przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:238/300)

Warzywny mix prosto z pieca :) 166

użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa są również smaczne, ale wiadomo sosik to sosik :)  I takim oto sposobem zrobicie danie, do którego na pewno będziecie często powracać!  Kiedy warzywa już się upieką

Sajkofanka smaku
W poszukiwaniu utraconego smaku... 155

gusta i guściki, każdy lubi co innego. Dla mnie liczy się przede wszystkim jakość, która idzie w parze z ceną. Tutaj cena jest spoko. Resztę zostawię może już bez komentarza.  Jak widać Nowy Rok nie zawsze musi zacząć się smacznie

Sajkofanka smaku
Brukselka z jajeczną muffinką :) 191

rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. De Candolle (szwajcarski botanik) w 1821 r. dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 271

pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu.   Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Czosnek obieramy, wycinamy zielone kiełki

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 260

mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce - bez przeciągów, najlepiej blisko grzejniczka, skoro taka zima :) Po dwóch dniach zaczyn powinien już zacząć pracować. Możemy go zatem wymieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce. Czynność tę powtarzamy codziennie, pamiętając

Sajkofanka smaku
Polędwiczka w sosie kurkowym 277

spinamy wykałaczką. Posypujemy rozmarynem. Smażymy. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Ja piekłam 20 minut pod przykryciem, 10 minut bez. Gotowe! :) Można wcinać

Czerwona Porzeczka
Rogale marcińskie 243

białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku

Ala piecze i gotuje
Babka z szafranem i daktylami 174

piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia. Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe grzebienie z dżemem 343

odstawić ma 15 min. do napuszenia.Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec ok. 15 min. w 180C - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.   Diagnoza:Grzebienie wychodzą przesmaczne! Są nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją

Grunt to przepis!
Dżem truskawkowy niskosłodzony 284

cytryny. Wiem, że są osoby, które dodają jeszcze mniej cukru, ale wtedy dżemy trzeba jeszcze dłużej pasteryzować, gdyż mały dodatek cukru nie utrwala wystarczająco dżemu. Całe truskawki (umyte i bez szypułek) ułożone w rondlu o grubym dnie polewamy świeżo wyciśniętym  sokiem z  cytryny, mieszamy, gdy truskawki puszczą sok zagotowujemy i gotujemy 5 minut.  Truskawki przesypujemy cukrem i gotujemy na wolnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 181

też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v  Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v  Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v  Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowiec 165

drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza

Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 229

uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek ( crema pasticera), a poncz jest alkoholowy. W klasyczniej wersji dolny krążek wydrąża się, a okruszki używa do posypania

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 169

obfitość.      Z biegiem czasu farro zostało zastąpione pszenicą di grano tenero i grano duro, których uprawa była bardziej ekonomiczna i dawała większe plony. Nie bez znaczenia był również fakt, iż pszenica nie wymagała tak długiego i żmudnego łuskania. Obecnie za sprawą mody na zdrowe żywienie  farro wraca “do łask”. Świetnie nadaje się do uprawy ekologicznej

Mia Cucina Sofieta
Delikatne i kruche faworki 306

się pęcherzyki powietrza. Jeśli nie mam siły na tłuczenie ciasta, po prostu bardzo dobrze je wyrabiamy rękami na stolnicy przez ok. 10 minut. Ciasto jest na tyle elestyczne, że bez trudu da się ładnie “wałkowac”.   Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy wałkowaniu nie podsypujemy zbyt dużo mąki, unikniemy w ten sposób późniejszego

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania