Obiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi:2 piersi z kaczki ze skórąsól morskapieprzczosnek granulowanysuszony majeranekświeże 2 gałązki rozmarynu4 liście laurowe4 ziela angielskie2 kulki jałowcaolej do smażenia Składniki na sos:150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej czekolady
Bon Appetit Małgorzatywarzywa z powstałym sokiem przelewam do garnka i na piecu zamieniam blenderem w gotowy sos chwilkę gotując. Ps.: Te 2 ziemniaki w śród warzyw powinny idealnie zagęścić sos bez użycia dodatkowej mąki
Mechanik w kuchniJego przygotowanie zajmuje kilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :)Składniki:po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchnizmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka
My Culinary Artsolą, pieprzem, papryką i pietruszką. Gdy będzie gotowe, dokładamy do niego ugotowane "kluski".Na maśle posmażmy pozostałą część cebuli oraz czosnek, dodajemy puszkę pomidorów (u mnie już pokrojone i bez skórki). Gotujemy na średnim ogniu. Po ok. 10 min, gdy wszystko zgęstnieje, można dolać wody (lub bulionu). Doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę bazylii, łyżeczkę oregano i papryki. Wszystko
Kitchens Alphabetgwiazdkowy. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki) Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Dodać cukier puder i podgrzewać, aż całość
Sto kolorów kuchniFish in aspicSkładniki.20 dag karpia bez ości i skóry20 dag mieszanki groszek z marchewką60 ml wywaru z ryby4 łyżeczki żelatynysólpieprzWykonanie.Karpia ugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować.Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać
Kulinarny karnet Christopheraogrom antyoksydantow.Zupa z botwinki pobudza apetyt,odkwasza i odtruwa organizm.Wedlug naukowcow liscie botwiny zawieraja substancje o dzialaniu podobnym do estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna i seksu.Lekka letnia zupka bez wywaru miesnego.Zatem do dziela.Skladniki na 4 porcje:peczek botwink i (okazaly z malymi buraczkami)1 marchewkakawalek selera i pora+2 zielone galazki selera+koperekmala cebulka2 zabki czosnku1 lyzka masla gheelistek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomarańczy,skropić całą tuszkę,resztę wlać do środka kaczki,naczynie przykryc folia spozywczą i wstawić na całą noc do lodówkiz 2-ej pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części.Pomarańczę obkroić z białego albedo,pokroić na ćwiartki i wraz ze ścietą skórą włozyć do kaczki.Otwór zamknąć drewnianąwykałaczkąmasło rozpuścić w rondelku z cukrem (cukier powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!informacji do obszernego artykułu tutaj.To są właśnie powody dla których powinna w różnej formie na stałe zagościć w naszej diecie.Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat.Teraz bez trudu można kupić świeżą.Właśnie z niej można zrobić przetwory,które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli,galaretek,sosów.Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe.Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie.Garść orzechów laskowych posiekaj,podpraż na patelni bez tłuszczu.Mleko ze śmietanką ,szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło.Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko.źródło: częściowo pomysł zaczerpnełam z"Meine Familie&Ich" Heft 10/2014
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czyli co? Kolejny tydzień mi tak szybko przemyka? Coraz bliżej święta, ale bez śniegu coś nie ma tej magii. Kto ma śnieg? Przyznać się!U mnie w tym roku mało świątecznych przepisów niestety. Ale zachęcam do zapoznania się z listą z zeszłego roku - myślę, że coś Was zainteresuje na pewno.Przechodzę do podsumowania w zdjęciach i życzę Wam wspaniałego tygodnia
Magiczne Życie Martysuszonymi śliwkami, to oczywiście musiałam go wypróbować… Źródło: Lesley Waters, „Healthy”Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami – składniki:100 g gorzkiej czekolady175 g suszonych śliwek bez pestek2 łyżki koniaku (opcjonalnie)3 białka1 łyżeczka cukrukakao do posypania Śliwki wkładam do rondelka i podlewam 150 ml wody, gotuję na wolnym ogniu mieszając co chwilę aż śliwki będą miękkie
UgotujmyTo.pl