użycie soli naprawę upraszcza całą sprawę. Jakie to są sytuacje? Ostrzenie noży Każdy z nas miał pewnie kiedyś ten problem. Nóż nagle zrobił się tak tępy, że już nawet chleba nie dało się nim pokroić. Generalnie wtedy mamy dwa wyjścia z sytuacji- możemy wyrzucić nóż i po prostu kupić nowy. Jest to całkiem skuteczne rozwiązanie, pod warunkiem, że nóż, który(...)roztwór soli tzn. na miskę wody wsypiemy 2-3 łyżeczki i włożymy tam noże na pół godziny, to po wyjęciu szybko okaże się, że ostrzenie ich będzie tak łatwe, proste i przyjemne jak nigdy dotąd! Brzydki zapach rąk Ten problem przeżywają najczęściej kobiety. Często bowiem w kuchni używamy czosnku czy cebuli . Może już nie tak często jednak raz na jakiś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej, ale iście owocnej przerwie wracam wypoczęta, z głową pełną pomysłów i kilkoma informacjami. Pod koniec stycznia nawiązałam współpracę z brytyjską firmą Myprotein , dzięki czemu dostałam możliwość przetestowania(...)dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu odżywki białkowej i ogólnego uzupełnienia asortymentu, na otrzymane zapytanie od razu odpowiedziałam pozytywnie. Dzięki polskiej stronie internetowej, zakupy okazały się bardzo proste. Mimo, że wszystkie ceny podane są w Euro, nie należy zamartwiać się o sposób płatności- wystarczy Paypal lub polska karta kredytowa. Kolejnym, ogromnie pozytywnym zaskoczeniem był czas dostawy- 6 dni po złożeniu
peanutbuttermonsterrazem zrobiłam je sama (no dobrze, w duecie). Ekscytacja sięga zenitu, nie mogę przestać się uśmiechać i aż ciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej(...)trochę tym moim nieudolnym duńskim stresuję, to jestem w siódmym niebie. I tylko profilaktycznie w lustro nie zerkam, jak mam na głowie czepeczek ... Dzisiaj mam dla Was coś szybkiego, prostego, a jednocześnie pysznego i niezawodnego. Muffinki, oczywiście. U mnie w stylizacji świątecznej, ale ich neutralny, czekoladowy smak sprawdzi się przez całą zimę. C. zapragnął muffinek z kawałkami czekolady, ja chciałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniejednym domu pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią niż takie tradycyjne ugotowane. Z reguły robię pasty do chleba. Tym razem jajka połączyłam z avokado, połączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki:)SKŁADNIKI :3 ugotowane jajka 1 dojrzałe avokado(...)mniejsze kawałki- wszystko wkładamy do wyższego pojemnika wraz z majonezem i blendujemy na jednolitą masę - doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy pocięty szczypiorek, mieszamy- gotowe banalnie proste a jakie pyszne a tłuszcze z avokado są zdrowe dla serca :) Smacznego
Basia w kuchniZa oknem szaro zaczął się dzień, smog to czy mgła, nie wiem, nie widać nic, nie ma czym oddychać. Taki dzień jest idealny do tego by
Dzieje kuchennej WiewióryMarynowana wołowina to idealna opcja na obiad, który jest ultra szybki. Jest pyszna, aromatyczna i tak prosta do zrobienia, że poradzi sobie z tym każdy. Przepis podsunął mi znajomy Koreańczyk, który pewnie miał już dość mojego jęczenia, że zrobiłabym bulgogi, ale nie wiem, nie znam się i zarobiona jestem. Jak już wydarłam z niego przepis na kimchi, to głupio było(...)dobrze rozumiem. Podane proporcje wystarczą na 3 osoby. Jeśli nie lubicie ryżu, to możecie wprowadzić elementy polskie i spożyć z surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem lub z chlebem. Na zdjęciu widzicie samą wołowinę, bo nie zdążyłam ryżu ugotować, jak dobiegło mnie mlaskanie oznaczające, że jeszcze chwila i nie będzie co fotografować, chyba że postawię przy patelni strażników z psami. Znaczy
ladykitchenTe bułeczki idealnie się nadają na małą przekąskę w podróży, na zabranie ze sobą do pracy lub na uczelnie na drugie śniadanie, a także świetnie prezentują
Smaki ArmineMagda Prosta i pyszna sałatka, pięknie podana to bardzo gustowna propozycja do zaserwowania gościom. Ja przygotowałam ją na spotkanie z przyjaciółką, którą chciałam wyjątkowo ugościć. Zdecydowanie jest w tej sałatce coś wyjątkowego i jest kolejnym dla mnie potwierdzenie, że prostota potrafi być kwintesencją wykwintności. Sprawia to połączenie smaków – słodkiego i pikantnego, oraz struktur – chrupiących i kremowych. Do tego(...)posypka z orzechów i gotowe. Rozkosz. Składniki (na 2 porcje): 4 garście umytej i osuszonej roszponki 2 średnie buraki 100g kremowego sera koziego Na posypkę z orzechów: kromka razowego chleba bez skórki 3 łyżki obranych orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego 1 łyżeczka ostrej musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz
Smaczna Stronapotrzebuje jakiegoś specjalnego doprawiania. W wersji ekspresowej po prostu smaruję pesto powierzchnię filetów rybnych i wstawiam do piekarnika. Gdy mam nieco więcej czasu, przygotowuję szybką panierkę z czerstwego chleba z czosnkiem i parmezanem, którą obsypuję filety - taka ryba prezentuje się bardzo apetycznie, a ja pozbywam się niechcianego pieczywa. Tu polecam pesto rosso w słoiczku od Monini. Gdy szykuję
Chilli Czosnek i Oliwasię i nie mam czasu być głodna. Jeżeli pozwolisz sobie na przestój i nie zjesz posiłku, nadrobisz to potrójnie i Twoje samopoczucie spadnie poniżej zera. Pamiętaj o posiłkach. To proste ! I tak musisz pamiętać o posiłkach dla malucha, a zgodnie z BLW cała rodzina je razem. Jem kasze. Nie wiem jak mogłam ich nie stosować wcześniej. Komosa, jaglana, gryszana biała(...)proponować maluchowi. Korzystaj z tego i Ty ! Nie jem białego cukru i soli. Wiadomo o co chodzi. To nie znaczy, że nie jem słodyczy i aromatycznych potraw. Czasem zjem chleb ze sklepu, który ma dużo soli. Ale świadoma tego, że sól nas otacza, nie dosypuję jej sobie jeszcze dodatkowo z solniczki. Cukier zastępuję zdrowymi odpowiednikami: cukrem kokosowym, daktylami, bananami, suszonymi
Krupeczkisię kawę i słodką bułkę, ale jego przepisy są inne. Jego celem było, żeby każdego dnia zjeść coś, co będzie zdrowe, pochodzące z nieprzetworzonych składników, lekkie, kolorowe, na tyle proste i szybkie, żeby można było przyrządzić to w biurze i każdym innym miejscu i żeby mogła to zrobić osoba, która nie umie gotować. Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc(...)banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedliśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Tekst ukazał się po raz pierwszy w Biokurierze Artykuł Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy
Ugotowane pozamiataneOgórki małosolne to klasyk w każdym polskim domu. Pojawiają się już w maju i obłędnie pachną. Teraz, kiedy ogórki można kupić dosłownie wszędzie i są niedrogie
Mieszam w GarnkuShanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMarzena robiła już tosty z jajkiem i jajeczne muffiny . Ja połączyłem te dwie idee w jednym śniadaniowym daniu. Rzecz jest prosta i całkiem pomysłowa. Pod jajkiem możemy ukryć dodatkowe smaki: podsmażony boczek lub cebulkę, plasterek koktajlowego pomidorka, szczypiorek, starty ser. Ja zrobiłem wersję niemal podstawową - jedynie z dobrym włoskim serem. Z czego są foremki dowiecie się w przepisie. A gdyby(...)baby how I love your legs, Not as much as I love scrambled eggs, Oh we should eat some scrambled eggs! Składniki: 4 średnie jajka 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego masło 4 łyżeczki startego twardego sera sól i pieprz Wykonanie: Chleb rozwałkować na cienkie placuszki. Okrągłą foremką do wycinania ciastek wykroić z niego kólka. Formę do muffinek wysmarować masłem. Umieścić
zadanie-gotowanieminerały (cynk, potas, wapń, fosfor) i witaminy szczególnie z grupy B, czy beta-karoten. Ale co najważniejsze jest dość wdzięczna w kuchni, gdyż jest dość uniwersalna. Dziś polecam prostą zupę krem z dyni. Składniki: 1.5kg dyni 300ml mleka 200ml bulionu 5 ząbków czosnku kwaśna śmietana 18% sól, pieprz ziołowy, chilli do smaku Przygotowanie: Dynie obieramy, czyścimy z pestek(...)Podgrzewamy raz jeszcze, ale nie dopuszczamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany (2-3 w zupełności wystarczą, chyba że ktoś lubi więcej). Podawać z chlebem, przybrane uprażonymi pestkami dyni
Gotuj z Rumcajsemświęta bez żuru ani rusz! Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to zwykle 2-3 dni i jest bardzo proste - po zmieszaniu składników wystarczy czekać i raz dziennie zakwas zamieszać. Zrobienie własnego zakwasu i przygotowanie zupy na jego bazie polecam zwłaszcza tym, którzy d otychczas kupowali zakwas w sklepie lub robili żur(...)mieli się ją tylko raz! Składniki: 1 szklanka razowej mąki żytniej 1 litr dość ciepłej wody 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 kromka żytniego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (powinna być dość ciepła, ale nie gorąca; najlepiej sprawdzić to palcem - jeśli nie parzy, jest dobra
W SMAKW Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki, która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być
Grahamka, weka i kajzerkazawsze od wieków jest nazywana dojrzewającą ;). Składniki: kawałek grubszej słoniny czosnek pieprz czarny sól gruboziarnista majeranek Wykonanie:Nie będę pisała że należy wziąć łyżeczkę tego, ząbek czosnku..... Zasada jest prosta - ma być do smaku ;). Czyli, jeżeli lubimy pikantne smaki dajemy dużo pieprzu, jak nie lubimy dajemy mniej ;).Słoninę nakłuwamy szpikulcem raz przy razie, nacieramy dokładnie roztartym czosnkiem, pieprzem, majerankiem(...)boki, jak i górę. Zamykamy pojemnik i odkładamy na ok 2 tyg w chłodne miejsce. Słonina jest gotowa kiedy odkrojony plasterek jest przeźroczysty.U nas w domu jedzona do chleba, jako swojskie carpaccio z piórkami cebuli i okraszone octem. Idealna do % wody. Ten kto zna jej smak wie, że to jest tak dobre, że za bardzo słoniny reklamować nie trzeba
Malinowe Pocałunki