przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:220/300)

Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami 141

mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :))  Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione

Aga w kuchni
Pappardelle z brokułami 138

Składniki: 1 opakowanie makarony pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie:         Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu

Aga w kuchni
Sernik z rosą 155

wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut

Aga w kuchni
Caprese z oliwkami i bazylią 162

Składniki: 3 pomidory, 2 kulki mozzarelli, kilka czarnych oliwek bez pestek, kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki oleju lnianego Oleje świata, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Skworcu, krem balsamiczny. Przygotowanie:    Pomidory myjemy i wycinamy zieloną część w miejscu gdzie był ogonek. Kroimy pomidory w plasterki. Mozzarellę odcedzamy z zalewamy i kroimy w plasterki. Na talerzu układamy na zmianę plasterki

Aga w kuchni
Sushi 145

sojowego ciemnego  -cukru 4-5 łyżek  Sos sojowy wlewamy do rondelka i gotujemy z cukrem (cały czas mieszając). Gdy rozpuści się cukier  pozwólmy temu się pogotować bez mieszania. Będzie powstawała piana, wtedy będzie się karmelizował sos. W razie jakby był za mało gesty dodajmy jeszcze cukru :) Gotowy sos przestudzić i przelać do miseczki

Zainspiruj się kuchnią
Kawowe brownie 213

wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego

Kolizje Smaków
Pstrąg łososiowy na warzywach 202

Jeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki: filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe

Czerwona Porzeczka
Muffiny szarlotkowe. 210

Najlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru

Kuchnia Łukasza
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 188

Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu wykładamy ciasto na tortownicę, tak, aby karmel z pomarańczami

Kuchnia Łukasza
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 215

ciepłe miejsce na 6 godzin.  Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze 30 min już bez folii. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Domowa tortilla. 303

zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min.  Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu tortille układamy w garnku i przykrywamy ściereczką, aby tortille dodatkowo zmiękły. Smacznego

Kuchnia Łukasza
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 443

fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ na blogu

Nerds Kitchen
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 196

konsystencję). Salsę dopraw oliwą, octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Czosnek rozpakuj z folii i wyciśnij ząbki do smażącej się cebuli (czosnek bo upieczeniu jest miękki, więc zrobisz to bez problemu). Zdejmij skórę z dyni, podziel na mniejsze części (powinna się właściwie rozpadać na pure) i włóż do garna z cebulą i czosnkiem. Dodaj bulion, połowę świeżego oregano, przypraw solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Sushi i sashimi - recenzja 130

Lubię takie konkretne książki-poradniki. Trochę historii, wprowadzenia w temat, porad i przepisy. Dzięki tej książce zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wszystko było wyjaśnione krok po kroku, więc nawet laik bez problemu mógłby zrozumieć o co chodzi. Książka jest ładnie wydana, każdy przepis zobrazowany jest fotografią oraz niezbędnymi informacjami. Jeśli lubicie sushi, a nie wiecie jak się do tego zabrać

Pasja Smaku
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 136

koniecznie z przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki na 12h. Na rozgrzanej grillowej patelni bez tłuszczu smażymy steki, ja lubię wysmażone po 3 minuty z każdej strony, nie odrywając wcześniej od patelni. Jeżeli nie wiecie jak się to tego zabrać możecie zajrzeć do wcześniejszych

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania