Dzień dobry! Jutro Walentynki, dzień pełen serduszek i czułości. Bez względu czy to święto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej połówki. Nie przygotowałam dla Was w tym roku żadnego dania z motywem serduszek, za to zaproponuję Wam dwa smaczne dania, które możecie w tym dniu przygotować. Danie dla miłośnika mięsa i miłośnika słodyczy (przepis
Pora coś zjeśćbułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej 5 łyżek
Apetyczna babeczkawoda mineralna n/gazowana przygotowanie koktajlu było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" do dzbanka włożyć pokrojone na kawałki owoce, jabłka ze skórką bez gniazd nasiennych pałką blendera owoce zmiksować, dodać miód, jogurty, wodę, płatki żytnie miksować na najwyższych obrotach z 15 sekund, przelać do szklanek koktajl jest smaczny, syty, zdrowy.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięokazów. Zielone listki oznaczają, że cykoria "liznęła"światła, które zazieleniło listki i właśnie to nadało im goryczy. Podobnie dzieje się z białymi szparagami, które też uprawiane są bez dostępu do światła. Tyle, że szparagi stają się lekko fioletowe :) Aby uniknąć smaku goryczy w potrawach z cykorii wystarczy wyciąć zielone części i głąb znajdujący się w środku
Codzienna kuchnia niecodziennaszkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej
Kto ugości moich gości?herbaty oraz doskonale wydobywa aromaty. Tak podana herbata sprzyja miłej atmosferze, relaksowi i tworzy rodzinny nastrój. Zaparzyłam wyjątkowej herbatki- Black Chili Chocolate Wybrałam na dziś ten rodzja herabty, nie bez powodu! Połączenie doskonałych czarnych herbat z głębokim akcentem czekolady i chili. Mieszanka zestawiona jest z wysokogatunkowych herbat cejlońskich i południowo indyjskich. Daje złocisto-czerwone napary o czekoladowym aromacie i delikatnej
Z Kuchni Do Kuchnimuffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach. Przez ten czas zrumienić boczek na patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku. Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce. Do podpieczonych tartaletek włożyć boczek i zalać masą jajeczną. Wychodzi jakaś łyżka boczku na tartaletkę. Piec
W kuchni wieczoremCzosnek jest w moim przekonaniu jednym z najważniejszych darów jakie przygotowała dla nas natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu
BaRepaspierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy
KasiekGotujeSzarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej
Smakołyki Berenikiodrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój bochenek upiekłam w wielkim, szkolnym piekarniku, razem z dwudziestoma pięcioma innymi, jednak w domowym zaciszu również uda się bez problemu. Jest to zwykły chleb na drożdżach, wyróżnia go dodatek mąki graham, przez co jest, podobno, nieco zdrowszy. Odpowiednie złożenie zapewni mu idealny kształt, a pieczenie z parą cudownie chrupiącą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują. Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice
Pyry na Gazmocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty
karmelowysmakowała wprost wyśmienicie! Możecie sos zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet dżemem, ale takim niskosłodzonym, najlepiej domowej roboty:) Od teraz to moje ulubione naleśniki! A tak w ogóle - to bez nadzienia smakują również wspaniale! Zostawiłam kilka sztuk dla Dzieci na rano, żeby sobie zjadły z dżemem albo syropem klonowym, ale niestety me łakomstwo zwyciężyło i pożarłam je łapczywie
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrze