przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:217/300)

Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 491

Andrzeja dla zboża zła nadzieja. Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima. Gdy w Andrzeja deszcz lub słota  w grudniu drogi bez błota. Na św. Andrzeja trza kożucha dobrodzieja. Czy wróżby andrzejkowe należy traktować poważnie? Nie jestem wróżką ,ale słyszałem ,że zakpienie z wróżby może się źle skończyć. Jednak w andrzejki należy popatrzeć

Kulinarny karnet Christophera
Klarowanie - galarety do ryb. 254

wywarze. Wywaru po dodaniu żelatyny nie należy już gotować. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz możemy udekorować nasze filety i zalać je, tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!  Tymbaliki  z karpia.  Tymbaliki  robi się często z pozostałych części produktów po gotowaniu

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaki z kominka. 162

zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej.   Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia. Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć

Kulinarny karnet Christophera
Karp w galarecie klarowanej. 193

odczekać. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość powoli przecedzić używając chochelki do zupy. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 164

kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ryżowa z cytrusami. 276

Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba pilnować ,aby woda ciągle „mrugała”. Po 18-20 minutach ryż odcedzić i gorący wsypać znowu do garnka. Dodać  1 łyżeczkę masła (w tym momencie można wsypać zioła

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami. 243

wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany. Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy

Kulinarny karnet Christophera
Indyk a’la książę Orloff. 226

nawet sam  w sobie jest wyśmienity. Składniki. 100g ryżu białego 3 łyżki masła 2 cebule posiekane ½ łyżeczki soli Wykonanie. Zagotować osoloną wodę ,wsypać ryż i gotować 5 min bez przykrycia .W brytfannie (naczyniu żaroodpornym) rozpuścić  masło ,dodać cebulę i sól ,wymieszać i wsypać odcedzony ryż. Przykryć  i wstawić do piekarnika obok indyka  na 1h. Po 30min

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone piersi z gęsi. 160

naczyniu w którym się marynowały. Piec około 100 minut. Jabłka pokroić na plastry, posypać majerankiem, przesmażyć na patelni. Wszystkie składniki sosu wymieszać, zagotować, zagęścić mąką. Można również sos zredukować bez zaciągania mąką. Jabłka rozłożyć na półmisku, piersi pokroić w plastry, ułożyć na jabłkach i polać sosem

Kulinarny karnet Christophera
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 159

wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce

Kulinarny karnet Christophera
Cheeseburger z serem w wersji fit 388

sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek i cebule kroimy w plasterki. Kotlety smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do czasu, aż z obydwu stron. . Mi zajęło to ok. 5 minut.Pierwszego kotlecika warto sprawdzić od środka i z następnymi już nie będzie wątpliwości co do właściwego

Sylwetka Od Kuchni
Kasza jaglana idealna 340

O zaletach zdrowotnych kaszy jaglanej napisano już wiele, wymienię tutaj chociaż najważniejsze: odkwasza organizm - ze względu na swoje zasadotwórcze właściwości polecana jest zwłaszcza osobom, których codzienna

głodny alergik
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 193

Składniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Barszcz ukraiński dla alergika 180

Danie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają

głodny alergik
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 210

Urocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania