przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:209/300)

Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 264

Słodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona !  Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis

Sajkofanka smaku
Ziemniaczki pieczone, wersja III 189

Dziś postanowiłam ponownie je upiec, ale tym razem trochę inaczej. Składniki: ziemniaki sól rozmaryn suszony zioła prowansalskie chilli bułka tarta Ziemniaki kroimy w dowolny sposób, i obgotowujemy na półtwardo, bez soli. Następnie je odcedzamy i odparowujemy. W międzyczasie mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Ziemniaczki obtaczamy na talerzyku w panierce i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę. Pieczemy w temp

chwile dla mnie
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 178

pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką

Symfonia Smaków
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 821

może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku- miąższ rozdrobnić blenderem na mus (powinno powstać 350-400g musu)- żelatynę rozpuścić w odłożonym soku

Smakołyki Bereniki
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 192

Zmiksuj je na gładko przy pomocy blendera.  Zważ pigwowe puree. Na każde 500 g puree dodaj 250 g cukru. Dobrze wymieszaj, przełóż z powrotem do garnka i gotuj bez przykrycia przez ok. 45 min. Często mieszaj, aby galaretka się nie przypaliła. W czasie gotowania zgęstnieje i zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Gotowa galaretka powinna być tak gęsta

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 124

też jest ok) Na zdjęciu brakuje żółtego sera, bo pomysł wpadł w trakcie, widać także nieszczęsny ser topiony z Biedronki, którego nie kupujemy, chyba że mamy ochotę na zupę bez wyrazu. Olej nie był jednak potrzebny.Na początku robimy bulion, jeśli jest z kostki to łatwo, jeśli normalnie to trudniej, ważne, żeby na koniec był czysty i schludny. Jak się ugotuje

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z kapusty pekińskiej z ryżem curry 224

zdejmujemy pokrywki, nie mieszamy, w ogóle najlepiej nie zbliżać się do garnka, bo na bank nie wyjdzie ;) Po tych 15 minutach w naszym garnku powinniśmy zobaczyć ugotowany, miękki ryż bez ani grama wody. Gdyby jednak był oporny i nadal twardy, wody można dolać i dalej trzymać pod pokrywką, aż zmięknie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie szatkujemy kapustę

Kulinarne zapędy Kokosa
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 180

Dziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki mozarelli- opakowanie ciasta francuskiego- szczypta cukru- sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti napoli 205

prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, czerwona papryka Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i wrzucenia jej na rozgrzany tłuszcz - może być to margaryna, masło, olej lub oliwa, to bez znaczenia ;) Gdy cebula się nieco podsmaży, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż wszystko będzie ładnie zeszklone. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti carbonara 261

pierwsze, zważając na to, że tego sosu się nie gotuje (chyba że chcecie mieć jajecznicę z makaronem), polecam sparzyć jajka przed oddzieleniem źółtek. Po drugie - nie uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy na to psioczą, ale jak coś ma być smaczne, to po całości ;) Po trzecie, zamiast boczku możecie użyć jakiejś fajnej

Kulinarne zapędy Kokosa
Pomidorowy pęczak z kurczakiem i cebulą 339

Dziś będzie trochę pikantnie, trochę fusion, lekko orientalnie, bardzo smacznie i niesamowicie szybko. Jakiś czas temu od pierwszego kęsa zakochałam się bez reszty w kaszy pęczak i teraz mogłabym żywić się tylko nią, co w dużej mierze czynię ;) Metodą wielu prób i błędów powstał pęczak moim zdaniem doskonały, zdaniem rodziny nieco zbyt pikantny, postępujcie więc ostrożnie z chilli :)Składniki

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapasy na zimę - ogórki kiszone 190

podłodze wyłożeonej gazetami - tak jest najwygodniej ;) Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na mniejsze kawałki. U mnie na 12 słoików poszły dwie główki. Z chrzanem postępujemy podobnie, tyle że bez obierania - wystarczy go tylko dobrze umyć, a następnie pokroić, o tak: Szkoły są dwie - jedna mówi, by najpierw powciskać do słoików ogórki, a potem dodawać resztę, inna, która bardziej

Kulinarne zapędy Kokosa
bób podsmażany po prowansalsku... 160

prowansalska Royal Brand, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka masło, 1 łyżka koperek siekany bób opłukać i zalać w garnku wodą, zagotować na mniejszym ogniu gotować do miękkości bobu bez soli ugotowany odlać na sito na patelni roztopić masło wsypać sól prowansalską, pokrojony w plasterki czosnek, koperek posiekany, sól i zamieszać przez chwilę wsypać odsączony bób i z 5 minut

W Mojej Kuchni Lubię
gołąbki cielęce w sosie pomidorowym... 190

szklanki olej rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekanymieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami z młodej kapusty ściągać liście, usunąć grubsze głąbki nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liście na oleju podsmażać z obu stron i przekładać do garnka na sito rozkładane

W Mojej Kuchni Lubię
baba-muffinka "gorący cynamon" ze śliwkami... 142

wsypać mąkę, proszek i 2 saszetki czekolady "gorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać do formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać śliwki piec w 200C około 40 - 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto polukrować nie za gęstym lukrem: puder cukier

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania