pół i pieczemy w piekarniku 35 minut. W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj wodę, miąższ z dyni, i miąższ z pieczonej papryki (bez skórki!), posiekany imbir, dopraw solą i pieprzem, gotuj 30 minut. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Gotuj jeszcze 10 minut ciągle mieszając, podawaj gorące z pestkami dyni, możesz też skropić
SMYKWKUCHNIsię czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Muffinki wyszły kształtne, odpowiednio wyrosły
Pasja SmakuProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej
wyzwania kuchennedomu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią. To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach.. Potrzebuje
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na tapecie będzie lubiana w moim domu przez wszystkich bez wyjątku, sałatka. Prosta, tania i bardzo smaczna, gości na naszym stole od ponad 25 lat... Często podaję ją jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Będzie też doskonała na mniej lub bardziej oficjalną imprezę, albo, żeby coś przegryźć
Kulinarne przygody Gatitypodawana na różnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też dodawana jest do niej kukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-).A jeśli lubicie klasyki to może i klasyczna sałatka jarzynowa przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem
Kulinarne przygody GatityKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie
Kulinarne przygody Gatityprostu pieczone szparagi z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. To fajna odmiana dla szparagów gotowanych na parze. Czasami lubimy jeść to eleganckie warzywo po prostu bez żadnych dodatków. I tak jest doskonałe ! Pieczone szparagi równie dobrze smakują na zimno, dodane na przykład o sałatki. Szkoda tylko, że sezon szparagowy jest krótki. A jeśli szukacie
Kulinarne przygody GatityAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni) 2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka
Moje Kuchenne Rewelacjenadzieję, że w przyszłym sezonie zaskoczą mnie i pokażą na co je stać :)Część zdjęć podpisałam ze znakiem zapytania, bo nie jestem znawcą kwiatów, a niektóre posadziłam bez opisania :( A to dzisiejsze zdjęcia krzaku dzikiego bzu czarnego i dzikiej róży, które spotkałam za miastem
Proste PotrawyWitajcie kochani, dziś bez przepisu, ale równie ciekawie. 13 i 14 września odbył się Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa (którego współorganizatorem był nasz Uniwersytet Warmińsko- Mazurski) w którym wzięłyśmy udział i przygotowałyśmy kilka smakołyków z produktów mleczarskich. Szczerze mówiąc nie spodziewałyśmy się takiej frekwencji i tego, jak szybko z tac znikną przygotowane przez nas przekąski
Symfonia SmakówBez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie Almette) ewentualnie sól do smaku świeży koperek do podania Kalarepki obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam, szklę na maśle. Wrzucam kalarepki, chwilę podsmażam i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień
W kuchni Karmel-itkiJuż od jakiegoś czasu rozglądałam się za odpowiednią obręczą, dzięki której będę mogła bez problemu "porcjować" i pomagać sobie w pracy nad deserami i prezentacją dań. W końcu udało mi się znaleźć takie w sklepie Przyjemne gotowanie. Poniżej znajdziecie kilka informacji o samym produkcie oraz moje wrażenia z testu. Zestaw, który otrzymałam składa się z: 2 obręczy o średnicy
Pasja Smakuzostał nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta.Zdjęcia pokazują gotowy efekt, niestety bez przekroju. to jak będzie wyglądał i jak smakował zależy od was, przy przygotowywaniu takich tortów nie ma żadnych granic ani barier. Liczy się efekt i smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzień postanowiłam spróbować znowu..dodałam więcej mąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo
Moje domowe kucharzenie