Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 158Składniki:100 g całych migdałów bez skórki60 g pistacji150 g + 350 g cukru200 g śmietany kremówki350 g czekolady 70% kakao250 g masła5 jajek1 łyżka melasy210 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniasól40 g pianek marshmallowPrzygotowanie:Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę
Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 164Szpajza to tradycyjny deser jajeczny, dobrze znany na Śląsku oraz na Kaszubach, bez którego kiedyś nie mogła się odbyć żadna większa uroczystość rodzinna. Przez długi czas kuchnia Pomorska i Śląska pozostawała pod silnymi wpływami niemieckimi, co zauważyć można w nazewnictwie potraw w obu regionach. Wśród deserów popularny był właśnie krem jajeczny, który na stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej
Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 238gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji
Smakowity Blog Kulinarny
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 182mąki owsianej150 g mąki pszennej (1 szklanka)40 g drożdży220 ml mleka100 g cukru80 g masła1 jajko1/2 łyżeczki soliNadzienie:80 g rodzynek250 ml mleka1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru1 łyżka cukru1 łyżka masłaLukier:3 łyżki cukru pudru1 łyżka gorącej wodyPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy i studzimy.Do
Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 256smaku.Składniki:3 średniej wielkości ziemniaki1 marchew1 cebula pokrojona w piórka\2 ząbki czosnku1,5 litra bulionu4 łyżki koncentratu pomidorowego1 żółta papryka1 czerwona papryka1 zielona papryka1 papryczka jelapeno (bez nasion)1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy500 g wołowego mięsa mielonego1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki słodkiej paprykisól, pieprzoliwaser żółty cheddarnatka pietruszkiPrzygotowanie:Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka
Smakowity Blog Kulinarny
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 305wieczorem wstawić brytfankę do piekarnika, wtedy następnego dnia na obiad gęś będzie gotowa. W trakcie pieczenia gęś nakłuwamy widelcem, żeby wytopił się tłuszcz. Przed podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia w temperaturze 200 st. C (z funkcją grill), żeby skóra się przyrumieniła.Co zrobić z resztkami upieczonej gęsi:łyżką wazową zbieramy warstwę tłuszczu z brytfanki. Tłuszcz można przechowywać dość
Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 243też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:)Składniki:1 cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie1 mały bakłażanstrąk czerwonej, zielonej
Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 215chwilę zabrał mnie w inny wymiar. Dodatkowym plusem jest fakt, iż mój syn, który nie lubi i nigdy nie chciał nawet kęsa wątróbki, zjadł cały taki talerz, oczywiście bez malin i jeżyn, wspominałam, że wybredny? Dla mnie liczyło się to, że zjadł wątróbkę, bo sery akurat lubi. Ja po zjedzeniu tego dania, nie wiem czy jeszcze wrócę do wątróbki
Blondynka Gotuje
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 299pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis
Walijskie Pichcenie
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3114Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewy
Łosoś smażony na soli- salmone in padella 202SkładnikiŚwieże kawałki pokrojonego w dzwonki łososia ( 2-3 cm szerokości )sólSPOSÓB PRZYGOTOWANIARozgrzać mocno patelnię , posypać solą ( bez żadnego tłuszczu ) poczym układać kawałki łososia pokrojonego w dzwonki.Smażyć ok 5 minut z każdej strony aż do zarumienienia się ryby. Nie ma potrzeby solić dodatkowo gdyż ryba jest juz odpowiednio posolona. Podawać na gorąco
zielonacukinka
Brokuły liściaste - broccoli cima di rapa - chinskie brokuły z białą kiełbasą 281Dzisiaj przedstawię przepis typowo włoskiego warzywa, który wchodzi w skład menu włoskiej kolacji wigilijnej - cenone di Vigilia di Natale. Oczywiście bez tej smakowitej białej kiełbasy, gdyż w Wigilię mięsa się nie podaje:)SKŁADNIKI 1kg brokułów liściastych -cime di rapaoliwa z oliwekpapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo szybkowaru wlać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać papryczke chili, kiełbasę oraz umyte
zielonacukinka
Amerykańskie pancakes 242dodawać mąkę, mieszając, by nie powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi
W poszukiwaniu inspiracji
Ciastka czekoladowe z karmelkami 318Święta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci pod choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najlepszy makowiec na Święta Bożego Narodzenia! 274Kochani, postanowiłam przypomnieć Wam moje sprawdzone przepisy na pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Dzisiaj proponuję przygotowanie makowca na kruchym spodzie, z bezą kokosową, czekoladą i figami, jak dla mnie to jest najlepszy makowiec!Jak zwykle nietuzinkowy i jedyny w swoim rodzaju, a co! Zaskocz bliskich w te Święta kreatywnością ;-)Buziak!PRZEPIS NA MAKOWIEC KLIK
SMYKWKUCHNI