przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:155/300)

Torcik owocowy bez pieczenia. 130

Torcik owocowy bez pieczenia. Składniki : 50 dkg truskawek 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 20 dkg małych kruchych ciasteczek lub biszkoptów Sposób wykonania : Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć ,zmiksować

Przepisy i porady kulinarne
Sernik bez pieczenia z bakaliami. 127

ropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki  6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć

Przepisy i porady kulinarne
Kasza gryczana ze śliwkami,doskonała na zakończenie wieczerzy wigilijnej. 176

Kasza palce lizać ! :-) Kasza gryczana ze śliwkami. Składniki : 1 litr wody 40 dkg kaszy gryczanej 3 łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 20 dkg suszonych śliwek  ( bez pestek ) 2 łyżki oleju Sposób wykonania : Do wody wsypać sól,cukier oraz wlać olej i zagotować. Następnie do gotującej wody wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy 20 minut. Mieszamy co parę minut

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na domową kiełbasę z dodatkiem jałowca. 211

oczywiście upiec ją w piekarniku,grillu czy po prostu ją ugotować. Kiełbasa ta pachnie i smakuje znakomicie! Warto się trochę potrudzić, zostanie nam to wynagrodzone podczas konsumpcji ! Mamy kiełbasę bez konserwantów i ze świeżego mięska

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe żywienie. Warzywa - kilka porad. 138

potrzebnych ilości witamin, składników mineralnych, błonnika i wody ! Warzywa i owoce kupuj zawsze w małych ilościach. Wybieraj towar jakościowo najlepszy. Kupuj sporo zieleniny : natki pietruszki,szczypiorku,koperku. Dodawaj ich bez ograniczeń do potraw. Rozdrabniaj warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar powstały przy gotowaniu warzyw

Przepisy i porady kulinarne
Syrop z kwiatów mlecza ( majówek ). 131

Syrop z kwiatów mlecza ( majówek ). Składniki : 120 szt. kwiatów mlecza ( bez łodyg ) 2 szklanki wody 75 dkg cukru 1 cytryna Sposób wykonania : Wodę zagotować, wrzucić kwiaty, wymieszać i gotować 4 minuty. Następnie kwiaty przecedzić przez sitko. Kwiaty wyrzucić, a do syropu wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop zlać

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak w sosie pomidorowym. 100

porcje 1 kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki i lub zielony tymianek Sposób wykonania : Ziemniaki obrać, umyć, podzielić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 15 minut, odcedzić. Kurczaka podzielić

Przepisy i porady kulinarne
Krajaczki do krojenia gotowanych warzyw. 142

mieć w swojej kuchni. Gdy robisz sałatkę warzywną są po prostu niezastąpione. Ugotowane i obrane warzywa np. marchewka,pietruszka,seler itp bardzo szybko pokroimy drobniutko na małą kostkę bez wysiłku. Wystarczy nabić ugotowane warzywo na kratkę i przekręcić nim wokół własnej osi.  Nie kosztują wiele a bardzo pomagają w kuchni

Przepisy i porady kulinarne
Domowa szynka bez wędzenia. 129

Domowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody  ( najlepiej nie chlorowanej ) 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3-4 listki laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody ) Przygotuj także

Przepisy i porady kulinarne
Jak zdjąć skórkę z pomidora ? 73

Pomidora którego chcemy zjeść myjemy dokładnie w ciepłej wodzie, usuwamy ogonek. Następnie w niedużym garnku zagotowujemy wodę, zanurzamy we wrzątku całego pomidora na kilka sekund. Wyjmujemy go i obieramy bez trudu ze skórki. Możemy także włożyć pomidora do małej miski i zalać go gotującą wodą np. z czajnika. Po kilku sekundach wodę wylewamy, a z parzonego pomidorka obieramy ze skórki

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania