Mój pierwszy przepis na blogu i mam nadzieję, że udany! Pierś z kurczaka lubię przyrządzać na różne sposoby, ale i tak do najpopularniejszych należy smażona na patelni bez panierki. Dzisiejsze kuchenne rewolucje zaliczają się do udanych! Pierś po przyrządzeniu była soczysta i bardzo smaczna. Polecam jeść ją od razu na ciepło, bo później będzie twarda. Składniki: 1 filet z piersi
Truskawkowa Fiestaszybko i wcześnie zawitał z pysznymi truskaweczkami, bo aż w połowie maja. Osobiście nie mogłam się doczekać kiedy ich skosztuje, ale byłam cierpliwa i czekałam na krajowe polskie truskawki, bez dodatków jakich zbędnych substancji chemicznych. Jak zawsze kupuje od zaufanych mi sprzedawców i mam świadomość, że są w 100% naturalnie uprawiane. Dlaczego warto jeść truskawki?- Przede wszystkim zawierają witaminy: witamina
Truskawkowa Fiestasprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału w KONKURSIE
Mienta blogczym wyjmuję, napełniam kapelusze farszem i z powrotem daję na grilla na ok 6-7 minut. Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem na grillu gazowym Broil King.Na grillach węglowych bez przykrycia proponuję użyć foli aluminiowej i każdą pieczarkę delikatnie owinąć.Smacznego ;) Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem na grillu gazowym Broil King użyczonym półfinalistom przez firmę Agrimpex w konkursie GRILLUJ
Mechanik grillujeprzygotowanie dżemu, ale podobno te ostatnie truskawki są najbardziej aromatyczne, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek z cukrem i odrobiną soku z cytryny dało bardzo aromatyczny, pyszny dżem o mocno zwartej konsystencji.W przypadku dżemów bardzo duży wpływ na smak
Smakołyki BerenikiBlachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem wiśniowy: Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy
Czerwona Porzeczkapopęka. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie i prosto. Smacznego :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Przepis można
Grunt to przepis!dorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię (bez pestek, ale za to ze skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej mieszanki
Brzuszki Łakomczuszkimnie nie było takiej potrzeby. I teraz mój ulubiony fragment o wykończeniu dania: "Posyp posiekaną natką, jeśli masz pod ręką i podaj jak na ladacznicę przystało, najlepiej z papierosem bez filtra przyklejonym do szkarłatnie umalowanych warg". Dziękuję. :) A czego nauczyłam się od tytułowej Ladacznicy: Papryczki piri-piri są dużo ostrzejsze od chilli, czy jalapeno. Jeżeli Nigella mówi dodaj 2 łyżki
Brzuszki Łakomczuszkipstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone 1 ½ szklanki ryżu basmati + 75 g 1 cebula
Brzuszki Łakomczuszkimleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem czy łatwo kupić pałki bez kości. No więc wzięłam się za trybowanie, co w efekcie wykorzystało całkowicie limit 15min. Gdy już mi się udało mogłam zacząć gotowanie Jamiem. Obtaczam mięso w soli, pieprzu i przyprawie
Brzuszki Łakomczuszkiwymieniała według poszczególnych warstw.Składniki: Sos beszamelowy dwie łyżki masła dwie łyżki mąki pół litra mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest to aby dwa składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim
Mango Papajasosem porzeczkowo-malinowym z racji tego, że właśnie teraz te owoce są najbardziej dostępne! A ich słodycz i kwaskowatość wspaniale komponuje się z kaczką. Całość dopełniają szparagi... myślę, że bez nich to danie nie byłby spójne (poza tym zostało mi 10 sztuk po śniadaniu, ha!). Nie bójmy się eksperymentować w kuchni! Składniki (na dwie porcje!): pierś kaczki (około
Mango Papajaugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco
OstryKęsnasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej
OstryKęs