Słodkie łazanki z makiem, podawane na ciepło to jedno z dań,bez których stół wigilijny byłby smutny. Składniki na ciasto:-ok. 1 i 1/4 szklanki mąki-2 żółtka i jedno całe jajko-2 łyżki zimnej wody-szczypta soli Składniki masy makowej:-15 dkg mielonego maku-2 i 1/2 szklanki mleka-4-5 łyżek miodu-garść orzechów
Maminek kulinarnyDługo zastanawiałam się jakie danie umieścić w moim pierwszym poście. Postanowiłam, że na to zaszczytne miejsce zasługują PIEROGI RUSKIE.Kto zna mnie osobiście, oczywiście wie, że miesiąc bez pierogów w mojej kuchni jest miesiącem straconym. Uwielbiam je kleić, jest to dla mnie forma relaksu, wyciszenia i chociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram
NA MOIM TALERZUkawy rozpuszczalnej ( u mnie cappuccino) Oddzieliłam białka od żółtek, dodałam do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubiłam na sztywno, następnie dodałam cukier i ubiłam na sztywną bezę. Do ubitych białek dodałam żółtka i delikatnie wymieszałam. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyłam z jajkami, gotowe ciasto wylałam do tortownicy (moja
NA MOIM TALERZUkurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest
NA MOIM TALERZUpierś i przykryłam drugą połową pergaminu z przyprawami. Taką czynność wykonałam z każdym kawałkiem kurczaka, można zostawić tak owinięte mięso w lodówce na godzinę by dobrze się zamarynowało, jednak bez tego też wyjdzie bardzo aromatyczne. Ilość przypraw zależy od upodobań. Suchą patelnię rozgrzałam i ułożyłam kurczaka w pergaminie, smażyłam po kilka minut z każdej strony
NA MOIM TALERZUwzględu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami. Tęczowych Pisanek
NA MOIM TALERZUoregano, przyprawa do mięs) Cebulę kroję w kostkę smażę na bardzo małej ilości oleju, dorzucam pokrojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę, a na oddzielnej patelni smażę bez tłuszczu mięso mielone, które przyprawiam przyprawą do mięs, pieprzem, vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami, mieszam i dolewam wody tyle by przykryło składniki duszę na sporym ogniu
NA MOIM TALERZUdodałam olej. (Można oczywiście ugnieść ciasto ręcznie - powinno być dosyć miękkie). Rozwałkowałam, szklanką wykroiłam krążki, które smażyłam na patelni z małą ilością oleju (patelnia powinna być teflonowa wtedy bez tłuszczu - niestety moja została wyrzucona ze względu na to, że nie służyła mi jak powinna). Idealne z bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem...Warto spróbować!przepraszam za jakość zdjęcia
NA MOIM TALERZUpołączenie, rozgrzewająca zupa i tortille z rozpływającym się serem Brie. Inspiracją była angielska strona, gdzie można znaleźć pomysły na kilka obiadów wraz z listą zakupów. Nasz piątkowy szybki, bez mięsny obiad.Składniki :400 g ciecierzycy (1 puszka)400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr wody
NA MOIM TALERZUaluminiową. Wstaw do piekarnika.Po godzinie wyjmij naczynie z piekarnika i odlej wywar do innego rondelka, ziemniaki poprzekładaj mięsem i ponownie włóż do piekarnika na jeszcze 30 minut, ale już bez pokrywki.Bazę pod sos zagotuj.Dodaj chrzan i odparuj sos przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.Po tym czasiedołóż śmietanę, chwilkę zagotuj energicznie mieszając, dopraw jeżeli trzeba, wyłącz piekarnik
Pasje Jolkibatona, nie mieliśmy z tym problemu – wybraliśmy przepyszny domowy baton musli oblany czekoladą, który ma w sobie mnóstwo pełnoartościowych kalorii (takie istnieją, zaufajcie nam :D). Przygotowanie – proste, szybkie i bez użycia piekarnika.ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 377 kcal | 6 g białka | 31 g węglowodanów | 26 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE WYBÓR SKŁADNIKÓWWybierzcie swoje ulubione bakalie i ziarna, nie musicie
Nerds Kitchenpomarańczowy też jest słodki, ale to już wedle naszego podniebienia. SOS POMARAŃCZOWY ok 250 ml- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy wlewamy do rondelka. Jedną pomarańczę myjemy, parzymy obieramy cienko (bez białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy
Basia w kuchniKolejna pyszna propozycja na przyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę
Monia miesza i gotujezostała na dnie naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.Sos pieczarkowy podawać z ulubionym makaronem
kolorowotorcikowoPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNI