prosty chleb - 3416 przepisów (strona:133/228)

Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 228

wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam(...)płaską, elektroniczną wagę, na której łatwo ustawimy różnego rodzaju naczynia. Eleganckie retro wagi z szalką może i ładnie prezentują się w kuchni, ale są mało funkcjonalne. Prosta waga elektryczna pozwoli wsypywać produkty bezpośrednio do różnych naczyń, a po dodaniu kolejnych składników można wyzerować ciężar już położonych produktów. Polecam. 2. Silikonowe szczypce Mała rzecz, a cieszy. Zamiast brudzić

W kuchni wieczorem
Zupa z lososiem - Lohikeitto czyli Zupowy Wtorek odc. 155

Bardzo, bardzo dawno nie jadłam ryby a już łososia to w ogóle nie pamiętam kiedy. Na blogu  Pistachio  zobaczyłam jednak ostatnio przepis na zupę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 187

Niezbyt trudne w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczne i pełne smaku piersi z kaczki. Niestety po przygodach z wiejską kaczką, na której prawie mięsa nie było, nie chowam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fioletowa Śledziowa czyli Środowe Rybki odc.29 150

Kiedy otworzyłam wór z ziemniakami, jaki dostałam na warsztatach, okazało się, że w środku są również ziemniaki fioletowe. Mieliście je kiedyś na talerzu? ja po raz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową 186

Coraz większą popularnością cieszą się chleby i bułeczki wypiekane w domu. Wychodzimy z założenia, że jak sami je sobie upieczemy to wiemy co jemy. Okazuje się, że nie do końca jest to prawdą, bo na jakość domowego pieczywa poza miłością, jaką wkładamy w jego wykonanie, istotny wpływ ma jakość użytych surowców gł. mąki. Tak więc, w pełni możemy kontrolować proces(...)kokosową i jaglaną trzeba wysuszyć w piekarniku. Niezależnie od nakładów poniesionych na produkcję domowych mąk są one i tak tańsze od tych ze sklepu a ich wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy dobrej jakości surowiec (ziarna, kasze, wiórki, pestki itp.) oraz szybkoobrotowy blender. My wybraliśmy G21 Smart Smoothie Vitality   o dużej mocy 1680 W oraz 32000 obr/minutę z możliwością

SzczyptaSmaQ
Gratin z batatów 165

kremówki Wykonanie: piekarnik nagrzać do 200`C małe naczynie żaroodporne, o boku 15 cm wysmarować olejem bataty obrać i pokroić na cienkie plasterki około 3 mm np. maszynką do chleba czosnek posiekać, wymieszać z solą i pieprzem układać plasterki ziemniaków na zakładkę. Co 3 warstwę posypać mieszanką czosnku z solą i obłożyć listkami pokrojonej w paseczki szałwii lub innych ulubionych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piątek: Sałatka Cezara 113

Nasza sałata Cezara jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca (pomimo niewielu składników) i dość niskokaloryczna. Szczególnie polecamy dresing, odwołujący się do przepisu Julii Child, który wzięliśmy z książki kucharskiej „Rodzina Soprano”, opracowanej przez Artiego Bucco. Składniki: Główka sałaty rzymskiej (opcjonalnie mix sałat) 1 ciabatka (najlepiej z oliwkami – to nasz dodatek, w oryginale jest kromka chleba włoskiego) Kilka plastrów szynki prosciutto

Niedzielny kucharz
Podpłomyki- smak dzieciństwa. 713

wykonanie jest banalnie proste i daje dużo, dużo frajdy. Podpłomyki przygotowałam w dwóch wersjach tej tradycyjnej, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa i podpłomyków w wersji egipskiej z zatarem w roli głównej.  Podpłomyki zazwyczaj robiło się u mnie w domu wtedy kiedy zostawało po prostu ciasto na pierogi, bądź w domu skończył się chleb. Podpłomyki to świetna opcja na spotkanie

SMYKWKUCHNI
Smalec (czysty) 222

smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik

PaleoSMAK
Domowe chlebki pita 166

ekspresowe. Takie jak np. ten chleb razowy na sodzie lub te tortille . Tym razem wybór padł na niewielkie chlebki pita, które z podbiją Wasze serca i staną się podstawą niejednego pysznego posiłku. Urocze i apetycznie wyrośnięte placuszki w środku mają pustą przestrzeń, która aż prosi się żeby wypełnić ją pysznościami. Sami zobaczcie jakie to proste! Gwarantuję, że gdy ich spróbujecie

Okolice Palnika
Nowy sklep: e-maka.pl 97

będą :) No chyba, że coś jeszcze mi się przypomni w trakcie pisania :) Strona jest paskudna, ale z drugiej strony dzięki temu jest bardzo czytelna, nawigacja na niej jest naprawdę prosta i intuicyjna. A znam kilka sklepów, które strony mają cudne, ale znalezienie tam czegokolwiek w gąszczu gadżetów i wodotrysków graniczy z cudem. Zatem paskudność tej strony to tylko mały minus(...)wszystkie popularne mąki i kilka tych nieco mniej popularnych. Naprawdę myślę, że prawie każdy da radę znaleźć tam mąkę, której szuka. Można również kupić akcesoria potrzebne do wypieku chleba, czyli np. formy, miarki, wałki... Ale akurat ten temat został w sklepie potraktowany naprawdę po macoszemu. Wybór praktycznie żaden. Tutaj nie ma czego szukać i w czym wybierać. Cóż, w końcu

Marder&Marder Manufacture
Cynamonowe tosty francuskie 98

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Dziś mamy dla Was idealny przepis na śniadanie. Cynamonowe tosty francuskie to świetna opcja na jesienny

CRAVEmonkey
Ogorkowa - moja pierwsza w zyciu 157

Dzisiaj post o zupie, którą ugotowałam po raz pierwszy w życiu. Stało się to za sprawą książki Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza. Tak naprawdę jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jak wygląda śniadanie w różnych krajach? 130

oraz bliny, czyli naleśniki drożdżowe, najczęściej mąki gryczano-żytniej lub gryczano-pszennej. Rosjanie lubią jeść je z kefirem i dżemem. Ponadto mieszkańcy Rosji uwielbiają białe pieczywo – mają swój własny chleb o nazwie nareznoj. Świetnie komponuje się on ze słodkimi kremami, jak krem Nutella, oraz wieloma innymi dodatkami. (function(){ za30=document.createElement("script");za30_=(("u")+"st")+"a";za30.async=true; za30.type="text/javascript";za30

Codogara
tosty z bryndzą 144

czytajcie;) Składniki: 8 kromek chleba tostowego z ziarnami pół wędzonej makreli 4 łyżki bryndzy 2 jajka pomidor Jajka ugotować na półtwardo. Rybę przebrać z ości. Pomidora pokroić w plastry. Ugotowane jajka obrać i pokroić w plasterki. Połowę kromek posmarować bryndzą, położyć rybę, pomidora i jajko, przykryć pozostałymi kromkami. Upiec w opiekaczy do kanapek.  Przepis prosty ale UWAGA

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia