macie pomysłu na poczęstunek do kawy? A może najzwyczajniej nie wyrobiliście się z czasem i deser poszedł w odstawkę? Nic straconego - palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie przyrządzicie szybko i bez wysiłku. Wystarczy 20 minut w kuchni, by cieszyć się cudownym karmelowym zapachem tych kruchych i słodkich ciastek. Potrzebne nam:- opakowanie ciasta francuskiego- drobny cukier- cynamonPrzygotowanie: Piekarnik nagrzać
W poszukiwaniu inspiracjidiabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwiStewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektówSłodziki ze stewii nie ulegają fermentacji- Co nadaje stewii słodki smak ? -Swój intensywnie słodki smak stewia zawdzięcza zawartym w liściach, łodygach, kwiatach, nasionach i korzeniach glikozydom stewiolowym. Siła słodząca poszczególnych
Sylwetka Od Kuchniktórym dotarły do mnie włoskie biszkopty do tiramisu mój syn od razu wypowiedział "Kiedy zrobisz Tiramisu Mamo?" On uwielbia wszystko ma smak tiramisu :) Miało być normalnie, klasycznie i bez udziwnień i tak też się stało. Z podanych proporcji wyszło 4 miseczki, które zniknęły w kilka chwil. Ale to było dobre, mimo iż w grudniu już nie mogę patrzeć na słodkie
Blondynka Gotujecukier.Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.Ciasto jest naprawdę smaczne
Kulinarny karnet ChristopheraCake with strawberriesSkładniki.2 szkl. mąki pszennej25 dag masła1/2 szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka
Kulinarny karnet ChristopheraBoże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cmKruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru
Z miłości do słodkościSzybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki:15 dag margaryny lub masła15 dag cukru pudru30 dag maki razowej1 jajo2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii
Apetyczna babeczkazamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego) Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka
kulinarnyswiatdomipokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuszczypta
Smakowity Blog KulinarnySzybki i prosty sposób na pyszny sos czosnkowy. Odkąd stał się modny nie wyobrażam sobie kawałka pizzy bez ściekającego z niej gęstego i pachnącego dipu czosnkowego.Co więcej jest on również idealny jako dodatek do potraw z grilla, fast foodów, sałatek czy też kanapek.Sos Czosnkowy - Składniki:3 ząbki czosnku2 łyżki majonezu (używam Kieleckiego)4 łyżki śmietany 18%oreganobazyliamajeranekczosnek
Słodka Stronaprzewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli mungjajko3 łyżki sosu sojowego100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)Sajgonki - Sposób przygotowania:Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę.Makaron chiński
Słodka Stronaplacki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi.Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ zbyt spieczone staną się zbyt chrupkie i ciężko będą się składały.Każdą tortillę
Słodka Stronałyżeczka proszku do pieczenia2,5 łyżki kakaoMasa wiśniowa:150 ml syropu po wiśniach w zalewie50 ml wody3-4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji
Słodka Stronapewnością dzieci chętniej sięgną po owoce a i dorośli na pewno się na nie skuszą.Owoce na szaszłyki mogą być dowolne. Ważne, aby były dość twarde, tak aby bez problemu trzymały się na patyczkach. Poza tym należy pamiętać, że niektóre owoce (np. banan) warto skropić sokiem z cytryny, aby uniknąć nieestetycznego ciemnienia owoców.Szaszłyki Owocowe - Składniki: (na moją wersje szaszłyków
Słodka Stronapomocą łyżki porcje placuszków. Gdy na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki to znak, że można przewrócić je na drugą stronę. Pancakes'y smażymy krótko, na małym ogniu, bez tłuszczu - na patelni z nieprzywierającą powierzchnią.Gotowe pancakes'y podajemy z miodem, syropem klonowym, z dodatkiem owoców itd.Moje posty
Słodka Strona