Koreczki na melonie 206podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie. Nakładamy na wykałaczki i wbijamy w melon.Potem tylko sięgamy i smakujemy.Na końcu zjadamy melona.Smacznego
Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 177Dynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń.Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs. Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy Dynię dzielimy na części.Usuwamy
Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 215Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym. Składniki-1 kg łopatki-1/2 kg wątróbki drobiowej-25 dkg pieczarek-3 jajka-2 czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe
Maminek kulinarny
Andruty z masą kakaową 233garnku. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko mieszamy. Gorącą masą smarujemy wafla, nakładamy następny, smarujemy itd.Ostatni wafel jest oczywiście bez masy. Obciążamy deską oraz np. pojemnikiem z cukrem i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy w dowolne kształty i gotowe.Kiedyś dodatkiem do takich wafelków była oczywiście oranżada
Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 215Lubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża. Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli
Maminek kulinarny
Ryba z rusztu 219Ryba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków.Smakuje inaczej, niż smażona na patelni. Składniki:-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )-czerwona i biała cebula-olej do skropienia-sól, pieprz-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb ) Filety płuczemy i osuszamy.Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym
Maminek kulinarny
Placuszki z kalafiora 253Propozycja na smaczny obiad bez mięsa. Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki. Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą
Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 190minut. Doprawiamy do smaku. Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 15 minut.Gotowe! Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.Smacznego
Maminek kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 175warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę
Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne z cukinii 263Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne. Można ją jeść na surowo, smażyć, zapiekać, grillować, dusić, gotować i marynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję
Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 250cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy
Smakowity Blog Kulinarny
Pikantne flaczki drobiowe 373Składniki:400g podudzia z kurczaka bez kości3 łyżki oliwy z oliwek1 litr bulionu drobiowego1 marchew1 seler1 pokrojona w piórka cebula1 łyżka masła50g pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów100g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow100ml śmietanySól, czarny pieprz, papryka ostra i słodkaMajranek, ziele angielskie, liść laurowyPrzygotowanie:Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy
Smakowity Blog Kulinarny
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 247Składniki:125g roztopionego masła300ml kefiru2 jajka400g mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki solipieprz2 łyżeczki ziół prowansalskich100g suszonych pomidorów w oliwie100g czarnych oliwek bez pestek250g sera feta Przygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych
Smakowity Blog Kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 428proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry3 łyżki oliwysól morska i świeżo mielony pieprzDip z awokado:2 dojrzałe awokado1 łyżeczka mielonego kminu2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy
Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 381ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić za pomocą malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka minut
Smakowity Blog Kulinarny