Grzanki, których podstawą jest opiekane pieczywo skropione oliwą i kilka prostych dodatków to szybka przekąska lub przystawka we włoskim stylu. Tym razem przedstawiam Wam bardzo efektowną i apetyczną wersję z grillowanym bakłażanem i pietruszką, Już kilka lat temu odkryłam ten przepis w książce Jamiego Oliviera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego" i myślę, że każdy miłośnik bakłażanów będzie nim zachwycony. Składniki(...)garść posiekanej pietruszki mała garść świeżej mięty (ja pominełam) 8 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu z białego wina sól morska, pieprz 6-8 kromek chleba Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski. W innej miseczce przygotować dresing: wymieszać oliwę z octem i natką, dodać
wyzwania kuchenneportugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco więcej wina. Koniecznie zróbcie do mięsa migas ( czytaj migasz). Ta prosta "papka" chlebowa, podawana z różnymi dodatkami, naprawdę dobrze sie sprawdza! I w ten sposób będziecie mieć na talerzu kawałek słonecznej i pysznej Portugalii. Z pomocą przyszedł blog Food from(...)liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas: 200 g czerstwego białego chleba lub bułek 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 300 ml wrzącej wody 1 pęczek kolendry pieprz , sól do smaku Przygotowanie Mięso Mięso umyć osuszyć, pokroić
Stare GarySmaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym
Karo in the Kitchenzwykle bywa (przynajmniej u mnie) potrzeba matką wynalazku. Zabrałam się za chleb bezglutenowy na zakwasie, będąc pewną, że mam mąkę jaglaną, ale gdy w domu jest więcej niż jedna gospodyni, to różnie to bywa... Po mące jaglanej pozostało tylko wspomnienie... Na szczęście kaszy jaglanej zawsze mam zapas. I widocznie tak właśnie miało być, bo ta własna mąka jest o wiele(...)wszystkim nie ma absolutnie żadnej goryczki, a te kupne różnie, niekiedy są ok, ale miałam już gorzkawą. Ta wyszła cudownie aromatyczna i wręcz słodkawa. A przygotowanie jej jest banalnie proste, wystarczy, że mamy młynek do kawy, mój służy mi do mielenia ksylitolu na puder, a teraz także do mielenia kaszy jaglanej na mąkę. Składniki: - kasza jaglana najlepiej bio (kupuję
Smaczne ZdrowePrzepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przepisu znajdziecie krótki filmik z moich popisów przy garnku. Jak się okazało, przygotować jajko pochette można nawet jedną ręką:) Śniadanie na sobotę - jajko pochette na rukoli z chlebem żytnim, pieczonym kurczakiem, oliwkami i awokado lub na kanapce z pieczarkami, awokado i sałatą. Składniki: 1 jajko sól pieprz 1 łyżka octu oraz: kromka żytniego chleba serek do posmarowania chleba
Obiad gotowystronie PaleoSMAK były już 4 przepisy na brownie (ciasto czekoladowe paleo) oraz 5 przepisów na chleby bananowe (zobacz przepisy paleo: na ciasta i na chleby ), ale nie było do tej pory przepisu na brownie bananowe. A szkoda, bo to przepyszne ciasto czekoladowe i do tego bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) oraz orzechów ! Przepis na bananowe brownie paleo – ciasto(...)miód – 3 łyżki olej kokosowy – 4 łyżki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ½ łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ½ łyżeczki To bardzo proste ciasto – zmieszaj wszystkie składniki razem blenderem i gotowe! Ilość mąki kokosowej zależy od wielkości bananów – gdy będą duże albo naprawdę dojrzałe, rozważ dodanie jednej albo dwóch łyżki
PaleoSMAKMakaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo. Domowa ricotta – bardzo prosta w przygotowaniu, kremowa i obłędna w smaku. Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka, ale warto zrobić z niej nadwyżkę i wykorzystać do różnych dań ( np do cudownie letniego(...)przepisów, ale musiał się też znaleźć i w moim zestawieniu bo na serio to jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam w tym roku ( jak nie najlepsza:) I w końcu chleb z nasion, orzechów i kasz , naładowany samymi zdrowymi składnikami, ciężki i pożywny nie bez powodu nazywany w internecie „chlebem zmieniającym życie” Mam nadzieję znajdziecie tu coś dla siebie
Cooking for EmilyStrangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak. Czy takie połączenie może być dobre? Jest genialne! Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze. Ja się(...)tarty parmezan – 1 garść * mąka pszenna – 1 garść + do podsypania * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony szpinak gotujemy na małym ogniu, odcedzamy, odsączamy, blendujemy. Chleb namaczamy w mleku ( musi zmięknąć ), odsączamy. Dodajemy ugotowany szpinak. jajko, ricottę, starty parmezan oraz odrobinę soli i pieprzu – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy / blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy mąkę i zagniatamy
Ostra na SłodkoDzień dobry, Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki(...)przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka. Banał! Gotowe ciasto podajemy z cukrem limonkowym
Chilli Czosnek i Oliwaprzesłaniem... Różne rozumienie pojęcia „szczęście”.... „Raz ojciec kupił pół bochenka chleba. Z daleka widzieliśmy ojca, jak niesie ten chleb. A ja stałem z siostrą w oknie i kiedy zobaczyłem chleb, zacząłem płakać. To był wtedy ten jeden raz w moim życiu, kiedy wiedziałem, co to jest szczęście. -O czym marzysz? - zapytałem teraz dziewczynę. -O czym? Żeby sobie kupić(...)Kapuściński, Busz po polsku. Myślę, że mój komentarz do powyższego fragmentu jest zbędny :) Sam deser natomiast powstał w zasadzie spontanicznie gdy napadła mnie ochota na małe słodkie co nieco. Proste składniki, banalne wykonanie. Chyba więcej dodawać nie trzeba :) Składniki: biszkopty, herbatniki lub inne ciastka, np. digestive ( klik ) mus jabłkowy bita śmietana Ciastka pokruszyć. W szklance układać na przemian mus, herbatniki
My simple kitchenWielkanocy bez żurku. Jednak, żeby miał dobry smak, potrzebuje dobrego zakwasu. Wiele osób obawia się przygotowania zakwasu w domu (sama do nich należałam), ale zapewniam, że jest to banalnie proste. Musimy wybrać jedynie odpowiednią mąkę -najlepiej typ 1850 lub 2000, zalać wodą i czekać. Reszta, to już nie czarna magia, a po prostu biologia z bakteriami fermentacyjnymi. Za każdym razem(...)tygodni. Składniki: 200 g mąki żytniej razowej 1 litr niechlorowanej przegotowanej ciepłej wody 2-3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 piętka razowego chleba na zakwasie (lub skórka z 2 kromek) Czosnek obrać, lekko rozgnieść. Mąkę przesypać do glinianego lub szklanego wyparzonego naczynia. Zalać wodą, dokładnie wymieszać. Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Naczynie przykryć ściereczką
Pełny talerzBruschetty czyli małe kanapeczki z opiekanego chleba z przeróżnymi dodatkami. Szczególnie kojarzą mi się z Toskanią - odnajdywałam je w menu prawie każdej odwiedzanej przeze mnie restauracji i osterii. To w czasie wyjazdu do tej pięknej krainy dowiedziałam się, że klasyczna bruschetta al pomodoro to tylko wierzchołek góry lodowej dostępnych opcji. Bruschetty można traktować jako przekąskę, opcję na ciekawe śniadanie(...)bruschettę z ricottą, rzodkiewką i pesto, bruschettę z wiosenną zieleniną i fetą oraz bruschettę z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem. Podane razem czy osobno - te kanapeczki są pyszne, proste i efektowne. Która podoba Wam się najbardziej? Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi. 3 proste przepisy na wiosenne bruschetty
Chilli Czosnek i Oliwazdarzyło mi się jeszcze upiec chleba bez glutenu. Zazwyczaj kupuję bezglutenowy chleb w sklepie. Ostatnio nabyłam dość pokaźną kolekcję przeróżnych mąk bezglutenowych więc będzie okazja aby upiec i chleb i bułki i ciasto. Dobrze przygotowane pieczywo bezglutenowe jak dla mnie smakiem nie odbiega, aż tak bardzo od pieczywa zrobionego na mące, która ma w sobie gluten. Największym minusem mąk bezglutenowych(...)bezglutenowej przygotowałam ciasto bananowe z gorzką czekoladą . Ku mojemu zachwytowi ciasto wyszło znakomite. A nie zawsze tak jest, gdyż muszę Wam powiedzieć, że mąki bezglutenowe nie są wcale takie proste do użycia. Trzeba bardzo uważać jeśli chodzi o proporcje. Mąka bezglutenowa zachowuje się w cieście zdecydowanie inaczej niż standardowa mąka pszenna. Z biegiem czasu można oczywiście nabrać wprawy
mecookszrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą do przygotowania barszczu. Można go pić także dla zdrowia. Podobnie jak w przypadku zakwasu(...)małych dzieci skorzystajcie z mojego przepisu na wigilijny barszcz czerwony z uszkami . Mogą go zjeść maluchy, które skończyły 12. miesiąc życia. W przepisie znajdziecie też wskazówki, jak w prosty sposób zmodyfikować go, by móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet od 6-miesiąca życia. 0,5 kg buraków 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 4 listki laurowe
Dieta bez mleka