przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:179/300)

Bułeczki z budyniem 143

budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)350 ml mlekaroztłuczone jajko do posmarowaniaWykonanie:Ciasto:Do dużej miski przesiać mąkę.Do mniejszej miseczki wrzucić pokruszone drożdże, szklankę przesianej mąki, 2 łyżki cukru, oraz wlać

Moje pyszne gotowanie
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 211

wolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz.Składniki:1,5 szklanki mąki tortowej4 płaskie łyżki imbiru3 łyżki przyprawy do piernikapłaska łyżeczka sodypłaska łyżeczka proszku do pieczenia10 łyżek miodu125 g roztopionego masłapół szklanki brązowego cukru2

Moje pyszne gotowanie
Makowiec 153

przed polaniem wypieku podgrzać.*Z tego przepisu wychodzi sporo lukruA ja życzę wam w nowym roku dużo szczęścia i siły oraz wiary, aby w tym nadchodzącym nowym roku bez problemu pokonać wszystkie zmartwienia i problemy. A przede wszystkim zdrowia bo jeżeli, ono jest to tak naprawdę poradzimy sobie ze wszystkim :)Szczęśliwego i Szampańskiego nowego 2014 roku

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka z budyniem 126

jabłeczników :).Składniki: 3 szklanki mąki3/4 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia1,5 kg jabłekcukier waniliowyodrobina soku z cytrynyłyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowa szarlotka z budyniem 144

szklanki mąki1/3 szklanki cukrujajkoszczypta soli40 g drożdży120 g  stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1 łyżka soku z cytrynyBudyń:2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru500 ml mleka2 jajka100 g masłaWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiewamy do dużej miski.Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy

Moje pyszne gotowanie
Puree z dyni 149

Składniki:1 kg dyni obranej i bez miąższuWykonanie:Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą dyńkę ok. 30 minut. Czas może się trochę wydłużyć, albo skrócić. Zależy na jakie kawałki ja pokroicie. Wyjmujemy ją jak będzie miękka.Następnie zmiksować za pomocą blendera

Moje pyszne gotowanie
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 137

ŁATWY1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny.2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce

My Culinary Art
Nocny drożdżowiec 311

wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).Składniki na kruszonkę:1/2 kostki margaryny3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1

upichcic
Ślimaczki z ciasta francuskiego 144

które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.Wskazówki:Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska na przyjęcia

upichcic
Leczo z cukinii i z kurczakiem 141

Składniki:filet z piersi kurczakapapryka czerwona i żółta2 małe cukiniepomidory bez skórki w puszcesól, pieprz, słodka papryka w proszkuSposób przyrządzenia:Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju oraz solimy i pieprzymy.W tym samym czasie kroimy również w kostkę 2 papryki oraz cukinię, z której wydrążamy środek.Do garnka przekładamy cukinię i zalewamy zimną wodą, tyle

upichcic
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1373

śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.Wskazówki:Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko wtedy porcję na ciasto

upichcic
Piernik na Boże Narodzenie 424

Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów

upichcic
50 obserwatorów - dziękuję 95

wielu lat stosuję :)O rany, ale się cieszę, że tylu Was jest ze mną :)Zapraszam na mały poczęstunek :)...a dla tych, co lubią mniej słodko:a dla wszystkich bez wyjątku:Dziękuję, że jesteście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki na tortille 195

Potem próbowałam robić je w domu używając kupionych gotowych placków. To jednak również mnie mnie zachwyciło, gdyż placki rwały się i nijak nie dało się ich porządnie zawinąć bez rozrywania. Smak też jakoś nie powalał na kolana. Nie poddawałam się jednak, bo skoro tyle osób zachwyca się tortillą, to coś musi w niej być :) No i szukałam, dopytywałam i próbowałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 267

wypadnie nam dołem.Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki podałam wcześniej > KLIK <, to gwarantuję, że da się je ciasno zwinąć bez porozrywania. Z plackami kupionymi w sklepie różnie bywa.Dół gotowej tortilli możemy owinąć papierową serwetką.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania