Uzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser
Kuchnia PROzdrowotnaAbsolutnie nie proponuję głodzenia się – porcja 250 g mięsa na osobę, uzupełniona o warzywa w postaci np. surówki, powinna w zupełności wystarczyć do osiągnięcia uczucia sytości. Po trzecie: jest prosty i szybki. Podobieństwo do popularnego „schabowego” widoczne jest na pierwszy rzut oka. W powyższym przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna. Po czwarte(...)niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie i mielicie
Proste-przepisy.plProsta, smaczna i szybka sałatka Cezar z jarmużem i z tuńczykiem. Sałatka Cezar wymyślona przez włoskiego emigranta w Ameryce, którą można przygotować na wiele sposobów. Pyszny sos i chrupiące grzanki to jednak charakterystyczne cechy sałatki. Można ją przyrządzić z kurczakiem lub z jajkiem. Warto spróbować w wersji z tuńczykiem. Pyszna i zdrowa sałatka w sam raz na poświąteczny detox . Sałatka(...)Cezar Składniki: 2 porcje Sałatka 3 liście jarmużu 3 kromki chleba, u mnie na zakwasie 1 puszka tuńczyka z wody 1 pomidor Sos 1 duże żółtko 3 płaty sardeli (anchois) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu 1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista 1 łyżeczka suszonego oregano 125 ml dobrej oliwy
codojedzeniaJuż chyba kiedyś pisałam, że lubię wszelkie "mazidła" do chleba :)) Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :) Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła wam się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie(...)zakładce Pasty i smarowidła . Dziś dochodzi kolejna. Delikatna pasta z twarogu, jajka, wzbogacona tylko o rzodkiewkę i koperek. Pyszna i prosta ... zjadasz jedną kanapkę i nie sposób oprzeć się kolejnej. Do dowód na to, że smak zazwyczaj tkwi w prostocie :)) Składniki: 3 ug otowane jajka 4 rzodkiewki 3 łyżki zmielonego twarogu koperek sól pieprz Wykonanie: Jajka
Walijskie PichcenieUwielbiam wszelakie pasty, które najczęściej powstają z niewielkiej ilości składników oraz są proste i szybkie w przygotowaniu- tak jak d zisiejsza pasta, która powstała w 2 minuty, z czego większa część zeszła na dokładne wymieszanie :) Pasta nie tylko w delikatnym kolorze pistacjowym, ale również z ich dodatkiem- na kremowym serku, połączonym z miękkim awokado, doprawionym chili dla nadania ostrości(...)charakteru. Do idealnej całości podajemy najzwyklejsze krakersy bądź świeże warzywa (marchewka czy seler naciowy) i imprezową przekąskę mamy gotową, lub świeży, chrupiący chleb i kiść pomidorów- na kolację. 2 minuty, 2 główne składniki + kilka dodatków i... rozkoszujemy się tym wybornym, kremowym smakiem :) * serek twarogowy do smarowania- 200 g * dojrzałe awokado- 1 szt. * sok z cytryny- 1 łyżka * sól, pieprz, suszona
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj ostatni dzień starego roku 2017-tego. Nie wiem jak wy, ale ja z końcem roku zawsze podsumowuje miniony rok, zarówno w
KuchniaWeDwoje.plManufaktura ciasteczkowa, tak można by opisać moje sobotnio-niedzielne zmagania. Co weekend wypiekam kilka rodzajów ciast i ciasteczek, i o dziwo znikają w zastraszającym tempie
Dzieje kuchennej WiewióryPada deszcz, z dachu zmył resztki śniegu i ostatnie promyki zimowego słońca. Jest niemal jesiennie a w domu choróbsko, gorączka i kaszel nadal trwają. Czym
Dzieje kuchennej Wiewiórynajmłodszych łasuchów. W tak jasnym, przestronnym miejscu dobrze mi było więc nawet nie odczułem czasu oczekiwania na posiłki. Nazwa i promocja Jak czytam taki rymujący się zlepek słów "Valentino - chleb i wino" przypominają mi się lekcje języka polskiego i podchwytliwe pytanie nauczycielki "co autor miał na myśli?" Szczerze - nie zapytałem, nie wnikam... Oprócz wspomnianej recenzji o tym miejscu znalazłem tylko(...)ruchy właściciela? Szczerze - nie zapytałem, nie wnikam... Warto jednak pamiętać, że z marketingiem szeptanym jest jak z miłością - to pieruństwo może mieć siłę budującą ale i niszczącą... Menu Prosta, kilkukartkowa karta od razu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki
Right Behind The Kitchenstronę. Przyszła zatem pora na coś słodkiego z cukinią w roli głównej. Próbowałam już z brownie cukiniowym , które wyszło przepyszne, intensywnie kakaowe i wilgotne. Tym razem jest to bardzo prosty przepis na tosty bananowe z cukinii pieczone w opiekaczu do kanapek. Ja zjadłam je na śniadanie, jako alternatywa dla śniadaniowego omleta z patelni . Ale takie tosty będą także świetne(...)Tosty są oczywiście przygotowane bez dodatku cukru. Dojrzały banan wystarczył by wyszły odpowiednio słodkie, a dodatek cynamonu fajnie podkreśla tą słodycz. Na blogu znajdziecie także wytrawne wersje tostów bez chleba: Zielone tosty ze szpinakiem i groszkiem Tosty z cukinii BANANOWE TOSTY Z CUKINII, BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI Czas przygotowania około 20-25 minut Z podanych składników wyszło 6 tostów
HealthyCreationsokoło 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy wystygną, dekorujemy. Przepis drugi na pierniczki (tegoroczny) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki mąki żytniej (ja miałam mąkę taką do chleba) 2 jajka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru 4 łyżki miodu przyprawa do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie - tak samo, jak w poprzednim przepisie :) Tego ciasta nie trzeba zostawiać(...)okaże się za suche i będzie się kruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy tak samo - przez około 10 minut w 200 stopniach. Pierwszy raz robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny na piernikową choinkę! Gotowe pierniczki
dobra gospodyni dom wesołym czyniokazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto(...)kształtu. Jednak książka sama w sobie okazała się skarbem i na pewno często będę z niej korzystać. Tymczasem zapraszam na bardzo świąteczny i niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu...Wieniec drożdżowy z domową masą makowąskładniki na jedną, dużą struclęPotrzebujemy:280-300 g mąki + 2 łyżki75 ml mleka75 g masła3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)20 g świeżych
Ratunku obiadPieczona szynka zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Pewnie myślicie, że trzeba się nieźle napracować, żeby zajadać się pyszną pieczenią? Nic bardziej mylnego, tak naprawdę to
Nerds Kitchenwyboru różnorodne wartościowe składniki nie wysilamy się na robienie „czegoś z niczego”. Jednak kwasówki i zalewajki gotuje się nadal, szczególnie w zachodniej części województwa, w okolicach Jasła. Powód jest prosty. Są naprawdę smaczne, a dodatkowo dzisiaj wiemy też, że kwas z kapusty i kiszonych ogórków bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Zachęcam więc do wypróbowania kolejnego przepisu na regionalny specjał(...)Wyróżnia ją groch, który po ugotowaniu dodawany jest do zalewajki razem z tłuczonymi ziemniakami. Dodatkowo zupa zagęszczona jest śmietaną z mąką i okraszona skwarkami z wędzonki. Podajemy z ciemnym chlebem. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek. Zalewajka ogórkowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 kwarty grochu (1/2 litra) 5 średnich ziemniaków
Trzeci talerzoznacza, że robiąc 6 muffinek, zawsze będziemy upotrzebować 6 jajek. Do przygotowania tych śniadaniowych babeczek użyjcie formy do muffinek. Smacznego! Zobacz też: Zielona szakszuka Nadziewane bułeczki na ciepło Chleb w jajku | Smak dzieciństwa Przepis na muffinki jajeczne Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 20 minut Składniki kilka plasterków boczku mała cebulka ząbek czosnku garść liści szpinaku kilka suszonych pomidorów kilka
Kuchnia Bazyliisię z wami przepisem. W ogóle ten ser to bardzo wdzięczny temat do dalszego przetwarzania. Szybka, przepyszna, idealna na kanapki pasta sprawdzi się w każdej sytuacji. Grubo posmarowana na chlebie może stanowić bazę kanapki. Można też posmarować cienko zamiast masła, a na wierzch dać wszystko, co wpadnie nam do głowy. Dobrze smakuje nawet z wędliną. Potrzebujemy(...)łyżka posiekanego świeżego koperku sól, pieprz Ser przekładamy do miski i mieszamy z olejem lnianym na gładka pastę. Dodajemy szczypiorek i koperek, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Proste, prawda? A jakie pyszne! Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Marder&Marder ManufacturePiekielnie sycące i diablo kaloryczne. Mięciutkie, ciągnące się i chrupiące jednocześnie. Delikatnie mleczne i zdecydowanie serowe. Moje francuskie tosty z przypieczonym żółtym serem. Złote tosty – moje
Karo in the Kitchenprzekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do tego że zaniedbujemy powszedni pokarm, jedząc śmieciową żywność którą następnie przykrywamy tabletkami. Efekt jest dość prosty: zakwaszony, nie zdolny do efektywnego przyswajania witamin i minerałów organizm. Dzisiejsza pasta na kanapkę to pewna inspiracja dla Was. Każdy z nas może kreatywnie opracowywać prozdrowotne zamienniki popularnego jedzenia, dając(...)regenerują ścianki żołądka oraz pomagają w kaszlu. Razem ze słonecznikiem to potężna odżywcza bomba energetyczna która odżywia układ nerwowy i mózg. Polecam pastę na chrupkie pieczywo a także np. chleb orkiszowy. Dla 3 osób Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: 5 łyżek oleju lnianego 1 pełna łyżka siemienia lnianego 1 łyka miękkiego masła 100g łuskanego słonecznika Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Wszystkie
Kuchnia PROzdrowotna