przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:245/300)

C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 146

każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie  rozkładamy je na rozłożonej gazecie na dworze i pozostawiamy na  godzinę dając czas

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 150

się trafić na dwa identyczne rozdania! Zawsze smakuje inaczej... Podstawowym składnikiem powinien być wywar tak naprawdę z resztek, odpadów z ryb (przepraszam, za sformułowanie) - tj. z ości, płetw, głowy (bez oczu i skrzeli!), kregosłupa. Rzecz jasna do tego wskazane byłyby ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.Zakupiłam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem według Karola Okrasy 444

tylko lepiej!:) Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego lub 1 mały 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki bez pestek 100 g wędzonego twarogu 50 g masła (1/4 kostki) 4 łyżki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1/2 łyżki ziaren kolendry sól i pieprz do smaku Wszystkie warzywa należy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Talerz dla babci - niecodzienne przepisy 151

Mama? Ty wierzysz w mamę? Kto to według ciebie w ogóle jest?     - No przecież jest wszędzie wokół nas... Dzięki niej żyjemy. Bez niej by nas nie było.     - Nie wierzę! Zadnej mamy nie widziałem czyli jej nie ma...     - No jak to? Przecież jak jesteśmy cicho, możesz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Liebster Blog Award 137

pyszna, polska kuchnia.2. Jakie smakołyki są Twoim daniem popisowym? Aktualnie gruszka w grzanym winie ze śliwką i czekoladą, serwowana z lodami.3. Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania? Uwielbiam curry i imbir.4. Jaki jest Twój ulubiony produkt, z którym lubisz eksperymentować? Suszone pomidory w zalewie i wędzony łosoś

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Proste śniadanko z twarożkiem Wieluń 162

wypieków, które oczywiście zaprezentuje na blogu. Serek przygotowałam tak na prosto jak lubię a poza tym po prostu chciałam poczuć jak smakuje. Najczęściej kupuje właśnie taki serek naturalny, bez żadnych dodatków smakowych, który różnie doprawiam, w zależności co mam pod ręką lub na co mam ochotę. Często dodaję posiekane zioła czy drobno pokrojone warzywa, doprawiam solą ziołowa lub czosnkową. Twarożek

Monia miesza i gotuje
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 341

bardzo dawna chciałam upiec tarte. Podczas wczorajszych zakupów udało mi się nabyć formę, więc już dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne

Fabryka pomysłów
Domowy kebab z kurczaka 379

różnych sklepach, niektóre ciężko było nią nazwać, szczególnie gdy były strasznie twarde. Moje były na cienkim cieście, puste w środku, czyli takie, jakie powinny być. Dzięki czemu, mogłam je bez większych problemów rozciąć, tak, aby mieć dwa placki, choć możecie się pobawić w różny sposób zawijania. Tak, jednak jest najprościej. Ps1. następna akcja „gotowanie za głosowanie”  już w kwietniu

Fabryka pomysłów
Pieczeń z grzybami leśnymi 164

Pieczeń z dodatkiem grzybów leśnych robi się szybko i nada się zarówno jako danie obiadowe polana sosem lub jako wędlina na kanapki do pracy lub szkoły. Mogłabym ją jeść bez końca. I mimo że nie znam się na grzybach, nie lubię na nie chodzić (byłam raz i nigdy więcej – jestem chyba ślepa i nudzi mnie to), to uwielbiam je jeść

Fabryka pomysłów
Roladki z kurczaka z greckim farszem 370

kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano.Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne 10 minut bez przykrycia.Do tak przygotowanych roladek polecam sos tzatziki

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z mięsnym farszem 193

prawej stronie) składamy do środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik.Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem.Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni.Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 194

zamiast tego gotuję wywar z suszonej startej włoszczyzny z łyżką oliwy i solą, której na pewno jest mniej niż w kostce rosołowej). Jeszcze raz posmarować mięso marynatą. Piec bez przykrycia przez godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając. W ostatniej fazie na ok. minutę przed wyjęciem z pieca roladę posypać świeżym tymiankiem.  Po wyjęciu z naczynia zlać

Delicious Titbits
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 309

umieścić ciasto – możecie do tego użyć tacki lub papieru do pieczenia i rękawic. 3.  Piecz pizzę, aż brzegi ciasta będą rumiane i odpowiednio przypieczone tak, aby placek bez trudu odchodził od kamienia. 4.     Zdejmij pizzę  - z pomocą może tu przyjść nóż lub łopatka oraz ponownie użyj rękawic. Ponadto, kamienia do pizzy

Fabryka pomysłów
Burger z sosem z Big Mac’a! 238

oraz użyłam pełnoziarnistych bułek, więc wyszła zdrowsza wersja tego męskiego przysmaku. Muszę przyznać, że były one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem  wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo

Fabryka pomysłów
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 206

coś do siebie nie pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości.Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania