przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:225/300)

Pałki z kurczaka pieczone 341

końcowy .... pyszny..Do marynowania kurczaka użyłam miski ..rewelacja ... wystarczy włożyć do miski, wlać  marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. pałki kurczaka miód Ketchup Develey oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem

Moje domowe kucharzenie
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 157

się kiedyś u nas robiło), część suszy w suszarkach, część na sitach (można wystawić na dwór lub ustawić przy kominku) lub po prostu wysuszyć w piekarniku. Wszystkie prawie (bez suszarki) sposoby przetestowałam osobiście i najbardziej odpowiada mi suszenie na blaszkach w piekarniku. Jest to najszybszy sposób na wysuszenie dużej ilości grzybów równocześnie. W tym celu grzyby (tylko zdrowe

Smaczne Zdrowe
Beef Burger całkiem domowy 193

Czerwona cebulka karmelizowana:2 duża czerwona cebula40 g cukru trzcinowego 100 ml białego winasólCebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimyok. 3-5 minut.Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy

Delicious Titbits
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 400

świeże warzywa, to myjemy je i marchewkę kroimy w drobne słupki, por w krążki, cebulę w piórka a resztę wrzucamy tak jak jest. jeśli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając, smażymy na dużym ogniu ok. 5 min – 7 min, aż będą pół miękkie. Ogólnie w Chinach je się znacznie bardziej surowe warzywa niż

Nerds Kitchen
Restauracja Filmowa 210

Warsaw Tower. Zapraszam do poznania mojej opinii o obsłudze, wystroju oraz o zamówionych daniach! Odwiedziłam restaurację wraz z moją drugą połówką w piątek wieczorem (05.09.14 r. ok. godziny 19). Bez problemu znaleźliśmy miejsce do parkowania i od razu trafiliśmy do restauracji. Na nasze szczęście (oj nie lubię ja tłoku, oj nie lubię) w restauracji byliśmy tylko my. Nastrój był bardzo

Emcia Pichci
Soczewicowy pasztet ze śliwką 201

mnie jest i nie zamierzam z niej zrezygnować. Ostatnio na dodatek, oprócz miłości do gotowania pojawiła się miłość do zdrowego jedzenia. Ciężko mi- człowiekowi, który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego i lodów w macdonaldzie, było nagle zmienić swój stosunek do odżywiania. A jednak! I jestem pewna, że wyjdzie mi to na dobre, i teraz, i przyszłości.  Pasztet

Mango Papaja
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 336

było pojawienie się ogródkowej wędzarni. Wędzarnię można przygotować samodzielnie np. z wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli nie mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa

OstryKęs
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 143

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie: W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw włożyć sos z mięsem do spaghetti, wkropić tabasco, wymieszać i dusić jeszcze chwilkę. Dlaczego

Blondynka Gotuje
Dietetyczna owsianka z papają! 194

dzisiejsze śniadanie robimy owsiankę (zresztą od jakiegoś czasu dzień bez owsianki to dzień stracony ;-D ) tym razem w kuchni ląduję egzotyczny owoc papaja, o lekko cytrusowym smaku.  SKŁADNIKI: - 1 łyżka płatków owsianych  - 1 łyżka płatków jęczmiennych błyskawicznych - 1 łyżka płatków żytnich - 2 słodziki - 120 ml mleka 1,5% - 120 ml wody Płatki gotujemy co najmniej 12 minut

SMYKWKUCHNI
Tarta z figami i kremem migdałowym 120

groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem. Dodajemy trzy łyżki cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę

Poezja smaku
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 171

Dokładnie wszystko wymieszałam. Gotowałam do zagęszczenia (stopień zagęszczenia sosu proponuję wyregulować według własnych potrzeb). Fash wciągnęła mnie w świat blogowania. Więc nie wyobrażam sobie, abym rozpoczęła nową serię bez jej udziału. Symbolicznego udziału. A zawsze to lepiej pogotować z kimś. Niż bezmyślnie kopiować przepis i upchnąć gdzieś na dole posta małą czcionką "stąd

bastalena
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 170

mlecza, ale fajnie, że takie rośliny są u nich dostępne w zwykłym supermarkecie:) A tu mamy moją bolączkę. Od lat z zazdrością patrzę, jak w supermarketach na południu Europy bez problemu można kupić dowolne cięte zioła, nie tylko natkę pietruszki, ale też bazylię, miętę czy rozmaryn.  Po prawej coś niezwykłego - gotowa do użycia, ugotowana pszenica farro, zwana płaskurką. Jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 289

gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu

OstryKęs
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 270

jakby paskowany. Rzadko widoczne resztki, strzępki białej osłonki, z której wyrastał. W czasie suszy matowy, po deszczu błyszczący. Koloru zielonawego, oliwkowego, żóltozielonego, białozielonego, czasami ciemniejszy na środku.Brzeg gładki, bez prążków.Od spodu kapelusza białe blaszki - gęste, wybrzuszone, ale dość wąskie. U młodych owocników zakryte białą osłoną.Trzon pełny, walcowaty, biały, białawy albo zielonkawy lub oliwkowozielony. Lekko zwężający się

Smaczna Pyza
Lody truskawkowe 192

Puszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania