Każdy z Nas ma w swej pamięci dania, które kojarzą mu się z beztroskim dzieciństwem. Mój wspaniały czas spędziłam w większej mierze na wsi. Najpierw pierwsze
Z Majeczką w kuchniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jest to typowy starter, który znajdziecie w każdej restauracji (i nie tylko) na Litwie. To takie
CRAVEmonkeypasztet z kaszą jęczmienną Via Gusto Pasztet z kaszy i pieczarek ma wiele zalet, zdecydowanie górują w nich dostępność składników i ich niska cena. Poza tym przepis jest bardzo prosty i gwarantuję, że każdemu się uda! Drukuj Proporcje na: małą keksówkę (20 x 12 cm) Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia/gotowania: 1 godzina Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki(...)kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz (1-2 łyżki) przygotowanie
Via GustoUwielbiam tę porę roku - przyroda budzi się do życia, ptaki cudownie śpiewają za oknem. Ale najbardziej uwielbiam z rana zjeść pyszne śniadanko. Jajo połączone z
Fiołkowe Talerzewiem dlaczego tak rzadko prezentuję Wam pasy do pieczywa, mimo tego, że regularnie je przygotowuję. Może dlatego, że wydają mi się banalnie proste, jednakże moim założeniem bloga jest pokazywanie Wam prostych przepisów, bo w kuchni nie trzeba wodotrysków ani specjalnych umiejętności aby wyczarować coś smacznego, no może ciut chęci i dobry przepis Ta banalnie pasta jest absolutnie genialna w swej prostocie(...)zamienić bób na świeży! groszek, który wkrótce zresztą się pojawi. Na śniadanie nic więcej nie potrzeba, tylko sznytka luz dwie („u Nas w Poznaniu tak się mówi”) chleba, łyżka pasty z bobu, a zbajerować można pomidorkiem lub marchewką a’la wędzony łosoś. ps. Przechowuj w lodówce, wytrzyma 5 dni spokojnie, aha świetnie komponuje się z makaronem jako
greenscarfrazy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła. Masło roślinne vel. wegańskie to super alternatywa dla osób(...)które tęsknią za tym smakiem, ale nie mogą lub nie chcą do oryginału wracać. Zalety TEGO masła roślinnego Proste w wykonaniu Po wyjęciu z lodówki gotowe do użycia Względnie zdrowe, ponieważ nie zawiera utwardzonych tłuszczów Dzięki użyciu wysokiej jakości oleju rzepakowego, możemy uzyskać zdrową alternatywę dla masła W przeciwieństwie do margaryn ze sklepowych półek, to masło jest wegańskie (chodzi
BlendmanMasło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła Ile to razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła(...)Masło roślinne vel. wegańskie to super alternatywa dla osób, które tęsknią za tym smakiem, ale nie mogą lub nie chcą do oryginału wracać. Zalety TEGO masła roślinnego Proste w wykonaniu Po wyjęciu z lodówki gotowe do użycia Względnie zdrowe, ponieważ nie zawiera utwardzonych tłuszczów Dzięki użyciu wysokiej jakości oleju rzepakowego, możemy uzyskać zdrową alternatywę dla masła W przeciwieństwie do margaryn
BlendmanBardziej odświętne i egzotyczne, a zarazem proste i tanie danie z kurczaka. Zapiekane filety w sosie ze świeżych pomidorów i blanszowanych migdałów tworzą piękną kompozycję zarówno dla smaku jak również dla wzroku!. Składniki dla 4 osób: - 4 filety z kurczaka oprószone solą, pieprzem Sos: - 3 średnie pomidory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 dag migdałów, u mnie(...)płatkach ale mogą być również w całości - szczypta chili - liść laurowy - oliwa - 2 kanapki chleba tostowego, opieczonego z obu stron na brązowo - sól - pieprz - 1 łyżeczka octu - sól - pieprz Migdały i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. 2. Pomidory kroimy na ósemki, podlewamy 2-3 łyżkami wody i gotujemy
Apetyczna babeczkaKoreczki śledziowe to uniwersalna, smaczna i prosta propozycja na urozmaicenie sylwestrowego stołu, sprawdzą się również na rodzinnych spotkaniach czy imprezach towrzyskich. Można je wyczarować w kilka minut z ulubionych składników. Koreczki w mojej wersji przygotowane są z dodatkiem słodkiego buraka, który świetnie komponuje się ze lekko słonym śledziem, ostrą cebulą i korniszonem, tworząc znakomity efekt smakowy. składniki(...)około 20 sztuk 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 średni ugotowany burak 5 kromek chleba tostowego 2 cebule 20 małych korniszonów 1 łyżka soku z cytryny czarny pieprz kilka gałązek koperku dodatkowo 20 wykałaczek przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w niewielkie dzwonka. Obraną cebulę kroimy w plastry o średniej grubości. Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach
Smakowite Daniasklepach eko i takich z ziołami/jadalnymi kwiatami. Można też wyhodować go we własnym ogródku i przypuszczam, że z takiego właśnie źródła miał go Pan, który mi go sprzedał. Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi Składniki / na 4 porcje: 50 g masła 2 cebule pokrojone w kostkę 500 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 litr(...)usunięciu łodyg), u mnie były to 2 pęczki 4 łyżki śmietany 18% tł. sól, pieprz na czosnkowe grzanki: 1 łyżka masła, ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 50 g chleba z poprzedniego dnia do ozdoby: kwiaty czosnku niedźwiedziego (były razem z moim pęczkiem czosnku) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu aż się
Chilli Czosnek i OliwaFlammkuchen albo tarte flambée to kolejny przykład prostej, lokalnej kuchni. To wiejskie, proste danie tradycyjne dla alzackiej (i nie tylko, bo charakterystyczne jest także dla niemieckich Nadrenii – Palatynatu i Baden – Württemberg) kuchni zawrotną karierę zrobiło w XVIII i XIX wieku. Podstawowa wersja to ciasto z cebulą, boczkiem z dodatkiem crème fraîche lub sera fromage. Znane są również jego(...)odmiany np owocowa z jabłkami i cynamonem, leśna (gdy dodamy grzyby) lub z różnymi odmianami sera. Legendy głoszą, że gdy pieczono chleb (w piecach opalanych drewnem) na samym początku piec był zbyt gorący by dokonać wypieku. W tym czasie pieczono właśnie tarte flambée, która piekła się w wysokich płomieniach sięgających brzegów ciasta. Reasumując – jak zwykle przypadek
Szybko Tanio SmacznieTrwa sezon na bób, więc trzeba korzystać ile się da 😉 Dziś u mnie pesto z bobu z dodatkiem bazylii oraz orzechów nerkowca. Doskonale smakuje na ciepło
Kuchnia MagdaLenysmakowały, ale żeby powalić na kolana- to chyba nie bardzo. Cóż, ze względu na dzieci będę je robiła dość często. Są bardzo proste w przygotowaniu. Wręcz banalnie proste. Możecie zrobić bułeczki wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano mieć pyszne, ciepłe pieczywo na śniadanie. Przepis na 9 bułek. 450 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli(...)ciepłej (nie gorącej wody) 2 łyżki mleka - do posmarowania bułek Wymieszać drożdże z mąką. Dodać sól, mleko, wodę, zagnieść miękkie i sprężyste ciasto (można w maszynie do chleba). Wyrabiać około 10 minut. Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Przenieść ciasto na stolnice. Podzielić na 9 równych części i uformować bułeczki. Każdą rozpłaszczyć dłonią i odstawić
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk