Wiem z doświadczenia, jak łatwo popaść w monotonię i rutynę, pójść po linii najmniejszego oporu, czyli sięgać po łatwiznę, w wersji chleb z serem: zapchać się nim, nasycić, nie mieć miejsca na nic innego i tak zamknąć swoje horyzonty kulinarne. Gdy tymczasem, by je poszerzyć wcale nie trzeba mieć tak dużo czasu, czy jakiegoś wyjątkowego talentu kulinarnego: przygotowanie czegoś kolorowego(...)smacznego wcale nie jest takie czasochłonne (nawet jeżeli pozornie jest czasochłonne, bo w rzeczywistości gotuje się samo) Artykuł Omlet warzywny – prosty przepis. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOkrok dalej. #Tasteandshare Żeby dowiedzieć się o nim czegoś więcej wzięłam udział w warsztatach o tym jak gotować w stylu gourmand z odpadków (obierek, uschniętych warzyw, czerstwego chleba) i produktów z bliskim terminem ważności, które dla Electroluxa prowadził Julian Karewicz. I to nie w swojej macierzystej szkole gotowania tylko w Electrolux Taste Center, nowym studiu kulinarnym na Karolkowej(...)Oprócz gotowania można było dowiedzieć się o fajnej apce Tasteandshare , gdzie można wymieniać się nadmiarem jedzenia jeśli mamy za dużo czegoś dobrego, co może przydać się innym. Zasada jest prosta. Ściągamy sobie na telefon aplikację tasteandshare.pl , a następnie możemy albo przejrzeć ogłoszenia i przygarnąć jakieś produkty, żeby się nie zmarnowały, albo wystawić ogłoszenie o produktach, które sami mamy do oddania
Ugotowane pozamiataneFasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest bogata w wartości odżywcze, witaminy i również bardzo smaczna. Korzystajmy więc z niej póki możemy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą(...)Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często
Oryginalny smakpodpatrywałam gotujących kucharzy czy kobiety piekące chleby na ulicznych straganach. Smaki i zapachy zapamiętam do końca życia. Wrócimy jeszcze na tym blogu do Maroko. Będzie przepis na chleb i marokańskie amlou. Serce mojej malutkiej ostatniej córeczki podbiły właśnie baghrir - naleśniki. Łatwe do przygotowania. Można podawać je na słodko jak i na słono. Matylda lubi najbardziej(...)się miód z masłem w równych proporcjach nap. 30 g masła i 30 g miodu. Podgrzewa się i polewa naleśniki) Trzeba koniecznie ich spróbować. Zerknijcie jakie to proste Przepis na około 10 naleśników 1 1/2 szklanki semoliny albo mąki z pszenicy durum. 3/4 szklanki mąki uniwersalnej. 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru pudru 3 szklanki
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktemat. Dawno już na blogu nie było domowego pieczywka. Wszystko dlatego, że chodząc do szkoły nie miałam potrzeby go piec; co chwilę przynosiłam ze sobą bułki i chleby wszelkiej maści. A później... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało, i kończyło się na bułkach z pobliskiej piekarni lub owsiance(...)końcu jednak się przemogłam. Muszę przyznać, że dużą rolę odegrało tu niezwykle apetyczne zdjęcie z Hjemmets bedste mad , nr 7-8/2015, którą kupuję ostatnio regularnie. Prosta focaccia z kolorowymi pomidorkami, odrobiną rozmarynu i czosnku. To nie mogło się nie udać! Przygotowanie ich wcale nie trwa bardzo długo, jest też raczej proste. A efekt? Wyjątkowo aromatyczny. No i pieczone pomidorki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduże ilości fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, manganu i selenu oraz cała plejada witamin: E, grupa B, A, K, C i kwas foliowy. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do wyrobienia wystarczy tylko łyżka. Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + 60 minut pieczenie Porcje: foremka 30x15 cm Składniki: Zaczyn(...)dyni, 50 g ziaren słonecznika, 50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody, 15 g soli, 3 łyżki pestek dyni do posypania chleba . Przygotowanie: Składniki zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-12 godzin. Ziarna zmielić
SzczyptaSmaQTo będzie krótki post. Od dwóch dni próbuje zamieścić przepis na cudowną, jesienna zupę i nie mam kiedy. Mój podopieczny chory, Córcia dziś w nocy tez
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki ciasta. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie polewa z masła orzechowego, plasterki banana i pomarańczy. 👌 Pełnoziarniste kanapki z twarożkiem, rukolą i pomidorem Kolejna mega prosta opcja. Połączenie lekkiego, białego sera z pomidorami i rukolą jest wyjątkowo smaczne. Dobrze się sprawdza również jako II śniadanie lub lekka kolacja. W moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie(...)robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Smacznego. :) Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook
Kuchnia Elliedelikatny smak i aromat i dzięki temu są niepowtarzalne. Można z nich wyczarować bardzo oryginalne i smakowite potrawy. U mnie prosty sposób na boczniaki w połączeniu ze śmietaną. Prosty ale za to pyszny sos boczniakowy. Składniki: 500 g boczniaków śmietana 18% 1 duży por 1 duża cebula natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Boczniaki, cebulę i por drobno pokroić. Podsmażyć(...)kilka minut. Podlać wodą i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Dolać kilka łyżek śmietany (według uznania). Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub chlebem. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknieprostej propozycji z jajka w roli glownej.Gdy mysle o tym daniu to zaraz wracaja wspomnienia rodzinnego domu. Od czasu do czasu to wlasnie takie cudo serwowal mi i mojej Siostrze nasz Tato. Nie wiem czy sam jest autorem tego przepisu czy tez moze gdzies go podpatrzyl, ale nie to jest najwazniejsze. Liczy sie smak.A smak jest naprawdze wspanialy, kromka chleba
Przysmaki KarolkiMiałam na nią ochotę już długo, ale ciągle o niej zapominałam. W końcu udało się zrobić, moje smaki jak nic, pyszna, posmakowała wszystkim. U mnie z
kruche babeczkiJuż od dawna mnie kusił :) taki ciemny i apetyczny ale nie miałam melasy .... już kupiłam i jako pierwszy upiekłam dwa bocheneczki tego pysznego chlebka :) zapach
Wypieki Renemieć :) Dlatego postaram się dzisiaj w jasny sposób opisać Wam krok po kroku jak w domowych warunkach wyhodować taki zakwas. Tę recepturę oparłam na książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia", który zawarł w niej chyba wszystkie przydatne wskazówki dla początkującego "piekarza". Zapraszam do lektury! Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest ten zakwas... Zakwas to rodzaj(...)czasu po kilku dniach zakwas jest gotowy. Wyróżniamy dwa rodzaje zakwasu: żytni i pszenny. Z każdej mąki można zrobić zakwas, jednak w niektórych przypadkach nie jest to takie proste. Trudniej jest wyhodować zakwas na mące pszennej niż na żytniej, dlatego polecam wykorzystywać właśnie tę drugą mąkę. Po co komplikować sobie życie?! :) DZIEŃ I W dużym słoiku
