przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:185/300)

Mazurek jabłkowo-orzechowy 116

Święta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy.   Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy  Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 126

pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę mąki i wyrabiamy.Dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.   Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamyna rozwałkowanym placku.   Placek zwijamy i przekładamy

Maminek kulinarny
Schab duszony 167

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.Składniki do przygotowania mięsa:-ok. 1 kg schabu bez kości-olej-pieprz-sól-słodka papryka-3 ząbki czosnku   Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy, uzyskując

Maminek kulinarny
Truskawki w syropie 176

Truskawek ciąg dalszy.Tym razem truskawki w syropie.Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocamilub innych ciast i deserów.Składniki:-2 kg truskawek-0,75 l wody-2 szklanki cukru-2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego   Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy.Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy.Do wrzątku wrzucamy truskawki.   Gotujemy

Maminek kulinarny
Dorsz w chrupiącej panierce 134

oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo zimnej wody-1 jajko-olej do smażenia   Filety płuczemy, dokładnie

Maminek kulinarny
Gulasz 156

Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda   Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Koreczki na melonie 151

podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy)   Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery   Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie.   Nakładamy na wykałaczki i wbijamy w melon.Potem tylko sięgamy i smakujemy.Na końcu zjadamy melona.Smacznego

Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 123

Dynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń.Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs.   Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy      Dynię dzielimy na części.Usuwamy

Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 158

Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym.   Składniki-1 kg łopatki-1/2 kg wątróbki drobiowej-25 dkg pieczarek-3 jajka-2 czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty   Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe

Maminek kulinarny
Andruty z masą kakaową 171

garnku.   Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko mieszamy.    Gorącą masą smarujemy wafla, nakładamy następny, smarujemy itd.Ostatni wafel jest oczywiście bez masy.    Obciążamy deską oraz np. pojemnikiem z cukrem  i odstawiamy do wystudzenia.   Kroimy w dowolne kształty i gotowe.Kiedyś dodatkiem do takich wafelków była oczywiście oranżada

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 154

Lubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.   Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli

Maminek kulinarny
Ryba z rusztu 167

Ryba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków.Smakuje inaczej, niż smażona na patelni.   Składniki:-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )-czerwona i biała cebula-olej do skropienia-sól, pieprz-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb )   Filety płuczemy i osuszamy.Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym

Maminek kulinarny
Placuszki z kalafiora 191

Propozycja na smaczny obiad bez mięsa.   Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia   Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.   Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 137

minut.   Doprawiamy do smaku.   Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.   Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 15 minut.Gotowe!   Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 118

warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania