chciało mi się lecieć do sklepu, więc postanowiłam upiec coś słodkiego. Nie wiedziałam jednak co, więc z pomocą przyszła mi Donna Hay, a właściwie jej książka, którą ostatnio kupiłam. Bez wahania postanowiłam, iż zrobię brownie, takie trochę oszukane, bo do jego przygotowania nie użyłam ani grama czekolady.Potrzebujemy:- 150 g masła- 275 g cukru- 75 g kakao- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
W mojej holenderskiej kuchniproszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce.Ciasto ciemne:Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian.Upieczone ciasta wystudzić.Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej2/3 kostki masłaOdlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń
Praktyczna plzależności od pory roku i od ilości czasu z rana. Najpierw po prostu gotowałam je z samego rana. Potem, kiedy nadeszły cieplejsze dni jadałam te nocne, bez gotowania. Teraz, kiedy czasu z rana jakoś brakuje, a zimna owsianka nie wchodzi w rachubę, przygotowuję wszystko wieczorem, a rano stawiam tylko na chwilę na kuchenkę. Nie muszę czekać
Sto kolorów kuchnirukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliDietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga ItalianizzatoLasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne
Chilli Czosnek i Oliwadzieci...to rzecz jasna, ale nie macie pojęcia jak są rozdrapywane przez ich rodziców a nawet dziadków! Kolorowe , pełne humoru, pozytywne opakowania zachęcają wyglądem do ciągłego sięgania po nie. Bez obaw ! Są to cukierki nadziane zdrowiem ! Dzięki indywidualnemu opakowaniu są również idealne do częstowania, przechowywania w torebce, czy plecaku szkolnym. Smakują tak dziecku jak prezesom, zajadają je urzędnicy
Z Kuchni Do Kuchnioczami. Mimo ,że cztery rodzaje cukierków nawiązują do włoskiej kawy i kawę jak najbardziej czuć..to ..każdy cukierek jest tak cudownie inny ! Wierzcie mi , że te cukierki nie bez powodu zdobyły I miejsce. Cukierki można kupić m.in. w sieci Stokrotka, E.Leclerc, Tesco, Polomarket. Znakomite do dzielenia..znakomite na poprawę humoru, na dodanie sobie pozytywnej energii...Polecam jako ekskluzywny dodatek
Z Kuchni Do Kuchnigdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam? W połączeniu z olejem
Z Kuchni Do Kuchniściu będzie grał pierwsze skrzypce. Jak wiadomo, a może i nie, starej daty panowie, czyli teście wszelakie i ojce..na Sycylii nie gotują. To MA robić kobieta i to bez dyskusji. Są typki bardziej lub mniej wybredne, ale większość raczej zjada wszystko umęczona upałami... by potem poczłapać na słynną sjestę i dać kobiecie święty spokój. Mój śp. Teść był typem
Z Kuchni Do Kuchnisłynna ogromna kanapka... Oto co się podaje w letnie dni na obiad, co się daje ojcom, teściom, mężom, synom do pracy ? Ano musi być makaron! Tam nie ma dnia bez makaronu. Ja do mojej potrawy wybrałam najlepszy. Najlepszy dlatego, że ja sobie ten makaron przetestowałam na Włochach.. Próbowałam wielu innych makaronów ogólnie dostępnych, ale wybaczcie, makaron ma być
Z Kuchni Do Kuchnijest zrobiony. Ja się założe że są ręcznie zrobione ! Musiałam je sobie obejrzec dokładnie. Pyszne, misterne, i bardzo bardzo eleganckie cukierki imieninowe. Zadowola każdego obdarowanego...A poczęstowany nimi...zostanie..bez słów! A teraz kukułeczka kuka... Pyszne kukułeczki ! A oto i Coffee Amo... kto nie spróbuje...to niech żałuje ! Warte spróbowania. Warte degustacji. Niesamowite połączenie czekolady z nadzieniem... Idelane
Z Kuchni Do Kuchnisię wbić paznokcia, to już jej nie bierzcie.Oleżała się po prostu. -papryka czerwona -papryka igołomska- to mój dodatkowy wariant -sedano czyli seler naciowy , tego dajcie naprawdę dużo, bez strachu, gdyż to on powoduje, że sałatka jest inna, jędrna, po prostu smakuje inaczej od naszych tradycyjnych marynat . Ten seler musi być czuć i musi być widoczny, ma być go więcej
Z Kuchni Do KuchniZiarna są starannie prażone z zachowaniem wszelkicj norm dotyczących produkcji zdrowej żywności. Proces prażenia przebiega wieloetapowo - każdy rodzaj ziaren prażony jest osobno, w odpowiedniej dla danego typu ziaren temperaturze, bez użycia tłuszczu, a następnie ziarna są starannie mieszane i pakowane w torebki, opatrzone stosownymi etykietami informmującymi o ich zastosowaniu oraz o wartościach odżywczych. Na torebkach znajduje się również kod kreskowy
Z Kuchni Do Kuchnidać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski. Włosi słyną z dobrego humoru, zdrowego jedzenia, energii, która aż dech zapiera... w Polsce tez możemy taka energię mieć, czasem trzeba sobie pomóc. Systematyczne spożywanie ziaren
Z Kuchni Do Kuchniwafli ryżowych. Ja już mam swój ulubiony smak, ale na razie nie powiem! Są to dwa absolutnie różne smaki! Na samym początku zostały zjedzone ot tak na sucho, bez ekscesów kulinarnych ..ale potem ciało by chciało aby..powstało z nich coś więcej niż tylko przekąska do ręki prosto z torebki.Te wafle mają w sobie to coś, co zachęca do eksperymentów
Z Kuchni Do Kuchnigoście nie byle jacy ! Wyobrazcie sobie, że dostajecie wiadomość, że jadą do Was goście. Goście z Włoch. . Waszym zadaniem jest ich ugościć. Jednym obiadem. Jest to małżeństwo bez dzieci, to bardzo ułatwia zadanie. Mąż i żona. Kropka. Macie czas na zastanowienie się jaką potrawę , oczywiście makaronową podalibyście Włochom na obiad. Taki według Was strzał w dziesiątkę...Oczywiście są to Włosi
Z Kuchni Do Kuchni