Korzenne Chai Latte 223Obudziłam się dziś wyjątkowo wcześnie, w nieco dziwnym humorze. Wypiłam wodę z cytryną, ubrałam się i zabrałam d pracy. Bez kawy! Zrobiłam bardzo dużo z tego, co zaplanowałam, niby powinnam być dumna, szczęśliwa, spełniona...jednak nadal coś było nie tak. Są takie dni, gdy czujesz, że tylko jedna rzecz może poprawić Ci humor. Dla mnie jest to wtulenie się
Gotowanie to kochanie
Porcja porannego zdrowia : pasta z awokado i twarogu 181zapalne w żołądku Jak wybrać doskonałe awokado? Powinno delikatnie uginać się pod naciskiem palców, wtedy jest dojrzałe. Ja lubię też zastępować masło do smarowania kanapek miąższem awokado- bez żadnych dodatków.Wiecie, że inna nazwa awokado to smaczliwka?A dlaczego warto jeść twaróg?jest niskokaloryczny i lekkostrawnyjest bogatym źródłem pełnowartościowego białka : kształtuje mięśnie, regeneruje mózg, kształtują się hormony
Gotowanie to kochanie
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 222przekazujemy znajomym, rodzinie, ale... kucharzowi niekoniecznie. A może powinniśmy to robić? Kiedyś wybrałam się z Marcinem do nowo otwartego baru sushi. Obok nas siedziała starsza para i bez skrępowania, głośno, nawet bardzo głośno, zachwycała się zamówionymi daniami. Przy czym bawili się świetnie, swobodnie włączając w tę zabawę wszystkich w restauracji. Kiedy skończyli, poprosili kelnera o przywołanie szefa kuchni. Widziałam
Gotowanie to kochanie
Sos żurawinowy i odliczanie do Świąt 234żywa choinka, że choć ten jeden wieczór w roku może być tak wyjątkowy. Po doświadczeniu ostatniego roku utwierdziłam się w przekonaniu, że już NIGDY nie chcę spędzać Bożego Narodzenia bez moich bliskich, bo to właśnie dzięki nim, gdziekolwiek jestem, czuję się jak w domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno
Gotowanie to kochanie
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 219magiczny sposób. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Lubię oba, jedne są mniejsze, drugie duże, amerykańskie. Spróbujcie sami!2 PODSTAWOWE PRZEPISY NA PANCAKES 1. BEZ CZEKANIA. MARTHA'S STUART PANCAKES (9 dużych placuszków) Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru2 duże jajka, lekko rozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego
Gotowanie to kochanie
Śniadanie- wypchaj się! 231potrafiłam nigdy zebrać się do upieczenia w niej czegokolwiek innego niż muffiny, choć kusiły mnie zdjęcia pięknych potraw w niej przyrządzanych. Tym razem postanowiłam zaryzykować. Bo czymże jest poranek bez dobrej dawki adrenaliny! Głód i brak od dawna nie wyładowywanej inspiracji wygrał z moimi ideałami. Postanowiłam stworzyć WYPCHANE ŚNIADANIE. ŚNIADANICHO. Jak stworzyć „chłopskie arcydzieło” ze składników z typowej polskiej lodówki
Gotowanie to kochanie
SPOSOBY NA KACA 1460rano obudził się z mega kacorem, to mam dla Was fantastyczny pomysł na pyszne,regenerujący koktajl!KOKTAJL NA KACA:SKŁADNIKI:* sok ananasowy – 1 szkl* woda mineralna bez gazu – 100 ml* miękki banan – 1 szt* soczysta pomarańcza – 1 szkl* sok cytrynowy – 1 łyżka* wiórki kokosowe – 2 łyżki* świeży starty imbir – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie
Ostra na Słodko
Tang Zhong i brązowy ryż 240pszennej chlebowej 30 g mleka pełnego w proszku40 g cukru8 g soli24 g świeżych drożdży200 g letniego mleka pełnego170 g Tang Zhong40 g roztopionego masła180 g ryżu brązowego, ugotowanego bez soli Przygotowanie chleba:Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól.Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku drożdze
Grahamka, weka i kajzerka
Życzenia Noworoczne 2014/2015 202Życzymy wszystkim Nowego Roku w dobrym zdrowiu,bez trosk i zmartwień,obfitującego w miłe wydarzenia, życzliwość i spokój,roku zrealizowanych marzeń i planów.Zespół Maminka kulinarnego
Maminek kulinarny
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 216pieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1,5 kg, przyprawa do piernika 2 łyżki, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica
W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 388łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy na małą kosteczkę, doprawiamy mieszanką przypraw i grillujemy na patelni grillowej bez tłuszczu. Roszponkę myjemy, osuszamy, orzechu kroimy na mniejsze kawałki, ser tniemy na małą kosteczkę, dodajemy żurawinę, z grillowanego kurczaka. Wszystko polewamy sosem i delikatnie mieszamy.Smacznego
Niezły Młynek
Schab wg pomysłu Brasileiro 173Brazylijczyk wieprzowinę kocha i przyrządzać umie. Dlatego dzisiaj znów będzie o wieprzowinie w roli głównej. Przepis nieskomplikowany, nie wymaga wielu składników trudno osiągalnych. Wystarczy:1) opakowanie (np.400 g) schabu bez kości pokrojonego na kotlety2) 2 ząbki czosnku3) cytryna4) 2 łyżeczki kuminu5) szczypta soliPrzygotowanie: Nacieramy kotlety miksturą z startego czosnku, soli, wyciśniętego soku z cytryny i kuminu. Odstawiamy na 2 godziny
Smaki Brazylii
Twaróg domowy 210walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ? A może na słodko? Z owocami? Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków? A może tak … kanapeczkę? A może zmiksowany, kremowy… niczym puch…Domowy twaróg jest wart zachodu, to prawdziwe „niebo w gębie”. Możliwości jego wykorzystania i podania
mojewypiekiinietylko
Żurek na serwatce 236łyżki mąki pszennej- 3 łyżeczki cukru- sól, pieprz do smaku Serwatkę wlałam do dużego garnka, postawiłam na kuchenkę, aby się grzała, dodałam dwie małe, starte główki czosnku (bez obawy, nie będzie za dużo). Przesmażyłam boczek, gdy wytopił się tłuszcz dodałam obraną ze skóry i pokrojoną w półkrążki kiełbasę – podrumieniłam. Cebule pokroiłam w kostkę, dorzuciłam na patelnię z kiełbasą
mojewypiekiinietylko
Rolada orzechowa 251ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru.Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego niczym nie da się zastąpić. Pewnie, tak jak każde ciasto, są kaloryczne. Ale oprócz tego, wnoszą całe bogactwo zapachów, smaku i orzechowych wartości
mojewypiekiinietylko