przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:243/300)

SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 193

podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat  temu, nie oprę się pokusie zmiany. Muszę coś dodać

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 261

prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku.I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło:  Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 166

patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam. Znów nieco bulionu, mieszam, zagotowuję, aż do zużycia większości. Zmniejszam ogień i gotuję bez pokrywki jakieś 8 minut. Nie mieszam - składniki powinny niezbyt mocno bulgotać. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i szafranem (uwaga, jest bardzo wyczuwalny w smaku, najlepiej szczyptę). Dorzucam owoce morza, ogień zmniejszam

W kuchni Karmel-itki
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 214

sylwestrowo-karnawałowy, choć raczej nie wyprawiam nic, czy też rzadko kiedy chadzam gdzieś.Najlepiej, kiedy w posiadaniu jest frytkownica. Wtedy smażenie pieczarek to pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia.  PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE./ przepis Mamy;/ na słój o pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 352

niezła przeszkoda i ani się obejrzysz, lądujesz na plecach. Chirurdzy i ortopedzi przeżywają oblężenie.Sine niebo i świadomość zimna nie zachęca do wyjścia z domu. Jednak siedzieć w nim bez celu? To jak już lepiej coś upitrasić.Zrobiłam te mielony tylko z jednego względu - niepohamowanej ciekawości.Powiem tak: smakują jak mielone. Takie lepsze mielone! Nie ma wielkiej modyfikacji, ale mimo

W kuchni Karmel-itki
KARMEL-ITKA W PRASIE LOKALNEJ. 174

młodą dziewczyną, która stale szuka „czegoś do roboty”, pomimo ciągłego braku czasu. Nieustannie pichci, wciąż się uczy, wszędzie nosi ze sobą aparat i nie może żyć bez muzyki.          – Wolnego czasu nigdy nie mam zbyt wiele, a już zwłaszcza teraz, bo za kilka miesięcy zdaję maturę

W kuchni Karmel-itki
SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. 283

Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi uliczkami, mogą tak chadzać całymi nocami. Kiedy nagle przyjdzie chętka na słodycze, szepcze mu do ucha: "Znowu Cię zachwycę!".Wyciąga ciepły jeszcze, sernik z piekarnika. Daje mu kawałek, o nic już nie pyta.Zn

W kuchni Karmel-itki
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 157

wysłuchała Anna Machowska. Opisane w artykule wsparcie, szacunek i docenianie mojej pracy przez najbliższych tak naprawdę jest zasługą mojego uporu, dążenia do swego i trwania w tym, co robię, bez względu na docinki, złośliwości czy ogólne niezrozumienie. Na szczęście w końcu zaczęto widzieć trud, jaki wkładam i serce, jakim przepełniam każdy wpis na blogu.  Sprostowanie - w artykule znajduje się

W kuchni Karmel-itki
Hiszpańska carbonara 1553

odstawiamy. Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy do niego posiekane listki rozmarynu, drobno posiekaną chili bez pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany

Poezja smaku
Melba z truskawkami 523

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz

Poezja smaku
Muffiny kakaowe z budyniem 241

gorąco polecam foremki silikonowe. Są nieco droższe od tych metalowych, ale mają wiele zalet, są bardzo elastyczne, zajmują mało miejsca i nie potrzebują tłuszczu ani papierowych papilotek, babeczki bez problemu odchodzą od foremek. A na dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika

Zgrabne Gotowanie
USA part II 210

Dzisiaj znowu bez przepisu, ale za to dużo zdjęć :) Sporo osób się mnie pyta co robię w Stanach, więc wszystko tu wyjaśnię. Jako studentka biorę udział w programie Work and Travel. Przez najbliższe 3 miesiące będę pracować w parku rozrywki Busch Gardens w Williamsburgu, stanie Virginia. Później będę miała około 2-3 tygodnie na zwiedzanie USA.  Jestem tu już

Zgrabne Gotowanie
Shots from USA: Virginia 171

smaku piwa korzennego z lodami waniliowymi. Smak bardzo specyficzny i zaskakująco dobry. A nam sam koniec muszę się przyznać, że w trakcie mojego pobytu w USA nie obyło się bez fast foodów. Co więcej, jem je zdecydowanie za często! I chyba moja największa słabość - LODY!!! Obiecuję, że w następnym wpisie wrzucę jakiś przepis, za 2 dni mam wolne i zamierzam

Zgrabne Gotowanie
Tęczowy sernik pod chmurką 137

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze). Nie mieszać. Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. *sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom

Blondynka Gotuje
Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą 158

tarce Każdy blat smarujemy najpierw musem, a potem masą. Musu użyłam zamiast ponczowania blatów biszkoptowych.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Obok mojego tortu widać mniejszy torcik, który zrobiłam przy okazji, tak bez okazji dla mojego syna. Przepis jest na blogu. Młody zjadł ten tort prawie sam, bardzo mu smakował

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania