rozmarynu2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki1 pieczona główka czosnku (bez łupin)sól koszerna i czarny pieprz do smakuZanim zaczniemy rozgrzejmy grilla do 210 stopni C. Sos i mięso można przygotowywać jednocześnie. W dużym rondelku umieśćmy szalotkę z niewielką ilością oliwy

naRuszcie
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 387

marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy.4. DUSZENIE (15-20 min)Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 15 min – 20 min, aż większość płynu wyparuje a gulasz zgęstnieje i nabierze ciemno-brązowej barwy.5. ŚMIETANA (1 min)Wyłączamy palnik pod gulaszem

Nerds Kitchen
Chińskie ciasteczka z wróżbą 188

Andrzejki nie mogą obyć się bez wróżb. W tym roku poza standardowym laniem wosku i kilkoma innymi zabawami przygotowałam jeszcze chińskie ciasteczka z wróżbą. Są naprawdę banalnie proste w wykonaniu i zdążycie z nimi, nawet jeśli imprezę andrzejkową organizujecie już dziś wieczorem. A żeby upewnić się, że w ciągu najbliższego roku los będzie Wam sprzyjał, pójdźcie moim śladem

Okolice Palnika
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 125

wyjazd – do Gruzji nie potrzebujecie paszportu. Kraj oficjalnie leżący w Azji (a właściwie na jej styku z Europą) jest bardzo przyjaźnie nastawiony do odwiedzających – obywatele Unii Europejskiej bez problemu mogą lecieć posiadając przy sobie jedynie dowód osobisty. Gruzja jest proeuropejsko nastawiona i chciałaby w przyszłości móc przyłączyć się do Unii.Jazda po gruzińskuZdjęcie zrobione przez szybę jadącego busa. Gruzja

Poezja smaku
Galaretka z mango 197

serka mascarpone , śmietany kremówki i  czekolady . Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają za smakiem mango :-)), zapraszam do wypróbowania w swojej kuchni Post Galaretka z mango pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Dietetyczny, naturalnie słodki sos / serek morelowy 146

Wczoraj wpadł mi do głowy pomysł na ten pyszny sosik/serek i chciałam go wykorzystać do śniadania. Dietetyczny i zdrowy, bo bez dodatku słodzidła, ale za to z bardzo zdrowymi morelami, które zawierają dużą ilość błonnika i witamin. Dzisiaj nie miałam ochoty na owsiankę, więc postanowiłam zalać nim ryż preparowany. Śniadanko było naturalnie słodkie, lekkie, a jednocześnie sycące :) ~ Ryż preparowany

Kuchenny Skrawek Nieba
Chłodnik z zielonego ogórka 153

budzi mnie od samego rana. Jutro napiszę kilka słów  z II Targów Książki Kulinarnej mam dużooo zdjęć.Tymczasem zapraszam na chłodnik, o którym marzyłam od dawna, który bez wątpienia kojarzy mi się z dzieciństwem z czasami beztroskiej radości .Zapraszam.Chłodnikskładniki:500 ml kefiru500 ml jogurtu naturalnego3 ogórki szklarniowepęczek koperkupęczek szczypiorku2 ząbki czosnku1 łyżka Waszej ulubionej oliwysól, pieprzsposób przygotowania

pieprzny smaczek
Krem z kalarepy z bobem 135

będzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki:3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła

pieprzny smaczek
Rosół z domowej kury 270

rodzin tyle smaków rosołu. Wszędzie smakuje inaczej, każdy ma jakiś sekret żeby smakował indywidualnie i wyjątkowo. Ja również mam i w tej chwili się z Wami nim podzielę. Bez wątpienia główną rolę tu odgrywa kura, z wolnego wybiegu najlepiej podwórkowa. Moja będzie prosto z babcinego podwórka oraz czas. Im dłużej gotowany tym pyszniejszy. Zazwyczaj wstawiany z samego rana konsumowany

pieprzny smaczek
Krem z dyni po polsku 170

moim idolem Karolem łamiemy przepisy, oczywiście Okrasą. Według jego przepisu zrobię zupę dyniową, która nie będzie zupą z mleczkiem kokosowym znaną powszechnie tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń

pieprzny smaczek
Pomidorowa po francusku 165

słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki odrobina papryczki pepperoni Sposób przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory

pieprzny smaczek
Zupa czeska - kulajda 200

Kuchnia czeska jest typową kuchnią słowacką bardzo zbliżoną do naszej.Do każdego obiadu musi być koniecznie zupa. Ogólnie charakteryzuję się przede wszystkim starymi recepturami bez udziwnień i oryginalności. Kraj będący przez setki lat pod wpływem Austro- Węgier , a po II wojnie światowej połączony ze Słowacją , posiada wszystkie znamiona tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka

pieprzny smaczek
Babcina zupa pieczarkowa 300

odkładamy na później), pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie, prawie cały seler (kawałek zostawiamy na później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy.2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania