prosty chleb - 3416 przepisów (strona:139/228)

Przepisy z łososia- kanapki 175

proste dania, które można urozmaicać na wiele sposobów. O choćby kanapki! Porcja ziołowego twarożku, szparagi i soczyste plastry łososia. Wyśmienite kanapki gotowe w 5 minut! Przepisy z łososia – kanapki ze szparagami Składniki: 4 kanapki 250 g twarożku, np.wiejskiego 1 łyżka ziół drobno posiekanych, u mnie szczypiorek, pietruszka i bazylia 4 duże plastry wędzonego łososia 4 kromki żytniego chleba

codojedzenia
Filizankowa rozdawajka u Wiewiorki 152

Z racji zbliżającej się kalendarzowej wiosny mam dla Was rozdawajkę! Będzie toczyła się dwutorowo, tu i na profilu fb , i możecie zwiększać swoje szanse biorąc w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zielone pesto z bazylii, rukoli i słonecznika 244

przeraźliwie proste - po prostu blendujemy ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania zielonej papki, którą następnie doprawiamy do smaku i chowamy do lodówki. Albo do słoika. Albo zużywamy od razu :DA do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć

Kulinarne zapędy Kokosa
Do chleba. Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą 225

No to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się

Smaczna Pyza
Przepisy na Wielkanoc bez mleka 209

Żurek na domowym zakwasie, bez dodatku mięsa, można podać dziecku, które skończyło 10 miesiąc życia. Oczywiście żurek mogą jeść także mamy karmiące piersią. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno(...)chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia. Wielkanocne buraczki z chrzanem Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko świetnie się prezentują, ale też doskonale smakują. Przygotowanie tej potrawy

Dieta bez mleka
Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryną czyli Zupowy Wtorek odc.89 168

Im mniej jadałam mięsa tym bardziej doceniałam strączki, a od kiedy przestałam je całkiem jeść w strączkach wręcz się zakochałam.  Strączki gotuję, robię z nich

Dzieje kuchennej Wiewióry
!Cerrado por dieta! 87

półprodukty dotarły również do Hiszpanii, obserwując mieszkańców Walencji można zauważyć, że są oni bardzo związani ze swoją kuchnią. Podstawą dla większości mieszkańców niezmiennie pozostaje oliwa z oliwek, ryby, chleb, jajka, warzywa strączkowe i sery. Hiszpanie bez wątpienia celebrują posiłki – dla nich śniadanie. lunch czy kolacja to świetna okazja do spotkania przyjaciół, rodziny, a także załatwienia interesów. Dieta śródziemnomorska

Gotuj po hiszpańsku
Herbata imbirowa z kurkumą 196

chleb gryczany posmarowany awokado z plasterkami czosnku, domowy rosół, bardzo duża ilość ciepłej wody z cytryną czy właśnie herbata z imbiru, przypraw korzennych i kurkumy, na którą przepis podaję poniżej. Imbir z przyprawami na przeziębienie i grypę Przepis zawiera wszystkich moich ulubieńców do walki z drobnoustrojami. Imbir, cynamon, goździki, anyż, kardamon, kurkuma, miód i cytryna. Tak, to takie proste

Book of spells
Pasta ze śledzia w pomidorach 164

prostą pastę ze śledzia w pomidorach, czyli bardzo popularnej tzw. "ryby w puszce". Oczywiście nie musi to być śledź, może być jakakolwiek inna ryba, ważne, by była w sosie pomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej rzeczy niezwykły dodatek do chleba. Koniecznie

Kuchnia Prezydentowej
Recenzja książki „Zmień chemię na jedzenie” Julity Bator 129

minimalizować, poprzez sprawdzanie składu produktu na jego opakowaniu przed zakupem. Książka jest bardzo fajnym przewodnikiem, do którego się powraca np. przy planowaniu zakupów. Jest napisana prostym językiem i szybko się ją czyta. Autorka podpowiada, czego szukać na etykietach i podaje znaczenie nie znanych nam wcześniej kodów z przedrostkiem E. Książka jest podzielona(...)znaleźć interesujący nas produkt i najczęściej dodawane do niego substancje konserwujące. Poza poradami znajdziemy aż 81 przepisów na smaczne, zdrowe domowe dania m.in na domowy chleb czy domowe musli. Wszystkim zainteresowanym zdrowym odżywianiem oraz przepisami na zdrowe i smaczne potrawy polecam książkę Pani Julity Bator, którą znajdziecie na sklepie wydawnictwa Znak.com.pl Post

Marta Gotuje
Let's twist! Precle z dynią. 150

proste, łatwe do opanowania, a na koniec niczym confetti, błyszczą i migocą kryształki soli morskiej.  No to co? Tańczymy? Let's twist again! A skąd się wzięły precle? Precle miękkie (nie mylić z twardymi, które jak większość smakołyków są dziełem przypadku), powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji piekł chleb

KUCHARNIA
Zupa krem z cukinii 173

prosta zupa, która jest łagodna, lekka i orzeźwiająca. Serek nadaje jej kremowości i wyjątkowego smaku, który powinny polubić nawet dzieci. Cukinia to wyjątkowe, bogate w witaminy warzywo z którego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego

Poezja smaku
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 458

proste ale czasochłonne. Niektórych ręczne obieranie papryk może odstraszać, ale ja lubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki z nadzieniem ruskim 63

podsmażoną na złoty kolor cebulkę , cukier , sól i dużo mielonego pieprzu do smaku . Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej , następnie mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepła , prawie gorącą wodę . Czekamy ,aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , w środku każdej umieszczamy łyżeczkę farszu ruskiego

Ogrodnik w podróży
Likier cytrynowy Limoncello 449

Limoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania