muszę sałatki jarzynowej nikomu przedstawiać, taki klasyk, na który chyba przepis znają wszyscy, ale każdy ma inny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej sałatki, właściwie przyrządzam ja dwa razy w roku, w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc, bardzo rzadko zdarza mi się przygotować ją w ciągu roku, może dlatego zawsze smakuje tak magicznie i zjadam ją z chęcią. Dietetyczna
dom-agi.plGołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól
Przepisy i porady kulinarneWylewamy naszą pianę na nasz placek i łyżką rozprowadzamy po całej powierzchni. Teraz bierzemy trzecią część ciasta i podobnie jak z drugiej części robimy wałek,tylko teraz oczywiście już bez dodawania kakao. kroimy go w plasterki w kształcie sęków i układamy na pianę. ( tak jak widać na zdjęciu wyżej ). Pieczemy w temperaturze 180 C około 1 godziny i 15 minut
Przepisy i porady kulinarnedynią. Pomarańcze gotujemy całe z skórką około 10 minut. Przekrawamy na ćwiartki wyciągamy pestki i mielimy w maszynce. Następnie stawiamy nasze powidło na mały ogień i prażymy 30 minut bez przykrywania,mieszamy co kilkanaście mitut . Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wkładamy
Przepisy i porady kulinarneTorcik owocowy bez pieczenia. Składniki : 50 dkg truskawek 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 20 dkg małych kruchych ciasteczek lub biszkoptów Sposób wykonania : Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć ,zmiksować
Przepisy i porady kulinarneropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć
Przepisy i porady kulinarneKasza palce lizać ! :-) Kasza gryczana ze śliwkami. Składniki : 1 litr wody 40 dkg kaszy gryczanej 3 łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 20 dkg suszonych śliwek ( bez pestek ) 2 łyżki oleju Sposób wykonania : Do wody wsypać sól,cukier oraz wlać olej i zagotować. Następnie do gotującej wody wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy 20 minut. Mieszamy co parę minut
Przepisy i porady kulinarneoczywiście upiec ją w piekarniku,grillu czy po prostu ją ugotować. Kiełbasa ta pachnie i smakuje znakomicie! Warto się trochę potrudzić, zostanie nam to wynagrodzone podczas konsumpcji ! Mamy kiełbasę bez konserwantów i ze świeżego mięska
Przepisy i porady kulinarnepotrzebnych ilości witamin, składników mineralnych, błonnika i wody ! Warzywa i owoce kupuj zawsze w małych ilościach. Wybieraj towar jakościowo najlepszy. Kupuj sporo zieleniny : natki pietruszki,szczypiorku,koperku. Dodawaj ich bez ograniczeń do potraw. Rozdrabniaj warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar powstały przy gotowaniu warzyw
Przepisy i porady kulinarneSyrop z kwiatów mlecza ( majówek ). Składniki : 120 szt. kwiatów mlecza ( bez łodyg ) 2 szklanki wody 75 dkg cukru 1 cytryna Sposób wykonania : Wodę zagotować, wrzucić kwiaty, wymieszać i gotować 4 minuty. Następnie kwiaty przecedzić przez sitko. Kwiaty wyrzucić, a do syropu wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop zlać
Przepisy i porady kulinarneporcje 1 kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki i lub zielony tymianek Sposób wykonania : Ziemniaki obrać, umyć, podzielić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 15 minut, odcedzić. Kurczaka podzielić
Przepisy i porady kulinarnemieć w swojej kuchni. Gdy robisz sałatkę warzywną są po prostu niezastąpione. Ugotowane i obrane warzywa np. marchewka,pietruszka,seler itp bardzo szybko pokroimy drobniutko na małą kostkę bez wysiłku. Wystarczy nabić ugotowane warzywo na kratkę i przekręcić nim wokół własnej osi. Nie kosztują wiele a bardzo pomagają w kuchni
Przepisy i porady kulinarne