Wystarczy naprawdę kawałeczek, żeby zaspokoić słodycze na... 3 dni? :) Zufik mówi, że 2 dni pozostawione w zamknięciu na pewno będą świeże. Ja już wiem, że dłużej pozostają świeże. Nawet bez przykrycia. Dzisiaj jest czwarty dzień, odkąd zrobiłam batoniki i nadal zachowują świeżość mimo, że nie są w zamknięciu. Polecam, ale robiąc je musicie popatrzeć, jak zmienić proporcje, jeśli nie przepadacie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZdjęcie wstawiłam dumna z siebie jak nie wiem co :) a i tak nie byłam do niego przekonana. No ale przecież postanowiłam prowadzić bloga kulinarnego! No to jak to tak, bez zdjęcia??? :) Dzisiaj, biorąc jednocześnie udział w kilku akcjach w tym w akcji "Wiesz co jesz", publikuję przepis na owe ciasteczka owsiane, ale modyfikując go co nieco :) Karteczkę z napisem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwierzchu cukrem pudrem. Ja tego nie robiłam. Z podanych składników wychodzi 6 sztuk. Składniki: 2 jajka kilka kropel esencji waniliowej 30 gramów mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukier waniliowy 1 szklanka cukru 300 gramów masła 250 gramów wiórków kokosowych (zostawić trochę do posypania wierzchu) 4 paczki herbatników 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku (u mnie bez alkoholu) W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRyba w 30 minut :) W 20? :) Najzwyklejsza, bez żadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdokończyłam następnego dnia - niczemu to nie zaszkodziło :) Podczas suszenia można przekładać na zmianę poziomy, aby wszystko równomiernie się wysuszyło Oliwę z oliwek zagotowujemy Pomidory wraz z papryką (bez cytryny) układamy w słoikach i do każdego słoika rozdzielamy łyżeczką po równo zalewę z miseczki Następnie zalewamy zagotowaną oliwą z oliwek Zakręcamy, odstawiamy do góry nogami i pasteryzujemy ok. 20 minut Zdrówko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, boczek świeży surowy 30 dag, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 6 łyżek, gorczyca ziarenka Royal Brand 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżka, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 1 łyżka, cukier 1 łyżka,żelatyna 2 łyżki, woda 250 ml przygotowanie mięsa rozdrobnionego było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który
W Mojej Kuchni Lubiędaleka przyjechaly, bo aż ze Śląska. Marylka nasza jest, mazurska znaczy, ale Mietek to Ślązak w dziada pradziada. Jak cóś gada, to ciężko idzie zrozumić, o so chłopu chosi, bez kilku szklaneczek się nie idzie dogadać. Po kilku szklaneczkach zreszto tyż, bo jak Mietek wypije, to gada tylko o tem, po ile wungiel tera stoi i wykrzykuje cóś o paździerzonych
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichasmakuje troszkę jak pasztet. Mi bardziej do gustu przypadła tahina, dla której znajdę szersze zastosowanie w swojej kuchni. Lubię ją nawet w gorzkawej wersji, ale ja i kawę piję bez cukru Hummus Drukuj przepis Składniki 1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej
CoolinarniePLSmoothie truskawkowo nektarynkowe bez dodatku cukru. Smakuje jeszcze lepiej jeśli dodamy kilka listków bazylii. Samo zdrowie ! 400 g truskawek 2 nektarynki 5 listków bazylii pół szklanki wody mineralnej kilka kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym i gotowe Najlepiej smakuje zimne
noteskulinarnyfigaświeżym pieczywem. Mięso jest miękkie, kruche,a sos na prawdę smakowity. Przyznam się, że resztki sosu nigdy się u mnie nie marnują składniki: 1 kg wołowiny bez kości 0,5 kg cebuli sól, pieprz 1 łyżeczkę papryki ostrej 1 łyżkę koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka śmietany Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Cebulę
noteskulinarnyfigaUwielbiam piernik w takim wydaniu, a jeszcze bardziej jego korzenny zapach w czasie pieczenia, który wypełnia cały dom. Bez piernika nie ma świąt :). Polecam, żeby upiec go już teraz i zostawić na dwa tygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi z książki: Jakuba
noteskulinarnyfigapozostałe duże, bo czas mnie gonił (nieubłaganie zbliżała się godzina wyjazdu na urodziny). SKŁADNIKI 500 g sera panir lub sera typu włoskiego np. capresi 170 g orzechów włoskich (bez łupin) 150 g cukru pudru 3 kopiaste łyżki kakao 3 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem (można dać cukier waniliowy i podprawić kardamonem) kokos do obtaczania kulek WYKONANIE Ser odcisnąć
Passions hobbies lifesłodki przepis na Naszym blogu. Zapraszam na szarlotkę, którą ja osobiście jestem zachwycona. Gdy usłyszałam o tym przepisie nie bardzo wierzyłam, że coś w ogóle z tego wyjdzie. Bez mieszania, zagniatania ciasta ani miksowania hmm czy to możliwe? A jednak! Sprawdźcie sami, bo to najprostsza szarlotka jaką do tej pory robiłam, jest pyszna!! Najprostsza szarlotka SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkischab gotowany w mleku. Mięsko jest delikatne i kruche. Smakuje wyśmienicie na kromce świeżego pieczywka, delikatnie posmarowany chrzanem lub musztardą. Schab gotowany w mleku SKŁADNIKI: kawałek schabu bez kości - ok 0,75 kg 1 litr mleka 3-4 ząbki czosnku majeranek oliwa sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Schab myjemy i nacieramy tym czosnkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki