prosty chleb - 3416 przepisów (strona:155/228)

Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 157

potrzebuje jakiegoś specjalnego doprawiania. W wersji ekspresowej po prostu smaruję pesto powierzchnię filetów rybnych i wstawiam do piekarnika. Gdy mam nieco więcej czasu, przygotowuję szybką panierkę z czerstwego chleba z czosnkiem i parmezanem, którą obsypuję filety - taka ryba prezentuje się bardzo apetycznie, a ja pozbywam się niechcianego pieczywa. Tu polecam pesto  rosso  w słoiczku od Monini. Gdy szykuję

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrzuciłam zbędne kilogramy stosując BLW u mojego dziecka? 5 zasad żywieniowych, które nie zmuszą Cię do głodówki po ciąży. 204

się i nie mam czasu być głodna. Jeżeli pozwolisz sobie na przestój i nie zjesz posiłku, nadrobisz to potrójnie i Twoje samopoczucie spadnie poniżej zera. Pamiętaj o posiłkach. To proste ! I tak musisz pamiętać o posiłkach dla malucha, a zgodnie z BLW cała rodzina je razem. Jem kasze. Nie wiem jak mogłam ich nie stosować wcześniej. Komosa, jaglana, gryszana biała(...)proponować maluchowi. Korzystaj z tego i Ty ! Nie jem białego cukru i soli. Wiadomo o co chodzi. To nie znaczy, że nie jem słodyczy i aromatycznych potraw. Czasem zjem chleb ze sklepu, który ma dużo soli. Ale świadoma tego, że sól nas otacza, nie dosypuję jej sobie jeszcze dodatkowo z solniczki. Cukier zastępuję zdrowymi odpowiednikami: cukrem kokosowym, daktylami, bananami, suszonymi

Krupeczki
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 193

się kawę i słodką bułkę, ale jego przepisy są inne. Jego celem było, żeby każdego dnia zjeść coś, co będzie zdrowe, pochodzące z nieprzetworzonych składników, lekkie, kolorowe, na tyle proste i szybkie, żeby można było przyrządzić to w biurze i każdym innym miejscu i żeby mogła to zrobić osoba, która nie umie gotować. Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc(...)banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedliśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Tekst ukazał się po raz pierwszy w Biokurierze Artykuł Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy

Ugotowane pozamiatane
Ogórki małosolne 160

Ogórki małosolne to klasyk w każdym polskim domu. Pojawiają się już w maju i obłędnie pachną. Teraz, kiedy ogórki można kupić dosłownie wszędzie i są niedrogie

Mieszam w Garnku
Shanklish - ser suszony na słońcu 214

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tosty z jajkiem inaczej. 240

Marzena robiła już tosty z jajkiem i jajeczne muffiny . Ja połączyłem te dwie idee w jednym śniadaniowym daniu. Rzecz jest prosta i całkiem pomysłowa. Pod jajkiem możemy ukryć dodatkowe smaki: podsmażony boczek lub cebulkę, plasterek koktajlowego pomidorka, szczypiorek, starty ser. Ja zrobiłem wersję niemal podstawową - jedynie z dobrym włoskim serem. Z czego są foremki dowiecie się w przepisie. A gdyby(...)baby how I love your legs, Not as much as I love scrambled eggs, Oh we should eat some scrambled eggs! Składniki: 4 średnie jajka 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego masło 4 łyżeczki startego twardego sera sól i pieprz Wykonanie: Chleb rozwałkować na cienkie placuszki. Okrągłą foremką do wycinania ciastek wykroić z niego kólka. Formę do muffinek wysmarować masłem. Umieścić

zadanie-gotowanie
Zupa krem z dyni 178

minerały (cynk, potas, wapń, fosfor) i witaminy szczególnie z grupy B, czy beta-karoten. Ale co najważniejsze jest dość wdzięczna w kuchni, gdyż jest dość uniwersalna. Dziś polecam prostą zupę krem z dyni.  Składniki: 1.5kg dyni 300ml mleka 200ml bulionu 5 ząbków czosnku kwaśna śmietana 18% sól, pieprz ziołowy, chilli do smaku Przygotowanie: Dynie obieramy, czyścimy z pestek(...)Podgrzewamy raz jeszcze, ale nie dopuszczamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany (2-3 w zupełności wystarczą, chyba że ktoś lubi więcej). Podawać z chlebem, przybrane uprażonymi pestkami dyni

Gotuj z Rumcajsem
Domowy zakwas na żur 143

święta bez żuru ani rusz! Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to zwykle 2-3 dni i jest bardzo proste - po zmieszaniu składników wystarczy czekać i raz dziennie zakwas zamieszać. Zrobienie własnego zakwasu i przygotowanie zupy na jego bazie polecam zwłaszcza tym, którzy d otychczas kupowali zakwas w sklepie lub robili żur(...)mieli się ją tylko raz! Składniki: 1 szklanka razowej mąki żytniej 1 litr dość ciepłej wody 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 kromka żytniego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (powinna być dość ciepła, ale nie gorąca; najlepiej sprawdzić to palcem - jeśli nie parzy, jest dobra

W SMAK
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 237

W Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki, która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być

Grahamka, weka i kajzerka
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 231

zawsze od wieków jest nazywana dojrzewającą ;). Składniki: kawałek grubszej słoniny czosnek pieprz czarny sól gruboziarnista majeranek Wykonanie:Nie będę pisała że należy wziąć łyżeczkę tego, ząbek czosnku..... Zasada jest prosta - ma być do smaku ;). Czyli, jeżeli lubimy pikantne smaki dajemy dużo pieprzu, jak nie lubimy dajemy mniej ;).Słoninę nakłuwamy szpikulcem raz przy razie, nacieramy dokładnie roztartym czosnkiem, pieprzem, majerankiem(...)boki, jak i górę. Zamykamy pojemnik i odkładamy na ok 2 tyg w chłodne miejsce. Słonina jest gotowa kiedy odkrojony plasterek jest przeźroczysty.U nas w domu jedzona do chleba, jako swojskie carpaccio z piórkami cebuli i okraszone octem. Idealna do % wody. Ten kto zna jej smak wie, że to jest tak dobre, że za bardzo słoniny reklamować nie trzeba

Malinowe Pocałunki
Chleba naszego ... 150

Blog, który na fejsie "NARUSZA NASZE STANDARDY SPOŁECZNOŚCI" tzn. czyje? Czy społeczność o tym wie? Co na to prokurator mówi? Jak na to reagują niezawisłe

chleba naszego
Kaczka pieczona w ziołach 142

Kaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Impanata Siciliana – pizza sycylijska 265

pizza nadziana samymi dobrociami. Ciasto na tę pizzę znajdziecie  TUTAJ Tym razem do ciasta wykorzystałam mąkę pszenną 500 MŁYN KOPYTOWA  i ciasto zrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Nadzienie -mrożony szpinak -ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej u mnie  suszone pomidory, bazylia i czosnek -sos pomidorowy lub pomidory krojone w puszce -czosnek -sól , u mnie różowa himalajska -bazylia(...)nadzienie. Skrapiamy oliwą z oliwek. Kładziemy drugi, rozwałkowany płat ciasta.... I zlepiamy brzegi sekretnym „ściegiem”. Co dom sycylijski to inne zamknięcie pizzy , każdy ma swój styl. Nie powiem,  proste to nie jest. Trzeba ją zamknąć trzy razy dookoła. Teraz dziurawimy pizzę mocno widelcem. Lejemy na wierzch oliwę z oliwek.Od serca.   Na Sycylii oliwa z oliwek to podstawa

Z Kuchni Do Kuchni
Szwedzka sałatka z buraków i köttbullar kanapka 179

musicie koniecznie jechać do Szwecji aby taką kanapkę przyrządzić. Wystarczy, że maciew domu trochę buraczków i klopsiki czy po prostu małe mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną . Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy okazji świątecznych przygotowań. Szwedzka sałatka z buraków Składniki: ½ kg buraków 2 łyżki octu balsamicznego, czerwonego sól

codojedzenia
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 184

moich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa.  Wypiekane w piecu opalanym(...)wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach.  W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych ziemiach.  Początkowo wypiekane na rozżarzonych kamieniach, później

Food Square