przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:237/300)

SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 175

jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i później już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich domach. ;-) Składniki: -1 cała wędzona szynka z kością (surowa

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 245

   Kolejna wersja zdrowych i bardzo smacznych ciasteczek owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a  robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie

Smaczne Zdrowe
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 252

jakiś czas ( uważać by się nie przypaliło). Napełnioną tuszkę umieszczamy w brytfance( wcześniej rozpuszczamy w niej 1 łyżkę tłuszczu, indyczka jej chuda, niewiele się z niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze 1h. Następnie całość wyciągamy z piekarnika. Najlepiej by lekko przestygło

Smaczne Zdrowe
SUSZONY SCHAB W ZIOŁACH 494

Nawet osoby, które nie przepadają za surowymi szynkami, dają się skusić. Jedyny minus , to dla łasuchów dość długi czas oczekiwania ale wierzcie mi - warto czekać :-)Składniki:- 1 kg schabu bez kości ( najlepiej środkowy)- 30g soli ( u mnie himalajska)- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 2 łyżki suszonego majeranku- 1 łyżka tymianku-1/2 łyżki cukru ( dla koloru)- 6 kulek ziela

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA 498

małej ilości wody i soli himalajskiej. Na spód kładę zawsze pietruszkę( w mniejszych kawałkach - najdłużej się gotuje), na to marchew i malutki kawałek selera oraz ziemniaki. Gdy gotuję bez ziemniaków, bo zostały na przykład od obiadu , to wywar z gotowanych warzyw wykorzystuję jako bulion warzywny ( ostatnio pozamrażałam w słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam

Smaczne Zdrowe
ŁOSOŚ W GALARECIE 260

już lekko sztywna, zsuwać się z łyżki ale nie spływać swobodnie, wtedy jest idealna) nakładamy ją łyżką na nasze kawałki ryby. Dokładnie pokrywamy wszystkie kawałki, tak by nie wysychały bez galarety ale tak by nie zalać całego półmiska. Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 241

    Kolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do bułek jajka

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1068

   Ciasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami

Smaczne Zdrowe
KONFITURA BARDZO TRUSKAWKOWA Z DODATKIEM KSYLITOLU I STEWII 179

przygotowanie samodzielnie takiej konfitury, pracy przy niej naprawdę niewiele a efekt baaardzo zadowalający, nawet najbardziej wybredne podniebienia, smak i zapach- bajka... :-)Może nie jest to najlepszy produkt z możliwych (bez dodatku żelfixu przygotowuję na razie tylko powidła śliwkowe), ale i tak nieporównywalny z tymi sklepowymi. Dodatek stewii powoduje iż konfitury uzyskują jeszcze żywszy kolor niż z dodatkiem samego ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Rolada kakaowa z kremem melonowym 165

Melon to chyba jeden z najbardziej wakacyjnych owoców, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie, szczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół

sama złodycz
Szynka domowa gotowana 400

było czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze  od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 323

fasolki odcinamy niepotrzebne końce z obydwu stron, a pomidorki kroimy na średniej wielkości plasterki. Fasolkę szparagową gotujemy w dość małej ilości osolonej wrzącej wody aż do półmiękkości początkowo bez przkrycia, kolejno przykrywamy garnek pokrywką (fasolka nie musi być bardzo miękka ponieważ będzie jeszcze kolejno zapiekana). Ser feta kroimy w średnią kostkę.  Piekarnik nastawiamy do 180*C (termoobieg). Na upieczony

Symfonia Smaków
Kurczak sezamowo-cytrusowy 173

Powoli zaczyna się sezon na cytrusy. Pomarańcze i mandarynki wkrótce znów zagoszczą w naszych domach i będziemy pochłaniać je bez umiaru. Naszła mnie ochota na kurczaka. Ale nie takiego jak zawsze. Postanowiłam, że zrobię coś bardziej aromatycznego, o intensywnym smaku i zapachu. Kupiłam zatem siatkę pomarańczy, kilka limonek i skomponowałam moje dzisiejsze danie. Odważne połączenie i nie przez każdego tolerowane

Sajkofanka smaku
Słodko - makowo i bakaliowo :) 200

najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie

Sajkofanka smaku
Warzywny mix prosto z pieca :) 174

użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa są również smaczne, ale wiadomo sosik to sosik :)  I takim oto sposobem zrobicie danie, do którego na pewno będziecie często powracać!  Kiedy warzywa już się upieką

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania