wody. Do blendera wrzucamy liście bazylii, migdały, lekko solimy, wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, na gładką masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty.Do klusek śląskich, makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę
mojewypiekiinietylkolitr wody dajemy 1 łyżkę soli kamiennej. Na dno garnka kamiennego kładziemy koper, umyty, pokrojony w łupinkach czosnek, wiórki chrzanu. Układamy ogórki. Dodajemy resztę kopru (mój koper był bez nasion, więc dodałam nasiona kopru), czosnku i chrzanu – zalewamy posoloną, gorącą wodą. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy kamieniem i odstawiamy.Ogórki małosolne robione na sucho i na mokro były próbowane już
mojewypiekiinietylkonutką cytryny, jako słodki prezent będzie zapewne miłą i bardzo sympatyczną niespodzianką. Raczej nie należy do gatunku skomplikowanych, czy trudnych, a sprawi zapewne wiele radości. Duże dzieci też bez problemu sobie z nim poradzą. Smacznego. Deser bierze udział w konkursie Słodki prezent na Dzień Matki, zorganizowanym przez Katarzynę z bloga Tradycyjna kuchnia http://tradycyjnakuchnia.blogspot.ie/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.htmlWydrukuj przepisThe post Deser malinowy
mojewypiekiinietylkopodgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, miksujemy przy użyciu blendera (żyrafy). Zagotowujemy i studzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie
mojewypiekiinietylkomożemy zrobić na nim (tępą stroną noża) kratkę. Kroimy ukośnie na ok. 2 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię (bez przykrycia). Wyjmujemy łyżką cedzakową. Możemy podrumienić na patelni.Kolejna sprawa, która zawsze wzbudza kontrowersje w temacie pierogów leniwych, to sposób ich podania. Moim zdaniem nie można generalizować, że najlepsze
mojewypiekiinietylkopiekarnika, to szybka przekąska. Nie zachęcam do jedzenia tych kupowanych, ale do przygotowanych w domu, dlaczego nie. Tym bardziej, że należą one do gatunku „wiemy co jemy”, czyli bez zbędnych „dodatków”. Na korzyść piekarnika przemawia oczywiście możliwość zrobienia większej ilości jednorazowo. Na zdjęciach – w szklanej miseczce – przygotowane w mikrofali, w porcelanowej – z piekarnika. Jedne i drugie znikły
mojewypiekiinietylkocytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti. Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki, ale po pierwsze te w skórce są smaczniejsze, a po drugie oryginalne biscotti mają właśnie migdały w skórce. A opcjonalnie można też dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Szczelnie zamknięte
mojewypiekiinietylkoposiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupa z pieczonej botwinki, to istny koncentrat smaku. Sposób przygotowania (pieczenie) nadaje jej bardzo intensywnej barwy i aromatu. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, bez innych dodatków. Oczywiście, jak kto lubi, mile widziane są ugotowane młode ziemniaczki i… kleks śmietany, czy jogurtu. Ale, to już według gustu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Zupa z pieczonej botwinki
mojewypiekiinietylkomiałam więc dylematu ze skórą, a to jest ten największy problem. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do świeżego woreczka i dodajemy składniki marynaty – sól, oliwa, sok z cytryny oraz skórki wyciśniętej cytryny. Zamykamy, ponownie odkładamy do lodówki
mojewypiekiinietylkobędą wiórki. Kolejny etap, to rozłupanie orzecha. Można go lekko nadpiłować, a potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda. Kokos z wnętrza łupinki wyjmiemy bez problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto. Mąkę
mojewypiekiinietylkowystygnie wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Szykujemy sos. Owoc granatu myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówkę i delikatnie nacinamy skórkę, jak przy obieraniu pomarańczy. Lekko ją podważamy i bez problemu wyjmujemy ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych”, ale i tak trzeba uważać, bo jednak sok pryska. Przekładamy do rondelka 2/3 ziarenek, dodajemy 2 łyżki syropu, ½ łyżeczki soku
mojewypiekiinietylkoziemniaczki obracamy na drugą stronę, lekko zraszamy oliwą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Drobno siekamy szczypiorek. Podajemy z łyżką jogurtu, posypane szczypiorkiem i skwarkami (wolę bez).Ziemniak, to bylina znana i popularna na całym świecie. Serwowany na dziesiątki, a może i nawet setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny dzień
mojewypiekiinietylko110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru- sok z 1 cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy
mojewypiekiinietylkobrzoskwiniami i kokosem pięknie wyrosło. Wyszło puszyste, wilgotne i… ach i och - naprawdę super. Kokosowa „szczypta” dodatkowo wzbogaciła jego smak. Wprowadzam je na stałe do moich kulinarnych wypieków, bez obawy o zakalce. Kolejną jego zaletą jest szybkość wykonania. Chwila moment i mamy gotowy łakoć do kawy, czy herbaty. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem appeared first
mojewypiekiinietylkofrancuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste. Składniki na 24 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru- ½ łyżki miękkiego masła- 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek)- aromat według uznania (dałam esencję rumową) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Piekarnik nagrzewamy
mojewypiekiinietylko