Nastoletnie Wypiekaniesię w jadłospisie większości Polaków. To też produkt, który niestety najczęściej ląduje w koszu? Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego marnujemy pieczywo? Według Raportu Federacji Polskich Banków Żywności do wyrzucania chleba w 2018 roku przyznało się 49% Polaków. Nie wiele lepiej było w latach ubiegłych. Niestety pieczywo to produkt, którego marnujemy najwięcej, choć tyle mówimy o szacunku do niego. Dlaczego(...)każdej chwili mogę dokupić brakującego elementu. Zmarnowało się, bo się zepsuło Kolejny problem: marnowanie wynikające z braku wiedzy o tym jak właściwie przechowywać. Na pozór sprawa wydaje się banalnie prosta: kupuje, wkładam do szafki, a produkt leży i czeka. Niestety takie postępowanie często przyśpiesza proces psucia. Jest to istotne szczególnie w przypadku pieczywa, które psuje się lub traci swoją jakość
365 dni dookoła kuchniPasta z tuńczyka to super dodatek do keto chleba (przepis znajdziesz >>>tutaj<<< ) jak również jako osobna przekąska. Pastę robi się bardzo szybko i prosto. Nie wymaga czasu ani zbyt dużo umiejętności kulinarnych. ;-) Przygotowuję ją, gdy chcę zjeść tuńczyka, który sam w sobie jest bardzo suchy i nie lubię go w połączeniu z jajkiem. Serek(...)nadaje rybie soczystości, przyprawy dodają smaku i w sumie robi się z tego całkiem fajna i prosta przystawka. Składniki: tuńczyk - 1 puszkapapryka ostra - wg uznaniaser topiony - 1 kostka sól i pieprz - wg uznaniastarte ogórki kiszone (opcjonalne) - wg uznania Przygotowanie: 1. Wymieszaj dokładnie serek topiony z odsączonym tuńczykiem. 2. Przypraw i dodaj odrobinę oliwy. 3. Dokładnie wszystko wymieszaj
Keto Przepisypozwolą nam lepiej zrozumieć problem cukrzycy typu 2 i wskażą jak poprawić sobie jakość życia prosto i łatwo. Oprócz treści ściśle związanych z chorobą jest sporo przepisów bardzo prostych do przygotowania w domu, a do tego składniki nie są zbyt drogie czy wyszukane. Ta książka to bestseller w tej tematyce. Ja dziś dla Was przygotowałam jeden(...)Omlet z papryką i mozzarellą: - 4 białka jaj i jedno całe jajko - 1/4 szklanki chudej pokrojonej w kostkę szynki - 1/4 czerwonej papryki - 30 dag chudej mozzarelli - 2 tosty z chleba pełnoziarnistego - 1 łyżka margaryny - 1 szklanka melona lub grejpfruta 1. Mozzarellę, szynkę i paprykę kroimy w małą kostkę, roztrzepujemy jaja i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy margarynę, wlewamy wszystkie
Apetyczna babeczkaPora na weekend, dla wielu z Was to jedyny czas w tygodniu, kiedy można coś dobrego na spokojnie przygotować i zjeść. Z taj okazji mam dla wszystkich przepis, bardzo prosty. Zabieram Was do Italii, o której myślę niemal każdego dnia, tak kocham ten kraj! Przepis ten czekał na publikację kilka dni, bo inne obowiązki były ważniejsze. Czy lubicie chrupiące(...)grzanki nazywają się crostini lub bruschetta, w zależności od wielkości. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać włoskie pieczywo czyli ciabattę. Jeśli nie mamy dostępu do ciabatty, polecam dobrej jakości chleby. Bruschetta z pieczarkami i grana padano / 2 bruschetty Składniki: 4 średniej wielkości pieczarki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki startego grana padano, parmezanu 2 łyżki
Moja smaczna kuchniablogu dominują słodkości to od czasu do czasu prezentuję wam zdrowsze i alternatywne wypieki. Tak będzie i dzisiaj... Studiując jedną z książek Silvany de Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała(...)siebie, toteż i tym razem pokreśliłam smak odrobiną ziarna sezamowego. Wyszło zdrowo, pysznie i nieco odmiennie. Placek jest przysmakiem pochodzącym z kuchni liguryjskiej i toskańskiej. Przygotowywany w prosty sposób na kształt okrągłego, płaskiego wypieku. Najważniejszym składnikiem jest tutaj wspomniana mąka z nasion ciecierzycy, której zalety można by wymieniać bardzo długo. Prócz tego że jest skarbnicą białka roślinnego zawiera również
vaniliowoczekoladowa